Nieuwsbericht

Dubbel bekeren voor ZZ Leiden

11 januari 2019

Zorg en Zekerheid Leiden werkt dit weekeinde de kwartfinale van het NBB-bekertoernooi af. Zowel zaterdag als zondag wordt er met Apollo Amsterdam gestreden om een plaats bij de laatste vier. Zorg en Zekerheid Leiden opent met een thuiswedstrijd.

Het is niet de eerste keer dat beide ploegen elkaar in één weekeinde twee keer treffen. Dat was twee maanden terug ook al zo. Zorg en Zekerheid Leiden won op vrijdagavond in de Apollohal met 61-93 en was twee dagen later in Leiden ook de sterkste: 93-72.

Dat was wel in een fase dat de Amsterdammers verre van compleet waren. Aron Royé en Jesse Markusse waren geblesseerd. Royé is inmiddels terug, Markusse heeft deze week zijn eerste training afgewerkt maar het duurt nog wel twee weken voor de center wedstrijdfit is. Op die vrijdagavond raakte Dimeo van der Horst op slag van rust geblesseerd en hij ontbrak dan ook op zondag. Omdat de jeugdspelers van Apollo in Amerika verbleven, kon coach Patrick Faijdherbe op zondag slechts over zes spelers beschikken.

In het reguliere seizoen draaien de Amsterdammers nog niet echt lekker. De hoofdstedelijke formatie deelt de laatste plaats met Basketball Academie Limburg. De resultaten zijn ook erg wisselvallig. Feyenoord Basketball Rotterdam werd, mede door de terugkeer van Royé, na verlenging met 91-89 verslagen. Een week later stortte Apollo na rust in Den Helder in. Den Helder Suns won de Noord-Hollandse derby dan ook met 77-68. Vorig weekend liet Apollo zich weer van een betere kant zien. Tegen Donar werd, ondanks de afwezigheid van Berend Weijs, lang gelijk op gespeeld. Pas in het laatste kwart sloeg de Groningse formatie het beslissende gaatje naar de 73-85 overwinning.

Je weet dus eigenlijk nooit welk Apollo je te zien krijgt. Zorg en Zekerheid Leiden zit in een goede flow, al waren er woensdag tegen Kataja Basket toch wel fases dat het allemaal niet zo soepel ging. De Leidse ploeg doet er goed aan de Amsterdammers niet te onderschatten en eigenlijk zaterdag in de Vijf Meihal al een goede marge op te bouwen, zodat de ploeg een dag later zonder zorgen naar Amsterdam kan afreizen.

Zorg en Zekerheid Leiden strijdt nog op drie fronten. Europees is de ploeg nog niet kansloos om de knock-out fase te bereiken, maar dat circus gaat op 23 januari weer verder. De strijd om de titel vindt pas in mei plaats, dus moet nu alle focus gericht worden op het bekertoernooi. Dutch Windmills heeft de halve finale al bereikt. Donar en New Heroes binden komende week de strijd met elkaar en voor het eind van de maand januari hebben Landstede Basketbal en Basketball Academie Limburg ook uitgemaakt wie doorgaat naar de halve finale.

Om de Leidse spelers tot grootse daden aan te sporen, is de steun van de zesde man onontbeerlijk. Vorig seizoen bereikte Zorg en Zekerheid Leiden de bekerfinale door achtereenvolgens Forward Lease Rotterdam (nu Feyenoord Basketball), Solar-systemen Grasshoppers en New Heroes Den Bosch uit te schakelen. In de eindstrijd was Donar een maatje te groot. Maar dit is een nieuw seizoen, dus meteen ook nieuwe kansen. Kom zaterdag naar de Vijf Meihal en moedig je favorieten aan. De halve finale is binnen bereik, maar dan moet er wel gewonnen worden. Koop hier je kaartje en zorg dat je erbij bent. De wedstrijd in de Vijf Meihal begint op het vertrouwde tijdstip van 20.00 uur. Een dag later is de sprongbal in de Apollohal ook om 20.00 uur.