Nieuwsbericht

ZZ 2 sluit af met zege

6 mei 2008

Het tweede team van ZZ Leiden heeft zaterdagavond de competitie afgesloten met de eerste uitoverwinning. Op Urk werd Orca's in een niet goede, maar wel spannende pot met 87-88 teruggewezen.

In het begin zag het er naar uit dat het Leidse achttal eenvoudig zou gaan winnen. Al snel werd een voorsprong gepakt, maar echt uitbreiden naar een marge boven de 10 punten was er niet bij. Het kleinere Orca's stichtte veel gevaar van buiten de driepuntscirkel (11 bommen vielen raak) en kon daardoor regelmatig dichterbij komen. Balverlies op een paar seconden voor rust bood de thuisploeg de gelegenheid een vrije lay-up te lopen en de ruststand op 40-44 in Leids voordeel te brengen.

In het derde kwart nam Orca's zelfs het heft in handen. Owen Thuis gooide er voor de thuisploeg vier vrijwel onmogelijke driepunters in, waardoor het in de achtste minuut 63-55 stond. Maar binnen 20 seconden tekende Leiden via twee steals van Bob de Graaf voor zeven punten en was het weer vrijwel gelijk. Aan het begin van de vierde periode liep Leiden uit naar 72-79, maar opnieuw kwam Orca's terug. Ook de technische fout van Richard Hageman, die zichtbaar en hoorbaar op de armen werd geslagen, maar wat niet bestraft werd, was niet goed voor de Leidse zaak.

In de slotfase miste Orca's met een voorsprong van één punt enkele vrije worpen. ZZ Leiden wist hier aanvankelijk niet van te profiteren, maar kreeg met nog 10 seconden te gaan balbezit op de achterlijn van de aanvallende helft. In een time-out gaf Martin Hoekstra aan dat Joey Schelvis één-tegen-één moest gaan en dan of zelf scoren of bij aanstormende help de bal aan de vrije man te geven. Orca's rekende meer op de hot hand van Bob de Graaf, maar Joey Schelvis wist na een penetratie de bal via het bord raak te gooien: 87-88.

Scores: Bob de Graaf 28 (55% schot), Richard Hageman 13 (15 rebounds), Joey Schelvis 12 (57% schot), Wouter Breel 11 (71% schot, 6 rebounds), Jerome Hoste 8 (6 steals), Frank Schaftenaar 7 (50% schot, 5 rebounds), Kevin Tjin-a-Koeng 7 en Bern Persoon 2.