Nieuwsbericht

Ruime zege ZZ Leiden 2

11 februari 2008

De reserveformatie van Zorg & Zekerheid Leiden heeft zondag een ruime overwinning geboekt. In eigen huis werd BV Rooi uit Sint Oedenrode met 94-66 verslagen. Ook het juniorenteam U20 won. Bij Haaglanden Royals werd het 60-75. Het bolwerkteam Stol Grasshoppers U18 liet bij hetzelfde Haaglanden een steekje vallen door met 72-70 te verliezen.

ZZ Leiden 2 speelde zondag voor het grootste deel een goede wedstrijd. Geen moment heeft de ploeg van het coachduo Lennert Dorrepaal en Martin Hoekstra op achterstand gestaan. Via een felle press werd meteen een 5-0 voorsprong genomen. In de zesde minuut, bij de stand 15-11, zette playing-coach Mladen Filipan zichzelf in en schakelde Rooi over op een zoneverdediging. Daar had Leiden op de training al rekening mee gehouden, met als gevolg dat enkele vrije driepunters van Thomas Schelvis en Bram Sieben raak vielen en het verschil na het eerste kwart was opgelopen tot 26-17.

In de tweede periode kwam Leiden via inside scores van Nils Wytzes en vijf punten op rij van Sieben op 35-21. Op dat moment haperde de Leidse machine even en kwam Rooi terug tot 37-29. Maar het slotakkoord was weer voor de thuisploeg. Via twee vrije worpen van Jerome Hoste werd de ruststand op 44-31 gebracht.

Na de pauze drukte Leiden snel door. Twee bommen van Hoste en Bob de Graaf plus twee snelle breaks, ingeleid door center Richard Hageman, zorgden voor 63-44. Toch kwam Rooi in de vierde periode, die bij een stand 69-52 aanving, nog één keer terug. Center Bart Maas (32 punten) scoorde inside en vanachter de driepuntslijn. Na één van zijn driepunters werd er een fout op een andere speler van Rooi gemaakt, waardoor de bezoekers ook nog eens twee vrije worpen kregen. Op dat moment pakte Leiden even een time-out om de rust te bewaren. Dat waren ook de laatste stuiptrekkingen van de Brabanders, want via twee nieuwe driepunters van Sieben en een three point play van Bart Constandse gooide Leiden er een 10-0 run tegenaan: 83-61. De slotakkoorden voor Leiden kwamen onder de borden van Paul van der Meer en Wouter Breel: 94-66.
 
Ook de coaches waren tevreden met deze lekkere opsteker. ''Hopelijk gaan we nu met wat meer zelfvertrouwen aan de laatste negen wedstrijden beginnen'', aldus Hoekstra, die zijn ploeg tegen 50% zag afwerken.
 
Scores: Bram Sieben 14 (56% schot), Nils Wytzes 14 (83% schot, 11 rebounds), Bob de Graaf 12 (80% schot, 3 steals, 6 balverlies), Bart Constandse 9, Kevin Tjin-a-Koeng 9 (5 assists), Jerome Hoste 9 (50% schot), Richard Hageman 8 (57% schot, 10 rebounds), Thomas Schelvis 6, Paul van der Meer 6 (50% schot), Wouter Breel 4 (50% schot) en Joey Schelvis 3.

HERSTEL VAN U20 TEGEN HAAGLANDEN

Na twee verliespartijen op rij tegen EiffelTowers en Hanzevast stond de streekderby tegen Haaglanden op het programma. Ondanks de twee eerdere overwinningen op Haaglanden was het duidelijk dat het een zeer moeilijke wedstrijd zou worden.
 
Haaglanden begon de wedstrijd in een zone en ZZ Leiden had hier duidelijk moeite mee in de eerste helft. Het was zoeken naar een opening en die bleek veelal van buiten te worden gezocht. Door scores van met name Joey Schelvis behield Leiden de aansluiting in het eerste gedeelte. Inside wilde het echter nog niet lukken met de scores en als dan ook de productie van buitenaf stokt wordt het moeilijk. Gelukkig hield de verdediging stand waardoor het rust 30-27 was voor Haaglanden.

De tweede helft toonde Leiden meer beleving en werd er beter en geconcentreerder aangevallen tegen de zoneverdediging. In tegenstelling tot de eerste helft werd nu wel de bal veelal inside gespeeld en werd er meer bewogen waardoor er meer ruimte werd gecreëerd tegen de zone. Hieruit ontstond een aantal scores van vooral Joey Schelvis en Joshua Dussel door goede drives en schoten. Ondanks het verbeterde spel van ZZ Leiden hield Haaglanden heel goed stand in het derde kwart, door met name inside een aantal keren goed door te komen, en ging de wedstrijd nog steeds gelijk op.

Na een paar minuten in het derde kwart nam Leiden definitief afstand van Haaglanden. Aanvallend kwam Haaglanden in deze periode er nauwelijks aan te pas en ZZ Leiden scoorde er lustig op los. Eindelijk liet Leiden zien ook inside goed mee te kunnen door 11 punten van Youri van der Linden. Na twee nederlagen is dit weer een goede overwinning. KOmende zaterdag (16.30 uur) staat de thuiswedstrijd tegen Omniworld op programma.

Topscorers: Joey Schelvis 33, Joshua Dussel 14 en Youri van der Linden 11.

ONNODIG VERLIES U18 IN DEN HAAG

Het U18 bolwerkteam Stol Grasshoppers heeft een spannende wedstrijd (rust 31-38 in het voordeel) verloren tegen Haaglanden Royals.

Het eerste kwart gaat lang gelijk op, want via 10-9 wordt het 16-18 waarna driepunters van Wesley Groen en Jasper Mattijssen zorgen voor een 16-26 voorsprong aan het eind van het eerste kwart. Haaglanden opent dan met en driepunter, maar de goed leidende Jeffrey Schelvis brengt zijn team naar 25-31. De rust komt bij 31-38.

De tweede helft opent Stol Grasshoppers met een zoneverdediging. Aanvallend komen Tony Mulder (8 punten) en Wiet van Haaster goed door en bij 35-47 is de grootste voorsprong daar. Voor Haaglanden is het dan buigen of barsten, maar twee gemiste vrije worpen aan Leids/Katwijkse kant zijn de aanleiding om een tandje bij te zetten voor de thuisploeg. Na 30 minuten is het dan 50-56 (mede door een driepunter van Jeffrey Schelvis).

Haaglanden komt, mede door het vele balverlies van Grasshoppers, helemaal terug in de wedstrijd bij 55-56. Jasper Mattijssen scoort dan een driepunter, maar slecht positie-verdedigen in de zone levert Haaglanden drie driepunters op in minder dan een minuut. Stand is dan 66-59 voor de Haagse ploegf. Een slotoffensief van U18 lukt dan bijna nog. Op 70-68 wordt de bonus vrijworp gemist en aangezien Haaglanden de vrije worpen er vervolgens wel ingooit is de wedstrijd gespeeld: 72-70.

Topscorers: Jasper Mattijssen 22, Jeffrey Schelvis 17, Wiet van Haaster 11 (8 reb)