Nieuwsbericht

Geen kans voor ZZ 2

6 april 2008

Het tweede team van ZZ Leiden leed een ruime nederlaag in IJmuiden. Akrides was met 88-55 te sterk.  U20 won de thuiswedstrijd tegen Rotterdam ruim met 75-52 en het bolwerkteam U18 verloor vrijdagavond de topper tegen Hanzevast met 80-67 en liep zaterdag in Katwijk Upstairs van het veld: 116-63.

Voor de reserves van ZZ Leiden viel er zaterdag in IJmuiden geen eer te behalen. Akrides was veel te sterk voor het Leidse achttal: 88-55. ZZ Leiden trad in IJmuiden met slechts acht spelers aan. Frank Schaftenaar en Bern Persoon hadden verplichtingen met het eerste, terwijl Bram Sieben (enkel), Maarten Uijlenbroek (heren 3) en Wouter Breel (persoonlijke redenen) niet inzetbaar waren. Voor Thomas Schelvis is het seizoen al weer voorbij. Net hersteld van een ingrijpende enkeloperatie ging de Leidse forward recentelijk zwaar door zijn andere enkel, waardoor een nieuwe operatie nodig lijkt.

Na zeven minuten was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld: 16-4. Inside kon Ralf de Pagter ongehinderd zes punten scoren, terwijl Bas van Riessen al weer plaats had genomen achter het driepuntskanon. Via vijf punten op rij had Leiden even een opleving, maar een drietje van Van Riessen in de buzzer betekende 23-12 na het eerste kwart.

Halverwege de tweede periode (bij een stand van 36-16) schakelde Leiden over op een jojo zone. Vijf minuten lang wist Akrides niet te scoren, maar de bezoekers verzuimden om serieus dichterbij te komen door vier opeenvolgende vrije worpen te missen. Niettemin gaf de ruststand van 39-24 - en dan vooral de laatste vijf minuten - nog enige hoop op een interessante tweede helft.

Na de pauze sloot de zone wel onder het bord, maar de wingspelers stapten niet attent genoeg uit op Marvin Martina (drie drietjes in het derde kwart) en Paul Wessels. Bovendien werden de nodige tweede en derde kansen weggegeven aan de thuisploeg, waardoor Akrides weer uit kon lopen naar 64-40.

In de vierde periode wist Leiden het gat lange tijd op 20 punten te houden, vooral door Nils Wytzes die de ene na de andere vrije worp kreeg. Vier daarvan waren te danken aan een dubbele technische fout van Bas van Willigen. In de laatste drie minuten speelde Leiden voor Sinterklaas. Geen enkele pass kwam meer aan en van verdedigend evenwicht had niemand meer gehoord, waardoor Akrides nog wat lay-ups en dunks wist te verzilveren en het verschil opvoerde naar 33 punten: 88-55. Met afstand de dikste nederlaag van Leiden, dat in eigen huis nog wel van Akrides had gewonnen.
 
Scores: Bart Constandse 2, Kevin Tjin-a-Koeng 6, Joey Schelvis 0, Bob de Graaf 4, Jerome Hoste 10 (57% schot), Nils Wytzes 17 (60% schot, 11 uit 13 vrije worpen, 8 rebounds), Richard Hageman 10 (71% schot, 10 rebounds) en Paul van der Meer 6 (60% schot).

Verlies en winst voor U18

Het bolwerkteam , met kersverse verkozen All*Stars Raoul Swagerman en Tony Mulder, speelde afgelopen weekend een dubbel programma.
Allereerst stond op vrijdagavond om kwart over negen (!) de uitwedstrijd in Groningen tegen koploper Hanzevast op het programma. De eerste periode gaat gelijk op en in de volle Vinkhuizen sporthal neemt Stol Grasshoppers een kleine voorsprong 17-18.  Ook in het tweede kwart geven de ploegen elkaar geen duimbreedte toe, maar toch neemt de thuisploeg een kleine voorsprong: 40-38. Dit verschil blijft tot 54-52, waarna een eindspurt van de thuisploeg het verschil op zeven brengt na drie kwarten: 59-52. Hanzevast is fysiek sterker en scoort veel vanaf de vrije worplijn. Tot 70-63 is er van alles mogelijk, maar de thuisploeg wint uiteindelijk verdiend: 80-67.
Topscorers: Jasper Mattijssen 13 en Wiet van Haaster 10.

Nog geen 17 uur later is de volgende wedstrijd. Thuis in Katwijk tegen hekkensluiter BS Upstairs Weert. Brutaal neemt Upstairs een voorsprong via driepunters: 13-17. Maar het is de thuisploeg die zijn draait op tijd vindt. Na een tussenstand van 25-17 dendert de ploeg van coach René Mulder door naar 58-41 bij rust. In de tweede helft wordt de verdediging aangetrokken en het derde kwart scoort Weert slechts tien punten (91-51). Glenn Schijf scoort dan 101-51 en geconcentreerd wordt de wedstrijd uitgespeeld: 116-63.
Topscorers: Wiet van Haaster 18, Tony Mulder 18, Jasper Mattijssen 16, Glenn Schijf 14, Wesley Groen 14, Derk van Werkhoven 11 en Raoul Swagerman 10 punten.