Nieuwsbericht

Interview met Vette, Love en Olah

21 mei 2018

In de serie interviews met de mannen van Zorg en Zekerheid Leiden sprak Arie in ’t Veld dit keer met de 'Triple T(h)reat' van het team, onze buitenlandse krachten Clayton Vette, Carrington Love en Alexandru ("zeg maar Alex") Olah.

Omdat de mannen het Nederlands nog nét niet machtig zijn - Carrington komt met drie woorden het verst - spreken we de spelers in het Engels. Ook voor Olah geen probleem; hij studeerde en speelde zes jaar in de VS.

We vuren een groot aantal vragen op de mannen af, waarbij het quizje aan het begin ("Wat is de link tussen Giannis Antetokounmpo en Carrington Love?") de spelers helemaal niet verkeerd af gaat. Via Graaf Dracula komen we bij het deel van de VS waar alle drie de mannen speelden, de Midwest, met staten als Indiana, Wisconsin, Iowa, Illinois en Minnesota. Dat schept een band tussen de spelers, bijvoorbeeld als wij het in Nederland 'koud' vinden ... daar lachen de mannen om ... de winters in het Noorden van de VS zijn een tikkie kouder ... met iets meer ijs en iets meer sneeuw.

We kriskrassen door het basketballeven van deze drie goedgebekte ZZ-spelers. Carrington noemt de Leidse fans "beter dan die van Donar"; "they really get me going." Vooral het linkerdeel van de houten tribune (vanaf de houten banken gezien) wordt geroemd, die fans zijn zó trouw en een grote steun voor het team. Als entertainer, wat je als profsporter voor een belangrijk deel bent, is het prettig om zoveel energie vanaf de tribunes te krijgen. Je gaat er beter door presteren.

Heeft Carrington nog favoriete eettenten in de Sleutelstad? Tuurlijk; Moksi en Delphi komen al gauw naar voren. Bij Delphi beginnen ze hem al aardig te kennen.

Alex is blij met de livestreams. De meest trouwe kijker is zijn oma, die vanuit Roemenië geen minuut wil missen. Ook de vrienden van Clayton en Carrington volgen de games, ondanks het tijdverschil met de VS, zo goed mogelijk. In de group chat laten Carringtons vrienden hem weten, wat hij goed deed en wat er beter kan in zijn spel. Nu snappen we waarom hij nogal regelmatig met zijn telefoon in de weer is.

Wat vindt Clayton eigenlijk vreemd aan ons landje? Natuurlijk de fietsers. Die blijken voorrang op auto's te hebben als ze van rechts komen! Voor geen goud zou Clayton hier op de fiets stappen. Hij zou alle auto's voor laten gaan en snel overhoop worden gefietst door gehaaste Leienaars.

Alex verbaast zich over de gordijnen. Beter gezegd, over de gordijnen die er niet zijn of die niet gesloten worden. Je kan zomaar zien dat iemand de krant leest of aan het eten is! Alex noemt zichzelf met een knipoog een undercover agent voor het Roemeense nationale team, dat 28 juni tegen Oranje speelt: "ik ken alle geheimen.” Dat gaat een battle worden, straks in Groningen.

Over een krachtmeting in Groningen gesproken: hoe zien de drie mannen de finale? Ze willen vooral van de eigen kracht van dit Zorg en Zekerheid Leiden uitgaan, dat in de play-offs tot een vechtmachine uitgegroeid is. Twintig punten achter? Geen paniek en terugknokken in de wedstrijd.
Carrington vertelt met genoegen nog eens over The Shot: de bal die na vijf keer de ring te kussen goed viel en waarmee Leiden de finale haalde. Zelf had hij zich al bijna omgedraaid: mis ... totdat Clayton de vuisten balde: raak! Door naar de finale.

De mannen zijn ver van huis en minder of zelf nauwelijks bij hun familie. Ze vinden veel steun in de Leidse gemeenschap: zowel het teammanagement, als de fans: "Die omarmen je alsof je familie van ze bent." Zoiets hebben ze nog nergens meegemaakt, terwijl de mannen onderling toch al in vijf andere Europese landen hebben gespeeld.

Wat betekent de goede play-off run waar Leiden middenin zit, voor de finale? Carrington hoopt op een historische eindstrijd. Alex, die eerst in zijn eigen taal de fans in Roemenië bedankt, richt zich daarna tot de Leidse Zesde Man: "Een volgepakt huis, is wat ik graag wil zien. Go Leiden!"

Het interview is hier en hieronder te bekijken.