Nieuwsbericht

Niet wakker en dus kansloos

16 maart 2008

AMSTERDAM - Iedereen heeft wel eens zo'n dag dat je 's morgen je ogen wel opent, maar nog niet wakker bent. Dat is niet zo erg, maar erg vervelend, wanneer de anderen de koffie al achter de rug hebben en de broodjes aan het smeren zijn voor de lunch. Met een koude douche kun je dan vaak nog een inhaalslag maken, maar als je ook daartoe niet bereid bent, dan wordt het niks die dag. Zie daar in een notendop de wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag in Amsterdam tegen MyGuide.

De eindstand van 92-69 en vooral de tussenstand na het eerste kwart (24-9) geven aan dat ZZ Leiden niets had in te brengen bij de koploper en vermoedelijk aanstaande landskampioen. En zo was het ook. Ogenschijnlijk speelde MyGuide scherp, wat ook wel nodig was na twee nederlagen in drie wedstrijden, maar werd daartoe wél in de gelegenheid gesteld door ZZ Leiden. Want zo is het natuurlijk altijd: je speelt zoals je tegenstander het toelaat.

En Leiden stond veel toe. Erg veel. Er werd slap verdedigd en was nauwelijks agressiviteit te bespeuren en de befaamde driepunter-artillerie van MyGuide (Tamien Trent, Teddy Gipson, Jeron Roberts, Stefan Wessels en ook nieuwkomer Sheiku Kabba) kon naar hartenlust aanleggen. Dat gebeurde dan ook en liefst vijftien driepunters (op een totaal van 23) vlogen door het Leidse netje. Maar ja, wat wil je ook als je om de haverklap vrij kunt aanleggen?

Agressiviteit en met inzet spelen zijn de eerste vereisten. Zeker voor een ploeg als ZZ Leiden in een wedstrijd tegen een sterkere tegenstander. Dat dit succes kan hebben bleek een paar dagen eerder tegen Hanzevast Capitals. Maar zaterdag was daar weinig van te bespeuren. En dus lachten ze bij My Guide in hun vuistje, want de mannen van Arik Shivek hebben met fysiek spel geen enkele moeite, maar vinden een ‘vrije' dag helemaal niet erg.

ZZ Leiden zou uitkomen op het belachelijk lage totaal van zeven (!) persoonlijke fouten en dat zal vrijwel zeker een record zijn voor de eredivisie. MyGuide hoefde daar slechts dertien fouten tegenover te stellen, omdat Leiden ook nauwelijks bereid was de basket van de Amsterdammers echt aan te vallen. Eigenlijk deed alleen David Chiotti dat, maar dat zijn we van hem gewend. Aan de andere kant haalde hij het einde van de wedstrijd zonder persoonlijke fouten, hetgeen ook voor JS Nash gold, terwijl beiden toch 32 minuten in actie kwamen.

Waar onder het eigen bord MyGuide niet werd afgestopt en bovendien maar vijf van de vijftien rebounds werden gepakt (de norm is precies andersom: tweederde), was aanvallend het afstandschot totaal aanwezig. Van de twintig driepuntspogingen vielen er maar drie. Donald Wilson maakte er één op zeven, JS Nash nul op vijf en Steve Ross kreeg maar twee keer de kans om zijn toch prima schutterskwaliteiten van ‘downtown' te laten zien.

Het was allemaal zeer teleurstellend. Vooral ook voor de honderd fans, die naar Amsterdam waren gekomen. Ze vermaakten zich daarom maar op de schaarse momenten dat er even een opleving was in de ploeg. Onmiddellijk werd dan het confettikanon van Ruud Haamke in stelling gebracht tot grote ergernis van de ‘zwarte pakken', die de Leidse tribune in de gaten hielden als betrof het een groep voetbalhooligans.  Daar zijn ze voor ingehuurd, want het mocht eens gezellig worden in Sporthallen Zuid...

Het vrolijkste moment voor de Leiden-fans kwam bij 26-19, hetgeen - afgezien natuurlijk van de openingsminuten - het kleinste verschil in de wedstrijd was. Niet alleen dat gaatje van zeven, maar ook de rentree van Johan Kuijper (op de foto van Richard Koolen in scorend over Serio de Randamie heen) zorgde voor een glimlach. Hij miste vier weken door ziekte en het weer opbouwen van de conditie, maar was zaterdag weer zover dat hij wat minuten kon maken. Dat werden er iets meer dan negen met een overigens hoog rendement. De Amsterdammer, die zijn kwalificatie ‘langste speler van de eredivisie' verloor aan Frans Steyn van Matrixx Magixx , die één centimeter langer te boek staat (2.17 tegen 2.18), maakte tien punten in die korte tijd en pakte drie rebounds. Normaal reden om hem langer te laten staan, maar zijn conditie is nog niet honderd procent op peil. En of hij qua lengte inderdaad nu nummer twee is, moet binnen kort maar eens ‘back-to-back' worden opgemeten, wanneer Matrixx in Leiden is... In de VS worden spelers namelijk op schoenen gemeten en dat zou wel eens net het verschil kunnen zijn.

Ook Bern Persoon kon een keer flink wat minuten maken, omdat Ivo Boom anderen naast hem op de bank wilde hebben. De jonge Alphenaar deed het heel behoorlijk.

Was het al niet na het eerste kwart, dan konden de boeken toch zeker in de rust worden afgesloten. Het verschil was opgelopen tot 22 punten (46-24) en dus konden de aantekeningen van de tweede helft op de achterkant van een luciferdoosje. Het gat bleef rond die 22 punten hangen, was zelfs even 27 aan het einde van het derde kwart (68-41), maar werd uiteindelijk 23, want bij 92-69 namen de ploegen afscheid van elkaar.

Dat zou tijdelijk kunnen zijn, maar dan zal ZZ Leiden keihard moeten knokken om achtste te worden. Dan namelijk zou MyGuide de tegenstander zijn in de playoffs en zou ZZ Leiden de nare smaak van zaterdag kunnen wegspoelen.

JAN VAN DER NAT