Nieuwsbericht

ZZ 2 derde in Ibbenbüren

28 maart 2008

Het tweede team van ZZ Leiden deed tijdens het paasweekeinde voor de achtste keer op rij mee aan het internationale 'Osterturnier' van TV Ibbenbüren mee. Omdat niet iedereen beschikbaar was (heren 1 en U20 hadden eigen verplichtingen) was Leiden onder andere versterkt met de voormalige Leiden-spelers Marvin van Houwen en Esat Figengül. Met weinig mensen spelen heeft niet zo veel zin, want je speelt toch al snel 8 wedstrijden, en dan zijn er ook nog de bo0nte feestavonden.
Het speelschema beloofde veel spanning. Op de eerste dag moest er al vier keer gespeeld worden. De eerste wedstrijd was tegen Ibbevent Ballers, de verliezend finalist van vorig seizoen. Na een aarzelend begin (7-16 achter) werd deze pot met 58-43 gewonnen. In het tweede duel mocht het Belgische Makeba Mariaburg één helft meedoen: 63-40. Los Heroes Utrecht is een team dat uit enkele spelers van Cangeroes bestaat. Het werd een lastige pot, maar de winstpunten waren wel voor Leiden: 54-48. De slotwedstrijd was tegen Team Enschede, voornamelijk wat oudgedienden van Jugglers die al jaren naar Ibbenbüren komen. Met speels gemak werd met 53-29 gewonnen en plaatste Leiden zich voor de tweede ronde als ongeslagen poulewinnaar.

Groene Uilen was de eerste opponent op zondag. Het feest van zaterdag zat bij een aantal nog behoorlijk in de benen, maar langzaam aan begon de motor te draaien. Een achterstand werd weggepoetst en omgezet in een 45-39 overwinning. Omdat Groene Uilen eerder op de dag ook al verloren had, was de kwartfinale al bereikt. Toch wilde Leiden ongeslagen verder gaan. ASC Göttingen bleek een lastige kluif, wat overigens niet onverwacht was. Er loopt daar een hele goeie driepuntschutter rond, die ook nog eens topscorer van het toernooi werd. Nadat Leiden eerder met 9 punten voor had gestaan, kwam Göttingen na rust met 9 voor. Maar de Leidse ploeg greep toch de zege: 44-42.

Diezelfde avond werd de kwartfinale nog gespeeld. Opnieuw moest er tegen de Belgen van Makeba Mariaburg worden aangetreden. Pas in het rustsignaal kwam Leiden naast de Belgische ploeg: 41-41. In de tweede helft liep Leiden snel weg naar 13 punten, maar een furieuze driepuntsrally bracht Makeba Mariaburg nog enigszins terig: 70-65. Geen moment in gevaar geweest, zouden we als erkende Leidenaar zeggen.

Op maandagochtend werden de halve finales gespeeld. De meiden van Grasshoppers - die vanwege het spelen op zondag de naam BV Katwijk hanteerden - liepen zo vanuit de disco het veld in en kregen klop. Zij eindigden uiteindelijk als vierde. Ook Leiden verslikte zich in de halve finale. Thuisploeg TV Ibbenbüren kreeg voor rust opzichtig hulp geboden van de beide Duitse arbiters, waardoor Esat al snel naar de kant moest, de Leidse ploeg drie technische fouten kreeg en er een gat was geslagen van 12 punten. Daar bleef Leiden ook na rust tegenaan hikken. Helaas viel dus het doek voor Leiden: 62-50.

De wedstrijd om de derde plaats (in een veld van 18 deelnemers) was tegen Jugglers. Tot de rust deed de eerstedivisionist uit Enschede nog aardig mee (27-25), maar daarna nam Leiden afstand. Voldoende om de derde plaats in de wacht te slepen: 60-48.
Onze dank gaat uit naar de stichting die gratis een spelersbus ter beschikking stelde, evenals twee sets kleding. Foto's zijn terug te vinden op de Duitse website. Ga naar www.ibball.de. Je kunt daar foto's kijken, maar ook de toernooiblaadjes bekijken met uitslagen, topscorerslijsten van de gespeelde dag. Het was in elk geval weer een waar feest.