Nieuwsbericht

Fans nemen afscheid van het team

1 juni 2018

Traditioneel wordt het seizoen van Zorg en Zekerheid Leiden afgesloten met een afscheidsbijeenkomst in de Lounge. Afgelopen donderdag was het weer zo ver. Ten overstaan van supporters, medewerkers en vrijwilligers werd het huidige team uitgezwaaid.

Speaker Martin Hooymans heette de massaal opgekomen supporters van harte welkom, waarop hij de microfoon doorgaf aan Marcel Verburg. De voorzitter van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball ging het succesvolle seizoen nog eens door, waarbij hij aangaf dat op bepaalde momenten iets aan het ontstaan was. Er verscheen een hecht team dat bij tegenslagen niet bij de pakken neer ging zitten, maar juist nog harder ging werken.

Zo haalde Verburg de halve finale van het bekertoernooi aan. Zorg en Zekerheid Leiden had thuis met 20 punten verschil van New Heroes gewonnen. In Den Bosch kwam New Heroes op een gegeven moment op een voorsprong van 18 punten. Tot hier en niet verder; dat was wat de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden uitstraalden.

Na een lastige serie tegen Aris stuitte Zorg en Zekerheid Leiden in de halve finale op Landstede Basketbal. Na twee gewonnen wedstrijden vond het derde duel weer in Zwolle plaats. Hier kwam Zorg en Zekerheid Leiden 20 punten achter te staan met nog 12 minuten te spelen, maar toen kwam die onverzettelijkheid weer om de hoek kijken. De ruggen werden gerecht en er werd toch nog gewonnen. Reden voor Clayton Vette en Sergio de Randamie om in de supportersbus een polonaise in te zetten. Het vierde duel stond achteraf natuurlijk in het teken van het schot van Carrington Love. De vreugde-explosie binnen het team en op de tribunes deed geloven dat er al een titel was binnengehaald. Dat waren echt momenten van emotie.

Nog zo’n moment kwam aan het eind van de finale. Donar was te sterk, in de bekerfinale en de play-offs. Daar bestond geen twijfel over. Maar na het laatste fluitsignaal afgelopen dinsdag klok het ‘Leiden, Leiden’ door de zaal; een eerbetoon aan de spelers die tot de laatste seconden gestreden hadden.

Nadat Verburg de microfoon had afgestaan, riep Hooymans een aantal belangrijke medewerkers van het team naar voren, zoals de fysiotherapeuten Arjen van de Paverd en Erik van der Pot. Uiteraard ook de nieuwe teammanager die afgelopen seizoen debuteerde: Bart Kriek. Later op de avond bleek Bart een aanbieding van Mechelen op zak te hebben, waar hij als supporter en sponsor van het eerste uur natuurlijk geen gebruik van gaat maken. Team-assistent Gerben de Wekker werd naar voren geroepen, evenals zijn vrouw Patty die toch maar weer elke keer de kleding was; het broekje van Worthy de Jong iets heter zodat dit wat zou gaan krimpen. De technische staf, Richard den Os en Martin Houwaard, kreeg ook een moment van aandacht.

Daarna werden een voor een de spelers naar voren geroepen, vaak voorzien van spreekkoren van de supporters. Zij kregen allemaal een eigen shirt met hun nummer als herinnering aan dit seizoen. Als laatste werd Paul Vervaeck naar voren geroepen. Verburg haalde nog eens aan hoe Vervaeck naar Leiden was gekomen en dat je met de coach ook een lekker borreltje kon drinken. Vervaeck sprak daarna de aanwezigen ook nog toe. Hij vertelde over het mooie stadje Leiden, over het huren van bootjes en uit de bocht vliegen, en over de warmte waarmee hij en zijn vrouw Ann waren opgevangen. Mechelen is hun thuis, maar Leiden heeft zeker een plek in hun hart veroverd. Een plek waar ze in de toekomst nog geregeld zullen terugkomen. Het ‘Paultje is een Leidenaar’ was daarna niet van de lucht.

Hoe het komend seizoen eruit gaat zien, is momenteel nog niet duidelijk. Er moet eerst een coach aan boord komen en daarna wordt de spelersgroep samengesteld. Van de huidige spelers heeft niemand een doorlopend contract, de club heeft wel een optie op Marijn Ververs en die optie wordt zo goed als zeker wel gelicht. Over de nieuwe coach, blijvende spelers en nieuwe spelers zal in de komende weken ongetwijfeld bericht worden.

Nadat het officiële gedeelte voorbij was, werd er nog het nodige nagepraat. Ook werden er nog foto’s genomen van fans met spelers. Uiteraard werd er ook driftig gespeculeerd welke spelers er dan blijven en wie er vertrekken, maar dat zal de tijd leren. Zo rond half elf vertrokken de laatste fans en medewerkers; het seizoen 2017-2018 was ten einde.