Nieuwsbericht

Winst voor ZZ Leiden 2

30 april 2008

In de week voor de wedstrijd van ZZ Leiden 2 tegen EBBC (78-54) moest Nils Wytzes definitief als speler afhaken. Na de match tegen Groene Uilen waren zijn rugklachten weer zodanig toegenomen dat verder basketballen geen zin heeft.
De Bossche formatie opende via Bart Tillemans, die al zijn 16 punten in de eerste elf minuten scoorde, iets sterker dan de thuisploeg en nam een 2-7 voorsprong. Maar halverwege de eerste periode draaide Leiden de rollen om. Kevin Tjin-a-koeng kon zonder moeite de defensie van EBBC penetreren en meestal ook zelf scoren. De Leidse voorsprong werd na een serie fastbreaks uitgebouwd tot 19-12. Nadat EBBC in een zone was gevlucht, haperde het bij Leiden heel even.

Via een drietje van Tillemans kwam EBBC aan het begin van het tweede kwart nog even op voorsprong (21-22), maar daarna gooide Leiden er een 8-0 run tegenaan. Frank Schaftenaar, die voor de tweede keer dit seizoen met het tweede meespeelde (beide keren dus tegen EBBC), buffelde zich onder het bord naar een score toe en bediende vervolgens Joey Schelvis op maat voor een driepunter. Tussen beide scores in had Jan Verhoeven van EBBC nog een technische fout geïncaseerd. Met nog twee minuten te gaan voor de pauze had Leiden een gat geslagen van 12 punten. Dankzij twee drietjes van Bas Mutsaards kwam EBBC nog iets dichterbij: 38-30.

In de tweede helft bleef het verschil lange tijd rond de acht punten hangen. EBBC kon niet echt dichterbij komen en Leiden was niet bij machte om verder weg te lopen. Bij 52-42 ging de laatste periode in. Na een Leidse time-out in de vijfde minuut werd het gat geslagen. Van 55-46 liep de thuisploeg in één ruk weg naar 61-46. De Bossche formatie was inmiddels al overgeschakeld op een press, maar die werd door Frank 'the tank' Schaftenaar in zijn eentje gebroken. Via de benutte bonusvrije worp werd het 64-46 voordat Stanley van Lent iets terug kon doen. In de laatste minuut dunkte Richard Hageman ook nog een snoeihard over een Bossche speler heen. Na zijn benutte bonus kon hij meteen de bank gaan opzoeken. Leiden won uiteindelijk met 78-54.

''We hebben een groot deel van de wedstrijd toch lekker snel kunnen spelen'', gaf coach Martin Hoekstra na afloop aan. ''Jammer dat we dat niet vaker dit seizoen hebben kunnen doen, want dit zag er bij vlagen toch goed uit.''

Scores: Kevin Tjin-a-koeng 28, Richard Hageman 20 (15 rebounds), Joey Schelvis 11, Frank Schaftenaar 7, Bart Constandse 4, Bern Persoon 3, Jerome Hoste 2, Paul van der Meer 2 (4 blocks) en Wouter Breel 1.