Nieuwsbericht

Wanted: de zesde man!

23 mei 2018

Zorg en Zekerheid Leiden is de finale van de play-offs begonnen met een ruime nederlaag in Groningen. Donderdagavond speelt de Leidse ploeg voor het eerst sinds 2013 een finalewedstrijd in eigen huis. Om Donar te kunnen verslaan, is steun van de zesde man van groot belang.

Een eerste wedstrijd verliezen met 105-66 is niet niks. Maar de recente historie heeft geleerd dat dat ook niet alles wil zegge. In 2015 won Den Bosch ook met 39 punten verschil de eerste wedstrijd van de finale, tegen Donar. In de vier resterende wedstrijden was het een stuk spannender, al ging de titel wel naar Den Bosch. Donar had in de halve finale te veel krachten verspeeld om Zorg en Zekerheid Leiden te verslaan.

Paul Vervaeck, maar ook Erik Braal weet dat de marge van een nederlaag er niet toe doet. Het staat gewoon 1-0 voor Donar. Zorg en Zekerheid Leiden zou de stand donderdag gewoon weer gelijk kunnen trekken. Braal houdt er rekening mee dat zijn ploeg in de Vijf Meihal zal moeten knokken om opnieuw de winst te pakken en een voorschot te nemen op de titel.

“Zo goed als Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart speelde, zo slecht was het spel in het tweede kwart”, was een van de constateringen van Paul Vervaeck na afloop van het openingsduel van de finale. “Het mentale aspect gaat een belangrijke rol spelen.” Als je nog even terugkijkt naar de serie tegen Landstede Basketbal, dan valt duidelijk op dat Zorg en Zekerheid Leiden daar een enorme veerkracht en vechtersmentaliteit toonde. Hoe vaak werd er wel niet vanuit een verloren positie teruggekomen om alsnog te winnen.

Goed, Donar valt niet te vergelijken met Landstede Basketbal. Als je tegen de Groningers voor rust een puntje of vijftien achter staat, dan ga je het niet meer redden. Daarvoor is de rotatie van Donar te groot. Bovendien heeft de ploeg van Braal enorm veel ervaring opgedaan in de FIBA Europe Cup.

Zorg en Zekerheid Leiden is na de nederlaag in Groningen weer terug op aarde beland, zoals Mohamed Kherrazi het zo treffend beschreef. Feit is dat wedstrijd twee gewoon weer bij 0-0 begint. Wil de Leidse ploeg er een serie van maken, dan zal er gewonnen moeten worden. Het is al moeilijk genoeg om één keer in MartiniPlaza te winnen, laat staan twee keer.

De Leidse ploeg zal zuiniger met het balbezit moeten omspringen, want dat ging dinsdagavond niet goed. De vele turnovers gaven Donar makkelijke scoringskansen. Als je veel lay-ups kan lopen, is het niet gek dat je een percentage tweepunters van 71 procent haalt. Het beperken van balverlies én persoonlijke fouten kan al een hele hoop schelen. Het is toch doodzonde dat Kherrazi in de eerste helft vanwege foutenlast maar zeven minuten in actie kon komen. Zijn enthousiasme en werklust is nodig tegen de topploegen.

Daarnaast was het in elk geval een goed teken dat Jessey Voorn en Floris Versteeg bij de ploeg terugkeerden. Hun inbreng was nog niet bijzonder groot, maar het geeft Vervaeck wel iets meer mogelijkheden.

Een punt van aandacht was wel de scoreverdeling. Carrington Love (22), Worthy de Jong (14) en Clayton Vette (11, waarvan 9 in het eerste kwart) zaten in de dubbele cijfers. Daarna zakte de inbreng naar 5 punten (Sergio de Randamie) en minder. Als Zorg en Zekerheid Leiden Donar wil verontrusten, moet het aanvallende gevaar van meer kanten komen. Dan moet de verdediging van Donar ook meer moeite doen om Zorg en Zekerheid Leiden af te stoppen.

Een van de belangrijke steunpilaren van Zorg en Zekerheid Leiden is de fanatieke aanhang. Die was gisteren in Groningen nauwelijks aanwezig en met de herrie van de Groningse supporters zouden ze ook amper hoorbaar geweest zijn. Maar in de Vijf Meihal is dat anders. Daar kunnen de Leidse fans de Vijf Meihal veranderen in een heksenketel; een hal waar je met knikkende knieën aan de start verschijnt. De Leidse speler en staf weten hier alles van. Niet voor niets hebben ze vaak aangegeven dat het succes een gevolg is van de fanatieke supporters, die in goede en slechte tijden achter het team zijn blijven staan. Zij zijn donderdag hard nodig om hun energie over te laten springen naar de spelers. De eerste twee ronden in de play-offs waren met zeven man spelend behoorlijk slopend. Geef de spelers dit keer weer energie, zodat ze er een wedstrijd van kunnen maken. Zorg dat je erbij bent en koop hier je kaartje. De Vijf Meihal moet weer op haar grondvesten gaan schudden.

Mocht je trouwens van plan zijn om zaterdag naar Groningen af te reizen voor wedstrijd drie, dan kun je hier je toegangskaart aanschaffen.