Nieuwsbericht

Jeugdteams winnen

9 maart 2008

Beide jeugdteams van ZZ Leiden hebben dit weekeinde een overwinning toegevoegd aan het totaal. Het U20-team van Roberto van den Broek won de uitwedstrijd bij Matrixx Magixx in Nijmegen met 62-86 en in Katwijk was het bolwerkteam U18 van René Mulder te sterk voor ZAC Zwolle, de kweekvijver van Landstede: 71-58. ZZ Leiden 2 heeft zondag, ondanks een uitstekende eerste helft, de punten bij Landstede in Zwolle moeten laten: 90-82.

Basketbal in Zwolle op landelijk niveau is geen pretje. Zowel tijdens de wedstrijd van Leiden 2 als tijdens de voorwedstrijd uit de eredivisie U20 tussen Landstede en Weert was het nergens mogelijk om iets te drinken of te eten. De kantine was gewoon gesloten. Topsport op z'n smalst.
 
ZZ Leiden opende goed tegen de nummer drie van de competitie Landstede. De bezoekers hadden geen moeite om de basket te vinden en liepen langzaam uit. Aan het eind van het eerste kwart was het mede door drie driepunters van Jerome Hoste 16-23. In het tweede kwart ging de Leidse ploeg goed door. De zone waar Landstede even mee kwam, leverde geen problemen op. Bram Sieben, Bart Constandse en Joey Schelvis gooiden enkele driepunters raak, terwijl Richard Hageman onder het bord veelvuldig doorkwam. Halverwege had de Leidse formatie dan ook een 33-49 voorsprong.
 
In de pauze was de donderpreek van de coach van Landstede duidelijk te horen. Of hij daarbij ook de arbitrage toesprak, was niet waarneembaar, maar daarover later meer. De Leidse ploeg was niet alert genoeg en in korte tijd sloot Landstede weer aan. Na drie minuten spelen was het nog maar 48-51 voor Leiden. Een toegepaste zoneverdediging zorgde wel voor een gesloten bucket en iets minder scores voor de thuisploeg, maar die maakte dat met een enorme felheid en agressie wel weer goed. In de zevende minuut moest Leiden Landstede weer naast zich dulden, wat aan het eind van de derde periode ook nog zo was: 61-61.
 
In het laatste kwart richtte Leiden zich nog eenmaal op. Via een drietje met bord van Bram Sieben werd het nog 64-69. Daarna mochten de spelers van Landstede veelvuldig aan de lijn plaatsnemen. In deze periode kreeg Landstede 19 van de 38 vrije worpen te nemen. Wat dat betreft kwam Leiden er wel erg bekaaid af met 10 vrije worpen in de hele wedstrijd, terwijl zeker na rust Landstede de ploeg was die fullcourt speelde en enorm veel druk zette. De onvrede over deze enorme discrepantie leverde Leiden ook nog twee technische fouten op. Landstede haalde veel rendement uit haar speelwijze. Als er niet gescoord werd, dan bracht de vrije worplijn uitkomst. Langzaam moest Leiden Landstede laten gaan: 90-82.
 
Scores: Bram Sieben 22, Joey Schelvis 16, Richard Hageman 14, Nils Wytzes 10, Jerome Hoste 9, Paul van der Meer 4, Bart Constandse 3, Bob de Graaf 2 en Kevin Tjin-a-Koeng 2.

U18 laat op gang

In een volle Cleyn Duin-sporthal speelt Stol Grasshoppers een wisselvallige wedstrijd. Na een 12-12 in het eerste kwart loopt ZAC Zwolle uit naar 19-28. Raoul Swagerman is dan al met een hoofdwond naar het ziekenhuis. Eindelijk krijgt de thuisploeg grip op de wedstrijd en scoort zowel van buiten (Glenn Schijf) als van dichtbij. De rust komt bij 27-31. De tweede helft wordt de verdediging aangetrokken en een aantal intercepties en driepunters van Jeffrey Schelvis en Ramzi Khalil geven Stol Grasshoppers een ruime voorsprong: 52-38. Nog een keer zet ZAC aan tot 58-48, maar het slotaccoord is voor het thuisspelende team  (Wiet van Haaster met 7 punten en 8 rebounds) dat net op tijd wakker is geworden: 71-58.

Topscorers: Ramzi Khalil 17, Jeffrey Schelvis 15, Glenn Schijf 11 en Jasper Mattijssen 9.