Nieuwsbericht

Eervol verlies in Oostende

4 september 2006

Als je als nieuwkomer in de Nederlandse eredivisie met 85-78 een uitwedstrijd verliest van de Belgische kampioen, dan mag je gerust een beetje trots zijn. Er heerste dan ook bij de ploeg van Zorg en Zekerheid Leiden tevredenheid na het duel in de schitterende SeaArena tegen Telindus Oostende. Belgische ploegen zijn vrijwel altijd een maatje te groot voor Nederlandse teams, gewoon omdat het basketball in België nu eenmaal een stuk verder is ontwikkeld.

Maar spelen tegen betere ploegen is belangrijk. Zeker voor een startend team als dat van Ivo Boom, die beslist niet ontevreden was na deze eerste echte test. Hij had goede dingen gezien en was met name content over het spel in de tweede helft. De ploeg gooide toen de schroom van zich af, die in de eerste helft duidelijk een rem was geweest.

In die eerste twintig minuten was er een soort ontzag voor de tegenstander. Begrijpelijk,want er stond natuurlijk wél wat in het veld. De Belgische kampioen stuurt dit seizoen een team het veld in met slechts drie Belgen. Daarvan was er zaterdag maar eentje aanwezig, omdat Begin mee was met de nationale ploeg en Van Rossum zich voorlopig op krukken voortbeweegt. De rest is import: drie Amerikanen, vier man uit het voormalige Joegoslavië, een Duitser en een Zaïrees. Daar tegenover stond dus onze ploeg met twee Amerikanen (Shelton Colwell is nog niet terug) en verder uitsluitend Nederlanders.

Gesteund door zo’n vijftig zeer luidruchtige Leidse supporters was de start zwak. Toen DeEarnest McLemore de nul van het scorebord haalde, stonden er al negen punten op voor Oostende en de ruim duizend toeschouwers in de 5000 zitplaatsen tellende SeaArena zullen zich even hebben afgevraagd waar dit naar toe moest.

Maar vanaf dat moment ging ook Leiden scoren en vlak voor het einde van het kwart was het na driepunters van Edwin Engelhart en Jeremy Ormskerk 18-14 en was het dus ‘gewoon’ een wedstrijd, die bij 21-16 het tweede kwart inging.

In het tweede kwart speelde Zorg en Zekerheid gelijk op met de Belgische opponent en bij de rust zag het er allemaal nog prima uit met 39-31. Toch wilde Ivo Boom graag wat meer felheid zien in de verdediging. In zijn ogen speelde de ploeg te lief en mocht de tegenstander best wat harder worden aangepakt.

Dat gebeurde dus in de tweede helft al kreeg Oostende toch wat te veel eenvoudige schoten. Toch slaagde de Belgische titelhouder er niet in echt weg te lopen. Het verschil kwam weliswaar op vijftien, maar Engelhart en Jeroen van Dorp zorgden in de slotminuut van het derde kwart toch weer voor een behoorlijke uitgangspositie in het laatste kwart.

Ook in dat laatste stukje van de wedstrijd gaf Leiden niets toe. Verdedigend was er de felheid, die Boom graag zag en aanvallend was er durf. De coach zag McLemore een goed kwart afleveren en Curtis een prima wedstrijd netjes afronden met een double-double: 19 punten en 10 rebounds). Toch bleef het gaatje rond de tien punten hangen en kon Leiden de laatste jump niet maken. Winst zou ook te veel van het goede zijn geweest. Ivo Boom zat daar ook eigenlijk niet op te wachten. Winnen van een sterke tegenstander in deze fase van de voorbereiding kan alleen maar averechts werken.

Scores Zorg en Zekerheid: Nick Curtis 19 (10 rebounds), Jeremy Ormskerk 17, DeEarnest McLemore 11, Edwin Engelhart 10 (7 rebounds), Mick Burger 9, Johan Kuijper 4, Aaron Royé 4, Jeroen van Dorp 2, Matthijs Royé 2.
Topscorers Telindus Oostende: Wright 20, Ovcina 17, Wucherer 15, Simonic 10.