Nieuwsbericht

Kansloos in Bergen op Zoom

9 april 2008

BERGEN OP ZOOM - Je hebt van die wedstrijden die voorbij zijn, voordat je er erg in hebt. West-Brabant Giants tegen Zorg en Zekerheid was zo'n wedstrijd. Als een tsunami denderde de Brabantse nummer twee van de ranglijst in de openingsminuten over Leiden heen en toen na een minuut of drie de eerste stofwolken waren opgetrokken, stond er een stand van 16-3 op het scorebord. En hoewel de ploeg van Ivo Boom in het derde kwart - met een uitstekend spelende Johan Kuijper (foto) - nog terugkwam tot negen punten (61-52) was de wedstrijd in feite toen al gespeeld. 

Anderhalve week rust heeft ZZ Leiden nu, voordat de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma staat. Die is in Zwolle tegen Landstede. Afhankelijk van de uitslagen van Upstairs donderdag tegen datzelfde Landstede en daarna tegen Den Helder, kan die wedstrijd best een de doorslag gaan geven. Dat scenario had voorkomen kunnen worden, want ZZ Leiden heeft de afgelopen weken kansen gehad om de strijd om de achtste playoffplek in het slot te gooien. In beide thuiswedstrijden teen EiffelTowers bijvoorbeeld.

Die kansen waren er dinsdagavond in de Bergse sporthal Boulevard niet. ZZ Leiden kreeg in feite nooit een echte kans in het huis van de verrassende nummer twee van de eredivisie. Dat die tweede plek terecht is, toonde de formatie van coach Erik Braal andermaal aan en het zou geen verbazing hoeven te wekken, wanneer West-Brabant voor een verrassing gaat zorgen in de playoffs. Maar de eerste zorg was en is de tweede plaats. Die kan in theorie nog worden aangevallen door EiffelTowers, maar dan moet de titelverdediger zaterdag wél winnen in Bergen op Zoom en ook in de resterende drie duels geen steek meer laten vallen.

West-Brabant ligt ZZ Leiden niet. Dat was in de drie eerdere wedstrijden dit seizoen wel gebleken. Stuk voor stuk werden die ruim gewonnen door de Giants. Na vijf minuten in de laatste confrontatie van dit seizoen was al duidelijk dat het ook nu die kant zou uitgaan. Braal heeft met Devonne Giles en Tim Blue twee goudklompen te pakken, met Patrick Pope de beste spelverdeler van de eredivisie en de rest draait daar keurig omheen, waardoor West-Brabant een uitstekend team heeft.

ZZ Leiden had in de aanvangsminuten totaal geen verweer tegen het aanvallende geweld en omdat er zelf ook 'geen bal' in werd gegooid liep het verschil razendsnel op: 6-0, 13-3, 22-7. Ivo Boom koos vervolgens voor een zoneverdediging en dat bracht in elk geval wat rust in de ploeg. Het verschil werd niet groter, maar de schade was natuurlijk al aangericht. Bij 23-13 aan het einde van het eerste kwart kon Ivo Boom vermoeden hoe moeilijk de avond in de sfeervolle sporthal Boulevard zou gaan worden.

Voor een paar aanhangers van ZZ Leiden werd het extra moeilijk. Door de chaos op de wegen in ons land, waar je nauwelijks trots op kunt zijn, kwamen zij een kwartier na aanvang de hal binnen en wisten eigenlijk met een blik op het scorebord voldoende. Hebben we daar nou bijna vier uur (!) voor in de auto gezeten?

ZZ Leiden kon ook in het tweede kwart nauwelijks iets uitrichten. Het verschil liep op tot twintig punten. Ivo Boom wisselde veel, maar geen enkele opstelling werkte echt. Met een verschil van 21 punten (47-26) was het dan ook halverwege de wedstrijd al over en sluiten. Alleen een wonder zou voor Leiden nog iets kunnen betekenen.

Nu hebben zich dit seizoen diverse keren dergelijke 'wonderen' voor gedaan en bij een aantal was West-Brabant betrokken. Maar of ZZ Leiden iets zou kunnen uitrichten...? Ivo Boom geloofde er niet echt in en eiste slechts van zijn ploeg dat er keihard gewerkt werd, want daar had het voor de rust deels aan ontbroken.

De ploeg begreep de boodschap en met name Johan Kuijper, die evenals bij het begin van de wedstrijd mocht starten. Lengte was namelijk het enige wapen dat voor handen was en misschien kon helpen. Kuijper dus naast Chiotti. De lange Amsterdammer werkte zich uit de naad, was uiterst acties in de rebound en maakte ook zijn punten. En...het verschil werd kleiner. Binnen vier minuten zelfs tien punten en de hondstrouwe fans gingen er zelfs in geloven.

Het werd zelfs 61-52, nadat Kuijper zijn zesde rebound van het kwart had gepakt. Maar verder kwam Leiden niet. En dat was niet eens de verdienste van West-Brabant, want het was Leiden zelf dat de bal een paar keer weggooide, een onsportieve fout maakte (Schaftenaar) en het gat weer zag vastgesteld op vijftien aan het deinde van de derde periode: 67-52.

ZZ deed nog één poging, maar toen gooide Patrick 'Speedy' Pope de gashandle open en bracht in feite helemaal alleen zijn ploeg definitief in veilige haven. Bij 79-59 wist een ieder dat het afgelopen was en dat alleen de eindstand (94-78) nog even genoteerd moest worden.

JAN VAN DER NAT