Nieuwsbericht

Goede dag 'andere' teams

4 maart 2008

De 'andere' team van ZZ Leiden hebben een prima weekeinde achter de rug. Het tweede team won heel ruim van Pigeons: 102-68. De U20 maakte gehakt van Landstede (116-80) en de U18 boekte belangrijke winst tegen HSVB in de race om de Final Four-plekken: 73-87.

ZZ Leiden 2 heeft het zondagavond niet echt zwaar gehad tegen het Duivense Pigeons. Via onder meer 16 rake driepunters werd een ruime 102-68 overwinning geboekt. Als de Leidse ploeg een keer wint, dan is dat doorgaans met ruime cijfers.
 
Vooraf leek ZZ Leiden een zware avond tegemoet te gaan. Kevin Tjin-a-Koeng was geveld door een keelontsteking, terwijl back-up Joey Schelvis 's middags vier uur in plaats van de gewenste twee uur moest trainen met de Nederlandse U20-selectie. Coach Martin Hoekstra had dan ook besloten om assistent-coach Lennert Dorrepaal als speler op het sheet te plaatsen.
 
Vanaf het begin was Leiden heer en meester in het veld. Via snelle breaks en goede passing werd Pigeons meteen op achterstand gezet. Richard Hageman scoorde inside, Jerome Hoste kwam ondanks twee snelle fouten door met schoten van buiten. Joey Schelvis kwam via twee drietjes in het eerste kwart al aan 12 punten. Mede hierdoor had Leiden na één kwart een voorsprong van 34-17 bereikt.
 
In de tweede periode kwam Bram Sieben los. Hij gooide er vier driepunters in. Omdat Wouter Breel en Nils Wytzes inside voor scores zorgden, liep Leiden aanvankelijk weg naar 50-25, waarna Pigeons nog iets terug kon doen. Halverwege was het dan ook 59-39 voor de thuisploeg.
 
Na de pauze haperde de Leidse machine even, omdat Pigeons in een zone was gaan staan. Maar ook de bezoekers hadden geen goed richtinsgevoel. Via een kwartstand van 16-15 kon de laatste periode beginnen met 75-54 voor Leiden.
 
Joey Schelvis opende het kwart met een driepunter, waarna Bram Sieben er nog eens vier door de ring knalde. Een minuut voor tijd mocht Wouter Breel het honderdste punt aantekenen. Jerome Hoste bepaalde de eindstand op 102-68.
 
Toch waren er wel wat opvallende zaken. Zo kreeg Leiden in de hele wedstrijd slechts één vrije worp (Richard Hageman miste) te nemen. Het driepuntspercentage kwam met 16 raak uit 28 pogingen uit op 57,1%. Overall schoot de Leidse formatie 53,8%. Ook het aantal assists (36) mocht er zijn.
 
Scores: Bram Sieben 36 (68% schot, 10 uit 13 driepunters), Joey Schelvis 21 (62% schot, 5 uit 9 driepunters, 5 assists), Wouter Breel 10 (71% schot), Jerome Hoste 10 (6 rebounds, 6 assists), Richard Hageman 10 (14 rebounds), Bob de Graaf 7 (60% schot, 5 assists), Nils Wytzes 4 (67% schot, 9 rebounds) en Paul van der Meer 4. Lennert Dorrepaal en Thomas Schelvis kwamen niet tot scoren.

Ruime overwinning U20 op Landstede

Zaterdag stond voor het U20-team de altijd zware en fysieke wedstrijd tegen Landstede op het programma in de Vijf Meihal. De eerste wedstrijd tegen Landstede was al een moeilijke  gebleken, waarin het verschil tot slechts vijf punten beperkt bleeft. Deze wedstrijd zou echter eindigen in een ruime overwinning van 116-80 in het voordeel van ZZ Leiden.
 
Het eerste kwart begonnen beide teams aanvallend erg scherp en scoorden er lustig op los. Landstede kwam regelmatig goed door met driepunters. Leiden kon het goed bijhouden door scores van Joey Schelvia en Joshua Dussel en sloot het kwart af, na een achterstand van 14-20, met een voorsprong van 29-24. Het tweede kwart liet ZZ Leiden zien het aanvallende niveau hoog te kunnen houden, terwijl ook de verdediging werd aangescherpt. Daar waar Landstede in het voorgaande kwart een aantal keer makkelijk kon aanleggen voor de driepunter, werd dat ze nu een stuk moeilijker gemaakt. Eveneens werd de penetratie van Landstede beter afgestopt. Zodoende vergrootte Leiden de voorsprong aan het eind van de eerste helft naar 52-38.
 
Het derde kwart ging aardig gelijk op met een kleine winst van vier punten voor Leiden. Het vierde kwart liet de thuisploeg zien aanvallend nog steeds erg scherp te zijn en scoorde liefst 42 punten in dat kwart.
 
Topscorers: Joshua Dussel 27, Joey Schelvis 25, Wouter Breel 14, Ognjen Ivanovic en Ruben Kooy 13, Hans Slieker 9 punten.

Nuttige winst U18 in Haren

Het U18-team boekte een nuttige overwinning geboekt tegen HSVB. De start is voor de thuisploeg dat middels drie driepunters op rij een voorsprong neemt: 13-6. Aan het eind van het eerste kwart is het verschil nog maar twee punten: 17-15. De verdediging begint beter te lopen en Jeffrey Schelvis is aanvallend goed voor 17 van de in totaal 26 punten in dit kwart. De ruststand is 28-42. HSVB probeert door fysiek geweld de wedstrijd te keren, maar dit wordt uitstekend gepareerd (totaal 29 op 38 vrije worpen). Derk van Werkhoven speelt een van zijn betere wedstrijden, geeft leiding aan de verdediging (13 rebounds) en komt aanvallend ook goed door. De thuisploeg komt nog terug tot 48-61 met nog 7 minuten op de klok. Een alles of niets offensief van HSVB brengt de ploeg met driepunters naar 65-74, maar vrije worpen van Jasper Mattijssen en Raoul Swagerman zorgen er voor dat Stol Grasshoppers de punten mee naar huis neemt: 73-87
Topscorers: Jeffrey Schelvis 25 (8 steals), Tony MUlder 14, Raoul Swagerman 11 (7 reb), Derk van Werkhoven 11 (13 reb).