Nieuwsbericht

Het zat er nooit in

20 april 2008

ZWOLLE - Omdat hij hoe dan ook zijn ploeg scherp wilde houden, maakte Ivo Boom in de rust van de wedstrijd tegen Landstede zijn mannen wijs dat Aris vijf punten voor stond tegen Upstairs. Zoals bekend was een overwinning van de Friese ploeg tegen Upstairs in combinatie met een zege in Zwolle noodzakelijk voor het halen van de playoffs. Dat de coach daarmee de waarheid heel veel geweld aandeed is hem natuurlijk vergeven. Zeker is dit soort situaties zijn leugentjes om bestwil absoluut toegestaan.

De werkelijkheid was natuurlijk dat Zorg en Zekerheid eigenlijk vanaf de allereerste minuut voor een verloren zaak streed. De eerste tussenstand, die doordrong vanuit Leeuwarden (11-23 na vijf minuten) maakte al duidelijk dat, wat er ook in de kleine, maar gezellig volle ZBC-hal zou gebeuren, het seizoen zaterdag zou eindigen voor ZZ Leiden. De uiteindelijk 77-71 nederlaag was misschien vervelend, maar had geen enkele betekenis meer naast de monsterzege van Upstairs bij Aris (102-131).

Het kon de avond van de diehards, die in de bus naar Zwolle waren gestapt, niet verpesten. Wel een beetje die van de bestuursleden van de Leiden Devils, die bij vertrek constateerden, dat dertien fans, die zich hadden opgegeven, niet kwamen opdagen en dat is natuurlijk schandalig. Er was speciaal een grotere (en duurdere) bus besteld. Misschien moet je dit soort ‘fans' maar gelijk schappen van je ledenlijst en ze volgend seizoen niet meer in de bus toelaten. Maar, zoals gezegd, de rest vermaakte zich toch nog. De confetti moest tenslotte op en de kelen voor een laatste keer worden schor geschreeuwd.  

De fans wisten namelijk al heel vroeg hoe laat het was en berustten tenslotte maar, toen bleek dat het verschil in Leeuwarden steeds groter werd en op een gegeven moment zelfs veertig punten was.

ZZ Leiden mocht dan op het ultieme moment moeten rekenen op de medewerking van Aris, de uitschakeling voor de playoffs vond natuurlijk niet zaterdag in Zwolle plaats. In een eerdere fase heeft ZZ Leiden (vooral thuis) te veel punten laten liggen (drie keer tegen Landstede, in de eerste thuiswedstrijd tegen EiffelTowers, thuis tegen Upstairs, om er zo maar een paar te noemen). Daarnaast vielen soms andere uitslagen verkeerd, zoals de miraculeuze winst van Upstairs kort geleden bij Landstede, toen in de laatste minuut dertien punten werden gemaakt.

Natuurlijk wilde ZZ Leiden de laatste wedstrijd van het seizoen en voor een aantal spelers in de Leidse kleuren graag winnen. De kans was er, maar het vertrouwen ontbrak op bepaalde momenten, waardoor de afgesproken opdrachten niet werden uitgevoerd. Daardoor kon ZZ Leiden de jump niet maken, toen de achterstand, die bij de rust op het scorebord stond (44-38) was weggewerkt (56-56).

Dat had behoorlijk kracht gekost, want de ploeg moest het behalve zonder de nog steeds geblesseerde Nick Curtis ook zonder JS Nash stellen. Hij had last van een ontsteking in de linker onderarm en dat is pijnlijk juist als je met links schiet. Hij probeerde het wel in de warming-up, maar merkte dat het niet ging.

Het begin was goed. Na vijf punten van Steve Ross, een driepunter van Donald Wilson en een dunk van Johan Kuijper op aangeven van Ross was het 3-10, omdat er ook goed werd verdedigd en vooral Darnell Wilson (de topscorer van de eredivisie) ‘koud' werd gezet en daarnaast zichzelf uit de wedstrijd speelde door al voor de rust drie fouten te maken.

Spelverdeler Robby Bostain nam echter de leidende rol over en bleek moeilijk af te stoppen voor ZZ Leiden. Hij leidde de ploeg naar een voorsprong bij de rust (44-38) en hield Landstede ook later in de race. Leiden deed zijn best, maar miste de macht in het laatste stukje om het seizoen met een zege af te sluiten.

Voor de spelers begon zaterdag de vakantie, al wordt er nog een weekje ‘uitgetraind'. Ivo Boom mag daarna ook even op vakantie. Maar het nieuwe seizoen begint al weer heel vroeg voor hem en de leiding van ZZ Leiden. Er is in 2007-08 geen vooruitgang geboekt ten opzichte van het debuutjaar. Zelfs een kleine achteruitgang (evenveel punten als toen, maar geen playoffs dus). Dat is een streep door de rekening, want de opzet was en blijft steeds een kleine vooruitgang.

Natuurlijk zijn er oorzaken aan te geven voor het mislukken van de missie dit seizoen. De blessures van Sjors Besseling en Frank Schaftenaar, de vertrek van Aron Royé en het soms onzichtbaar zijn van een paar spelers op belangrijke momenten. Het zijn feiten, die moeten worden meegenomen in het zomerreces, waarin de ploeg voor volgend seizoen gestalte moet krijgen. Wie willen/kunnen/mogen er blijven en op welke plaatsen moet versterking worden gehaald. De stad Leiden, de fans in de Vijf Meihal en de diehards bij de uitwedstrijden verdienen een seizoen, waarin ‘gewoon' de playoffs worden gehaald.

JAN VAN DER NAT