Nieuwsbericht

Help ZZ Leiden naar de finale!

14 mei 2018

Zorg en Zekerheid Leiden is na de historische comeback van afgelopen zaterdag in Zwolle één zege verwijderd van de eerste finaleplaats sinds 2013. Het bereiken van de eindstrijd van de play-offs kan dinsdagavond een feit worden wanneer Landstede Basketbal op bezoekt komt. Jij kunt de ploeg daarbij helpen. Let op: deze wedstrijd begint om 19.30 uur.

Er kan veel gebeuren in een week. Tien dagen geleden plaatste Zorg en Zekerheid Leiden zich voor de halve finale nadat het met enige moeite Aris Leeuwarden had teruggewezen. Landstede Basketbal, de nummer twee van de reguliere competitie zou een ander verhaal worden voor de toch wat smalle rotatie van Zorg en Zekerheid Leiden.

Inmiddels zijn we bijna een week verder en staat het gewoon 3-0 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Dit geeft de serie een compleet ander aanzicht dan afgelopen seizoen. Vooral nu de Leidse ploeg twee keer in het hol van de leeuw heeft weten te winnen.

In beide wedstrijden moest Zorg en Zekerheid Leiden wel van ver komen. In het eerste duel stond de ploeg van Paul Vervaeck vlak voor rust twaalf punten achter: 46-34. Ondanks een misser van de jurytafel kwam de Leidse ploeg in sneltreinvaar langszij, al was het nog wel even billen knijpen in de slotfase, waar Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk met 79-81 als winnaar van het veld stapte.

Nog historischer was de comeback van afgelopen zaterdag. Het is bekend dat Zorg en Zekerheid Leiden in rap tempo punten op het bord kan schieten. Vraag dat nog maar eens na in Den Bosch. In de eerste wedstrijd van de halve finale van het NBB-bekertoernooi sloeg Zorg en Zekerheid Leiden in het laatste kwart met maar liefst 34-9 toe. Een mooie bodem voor het bereiken van de bekerfinale. Toen het zaterdag twee minuten voor het verstrijken van het derde kwart 65-45 stond voor Landstede Basketbal, was er weinig geloof dat het toch nog een Leidse zege zou worden. Maar wat er in die laatste twaalf minuten gebeurde, was zo ontzettend machtig. Om dat te geloven moest je er eigenlijk bij geweest zijn. De rijen werden gesloten, de echte vechtlust binnen de ploeg kwam weer naar boven en Landstede verstijfde. In de laatste twaalf minuten perste Zorg en Zekerheid Leiden er een 8-33 run uit om zo met 73-78 een 3-0 voorsprong te nemen.

Tussendoor was er natuurlijk ook nog een thuiswedstrijd. In dat duel heeft Landstede Basketbal geen seconde voor gestaan, al ging het zeker niet van een leien dakje. Zowel in de eerste periode als na drie kwarten had Zorg en Zekerheid Leiden een lekkere marge opgebouwd. Maar net als in de eerste helft, die bij 36-35 eindigde, kwam Landstede Basketbal in de slotfase opnieuw heel dichtbij. Een bommetje van wel heel ver van Carrington Love zorgde ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden de thuiswedstrijd dit keer wel wist te winnen: 78-74. Zorg en Zekerheid Leiden heeft nu de kans om in de thuiswedstrijd van dinsdag een plaats in de finale veilig te stellen.

Betekent die 3-0 voorsprong dan dat het een gelopen koers is? Verre van dat. Landstede Basketbal heeft een goede ploeg, wat de Zwollenaren afgelopen zaterdag in de eerste drie kwarten ook duidelijk aantoonden. De formatie van Herman van den Belt is ook niet voor niets tweede geworden in de competitie en heeft daarin drie van de vier wedstrijden tegen Zorg en Zekerheid Leiden in winst omgezet. Winnen in de Vijf Meihal is dus geen onbekend fenomeen voor de Zwolse formatie.

Om Zorg en Zekerheid Leiden te helpen, is een belangrijke rol weggelegd voor de Leidse fans. In wedstrijd twee in de Vijf Meihal was het lekker vol in de weer hete Vijf Meihal. De luidruchtige aanmoedigingen gaven de Leidse ploeg veel energie. Datzelfde gebeurde in de laatste twaalf minuten in Zwolle. Ook daar was een legioen Leidse supporters neergestreken. Luid zingend, schreeuwend, klappend en stampend bleven zij achter de manschappen van Paul Vervaeck staan. Het deed de spelers zoveel dat zij nog één keer heel diep zijn gegaan in de slotfase.

De aanwezigheid van zoveel supporters kan dinsdag een doorslaggevende rol spelen. En zeg nou zelf, hoe vaak ben je nou getuige geweest van het bereiken van een finaleplaats in de play-offs? Dat is tot op heden drie keer gebeurd, al is dat wel weer enige tijd geleden. In 2011, 2012 en 2013 haalde Zorg en Zekerheid Leiden de eindstrijd, waarin de ploeg zich overigens twee keer tot landskampioen mocht kronen. Sindsdien is het niet meer voorgekomen dat Zorg en Zekerheid Leiden de halve finale winnend wist af te sluiten. Daarom is het van groot belang dat de Vijf Meidome dinsdagavond tot de nok toe vol zit.

De belangstelling voor deze wedstrijd is al heel groot. Kaarten vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Als jij hier nog bij wilt zijn – en waarom zou je dat niet willen -, dan moet je snel zijn. Ga meteen hierheen en schaf daar je kaartje voor dinsdagavond aan. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat de hal een hel wordt voor Landstede Basketbal en dat Zorg en Zekerheid Leiden in triomf van het veld kan gaan!