Nieuwsbericht

Eerste kans niet gepakt

30 maart 2008

LEIDEN - Zorg en Zekerheid krijgt nog maar een paar kansen om de achtste plaats vast te houden en zo een serie tegen MyGuide te spelen in de eerste ronde van de playoffs. De eerste poging mislukte. Matrixx Magixx won in de kolkende Vijf Meihal, waar uit België gehaalde toeters voor een hels lawaai zorgden, met 81-91. Verdiend en terecht. ZZ Leiden kon alleen in het tweede kwart echt iets inbrengen tegen de zonder Jordan, Mohammed en Domhof spelende Nijmeegse ploeg. ZZ miste overigens Vincent Krieger (hamstring) en David Chiotti speelde met een enkelblessure tegen de wil van de fysiotherapeuten in. Riskant natuurlijk, maar een enorm bewijs van het karakter van de Amerikaan.

Voor beide coaches waren er dus flinke problemen. Ivo Boom miste zijn eerste spelverdeler en Michael Schuur zijn back up (Domhof) voor startende point guard Todd Abernethy. De coach van Matrixx moest daardoor de Amerikaan veertig minuten in het veld laten staan en het bleek maar weer eens dat als je een echt goed speler vraagt nadrukkelijk zijn verantwoordelijkheid te nemen, er vaak iets mooi uit komt. Abernethy werd de man van de wedstrijd. Niet alleen werd hij topscorer met 21 punten, maar hij leidde zijn ploeg prima en schoot bovendien een paar minuten voor tijd een belangrijke driepunter binnen.

De start was voor ZZ Leiden bepaald niet eenvoudig. Jorne Snabilie stond in de basisopstelling op de plek van Vincent Krieger. De jonge Houtenaar heeft zondermeer talent, maar om dan maar direct tegenover Todd Abernethy te moeten staan, is niet gemakkelijk. Met de hulp van JS Nash redde hij het aardig. Maar Matrixx is ook zonder mannen als Mohammed en Jordan moeilijk te bestrijden. De Nijmeegse ploeg hanteert graag een hoog tempo en dat leverde al halverwege het eerste kwart een voorsprong van zeven punten op, waarna Ivo Boom Snabilie toch inruilde voor Steve Ross.

ZZ Leiden kon echter het eerste gaatje niet meer dichten en keek bij de eerste tussenstop aan tegen een achterstand van tien punten. Dat kwam niet in de laatste plaats doordat bij Matrixx Thijs Vermeulen en Dusko Vukic hun kans grepen om (meer) minuten te maken. Bovendien kwam Leiden moeilijk onder het bord tot succes, omdat de defensie van de Nijmeegse ploeg met springveer McHugh Mattis, de degelijke Tyler Smith en sta-in-de-weg Frans Steyn weinig ruimte liet.

De grote vraag was of en zo ja wanneer het verzet van Matrixx een beetje zou breken. Dat duurde tot vier minuten voor de rust. Steve Ross (Foto Brigitte van Heeswijk) rondde een gave assist van JS Nash af met een perfect gelopen lay-up voor 32-35 en dus was het gaatje nog maar drie punten. Het werd weer zeven, maar twee scores van Nash - eerst op aangeven van David Chiotti en toen Steve Ross - zorgden voor het kleinst mogelijke verschil (38-39) en een tip-in van Chiotti leverde zelfs een voorsprong op voor ZZ Leiden bij de rust: 40-39.

De positieve stand was voor ZZ Leiden van korte duur, want de tweede helft was nauwelijks begonnen of Chris Copeland had er al een driepunter inliggen voor 40-42. Maar het ging gelijkop in de eerste vijf minuten van deel twee en ZZ Leiden kwam weer voor na in totaal vijf punten van Steve Ross (54-52). De barstenvolle en ongelooflijke veel herrie makende Vijf Meihal maakte zich op voor een mooie slotfase van een best aardige wedstrijd. Kon ZZ Leiden het volhouden met zo'n krappe ploeg. Getalsmatig was dat aan de andere kant ook zo, maar Vermeulen en Vukic presteerden beter dan verwacht, iets wat Ivo Boom vooral zijn team kwalijk nam. 'Het kan niet zo zijn, dat Vukic practisch drie lay-up kan lopen...'

Dat het verdedigend niet optimaal liep bij ZZ Leiden kwam natuurlijk door de verminderde beweeglijkheid van David Chiotti en door het feit dat Nick Curtis in de eerste helft flink door zijn enkel ging. Beiden zouden het einde van de wedstrijd halen, maar hadden zichtbaar last van hun kwetsuren, waarvan alleen maar gehoopt mag worden dat het meevalt.

Twee steals en razendsnelle scores van Todd Abernethy deden de wedstrijd toch weer kantelen. Dat betekende een gaatje van vier en dat zou niet meer veel kleiner worden. Aan het einde van het derde kwart was het weer acht en moest ZZ Leiden er alles uitpersen. Dat deedde ploeg wel, maar Matrixx hield stand. Bleef onder aanvoering van Abernethy bekeken spelen en zorgde er eigenlijk vooral voor dat het gat in stand bleef.

In het vierde kwart werd het nog een keertje vijf, maar na een time-out knalde Vermeulen er onmiddellijk een driepunter in en die brak het laatste verzet van ZZ Leiden, dat zich nu moet richten op volgende week, wanneer het een nieuwe kans krijgt tegen EiffelTowers.

JAN VAN DER NAT


Foto's van Brigitte van Heeswijk en Richard Koolen volgen zondagavond laat