Nieuwsbericht

ZZ Leiden op herhaling

7 mei 2018

Net als afgelopen seizoen stuit Zorg en Zekerheid Leiden in de halve finale van de play-offs op Landstede Basketbal. Het werd een super spannende serie, waarin Zorg en Zekerheid Leiden in de laatste wedstrijd niet meer aan kon haken en de serie aan Landstede Basketbal moest laten. Dit keer moet het andersom, zo luidt de gedachte in de spelersgroep.

Via New Heroes Den Bosch bereikte Zorg en Zekerheid Leiden twee maanden geleden de finale van het NBB-bekertoernooi. Donar was daarin overigens te sterk voor de Leidse ploeg. Maar waarom zou het voor Zorg en Zekerheid Leiden niet mogelijk zijn om de finale van de play-offs te halen. Goed, een eventuele zevende wedstrijd zou dan in Zwolle plaats moeten vinden, waardoor de kansen dan net onder de 50 procent liggen.

Dit is puur scorebordjournalistiek, want op het veld gaat het altijd anders. Wie herinnert zich nog die eerste wedstrijd uit de serie van vorig seizoen? Zorg en Zekerheid Leiden pakte meteen het thuisvoordeel door in het Landstede Sportcentrum met 82-88 te winnen. Om dat thuisvoordeel in de eerstvolgende wedstrijd in de Vijf Meihal meteen weer terug te geven: 81-92. Daarna wonnen de beide ploegen elke thuiswedstrijd. Waarbij Zorg en Zekerheid Leiden er in wedstrijd vijf wel heel dichtbij was. Landstede wist dat duel pas te winnen na verlenging. Zorg en Zekerheid Leiden won nog wel wedstrijd 6 met groot verschil (84-60), maar kwam in de laatste en beslissende wedstrijd al voor rust niet meer in het verhaal voor. Het werd 83-56 voor de ploeg uit Zwolle.

Dat was de eerste keer dat Landstede Basketbal in de play-offs een serie tegen Zorg en Zekerheid Leiden winnend wist af te sluiten. In 2012 werd het in de halve finale 3-1 voor de Leidse formatie. In 2014 speelden beide ploegen in de eerste ronde al tegen elkaar. Zorg en Zekerheid Leiden won het derde en beslissende duel in de Vijf Meihal met 61-57.

In het reguliere seizoen moesten de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden in drie van de vier duels de felicitaties overbrengen aan hun Zwolse tegenstrevers. Beide ploegen wonnen een keer redelijk overtuigend hun wedstrijd in de Vijf Meihal. In Zwolle waren beide duels een stuk spannender. In januari miste Clayton Vette in de slotfase twee belangrijke vrije worpen. Landstede Basketbal stond op dat moment 66-65 voor met nog 30 seconden te gaan.

Ook het tweede duel in Zwolle was opzienbarend. Met nog zes seconden te gaan genoot Zorg en Zekerheid Leiden een 80-81 voorsprong met balbezit op de aanvallende helft. Dat leverde toch een turnover en een lay-up voor Landstede Basketbal op, dat daardoor alsnog de winst greep met 82-81.

In dat duel ontbrak Jessey Voorn overigens al vanwege die in het duel tegen New Heroes opgelopen enkelblessure. Floris Versteeg kwam toen nog wel in actie, maar heeft in de play-offs dankzij een gebroken middelvinger vanaf de bank moeten toekijken. Beide spelers zullen de eerste twee wedstrijden zeker niet meedoen en het valt nog te bezien of ze in de rest van de serie ergens wel kunnen aanhaken.

Het zou Zorg en Zekerheid Leiden goed uitkomen wanneer Voorn en/of Versteeg aanhaken, want Landstede Basketbal is niet alleen uitgerust (hoewel het ontbreken van wedstrijdritme een nadeel kan zijn) en beschikt ook over een bredere selectie. Het is wel de tijd van het seizoen dat de mannen zich van de jongens gaan onderscheiden. Wil Zorg en Zekerheid Leiden deze serie kunnen winnen, dan is het vooral zaak om het niet op een laatste duel in Zwolle te laten aankomen. Binnen de lijnen moet alles kloppen (weinig turnovers, sterk rebounden, breaks afronden, vrije worpen benutten!) en de zesde man moet zich ook niet onbetuigd laten, dan is het mogelijk om voor het eerst sinds 2013 de eindstrijd van de play-offs te bereiken.

Wedstrijd 1 vindt dinsdagavond in Zwolle plaats. Het duel begint al om 19.00 uur in verband met een live uitzending via Ziggo Sport. Wie dat niet kan ontvangen, kan gebruikmaken van de livestream van Landstede Basketbal. De livestats zijn hier te vinden.

De tweede wedstrijd in deze serie wordt dan het eerste duel in de Vijf Meihal. Ziggo Sport gaat ook dit duel uitzenden, vandaar dat het aanvangstijdstip is vervroegd naar 19.30 uur. Kaarten voor dit duel zijn uiteraard al te bestellen. Dat kun je hier doen. Zorg dat je er snel bij bent, want er is veel vraag naar kaarten voor dit duel.