Nieuwsbericht

Uitgebreid interview met Worthy de Jong

30 april 2018

In onze reeks diepte-interviews met de mannen van Zorg en Zekerheid Leiden viel de eer dit keer te beurt aan Worthy de Jong. Arie in ’t Veld sprak met de atletische speler die aan zijn zevende seizoen bij Zorg en Zekerheid Leiden bezig is. Diverse uiteenlopende onderwerpen passeren de revue.

De smaakmaker van Zorg en Zekerheid Leiden vertelt uitgebreid over het begin van zijn carrière. Het begon allemaal bij Club 2000 in Amsterdam. Worthy's talent werd ontdekt op een groot jeugdtoernooi, en toen ging het snel: USA, Urk, Rotterdam, Leiden, Oranje, Zagreb, Boulogne-sur-Mer, en opnieuw Leiden.

Worthy is een goede verteller, hij neemt ons soepel mee door zijn basketballeven. Hij legt uit wat de rol van zijn teamgenoten was toen hij als bijna-rookie bij Zorg en Zekerheid Leiden begon en meteen de legendarische titel van 2011 pakte. Hoe hij uitgroeide tot een uitblinker op EuroBasket 2015 in Kroatië, met als hoogtepunt zijn wedstrijd tegen de huidige Europees kampioen Slovenië.

In Frankrijk had hij een boeiend jaar, waarbij het gebrek aan vernuft in de defense hem verraste. Van coach Toon van Helfteren had hij geleerd, om in de aanval zichzelf te zijn en in de verdediging hard en slim te spelen, met duidelijke afspraken. Frankrijk bood hem wel de kans om onder andere zijn afstandsschot sterk te verbeteren en te leren van sterren als Teddy Gipson.

Nu is Worthy weer 'thuis'. Hij voelt zich goed in Leiden en geniet van zijn gezin. Zijn zoon inspireert hem, niet alleen thuis, maar bijvoorbeeld ook bij het ontwerpen van een nieuwe kledinglijn voor kinderen. In september lanceert De Jong deze, samen met twee compagnons. De designs liggen al klaar voor productie.

Worthy's artistieke spel sluit aan bij zijn gevoel voor fotografie. Die bezigheden staan nu even op een wat lager pitje, maar kunnen na zijn loopbaan als speler zomaar op een hoger plan komen.

Voorlopig werkt hij hard verder aan zijn basketbalcarrière. Eerst de play-offs, die ook meteen de ideale 'aanloop' zijn naar de twee cruciale interlands van Oranje, 28 juni en 1 juli in Groningen.

Voor het Leidse publiek heeft Worthy geen tips: ze doen het al perfect. Ze komen massaal naar de wedstrijden, en "ze zijn luid". Vooral zo doorgaan dus. Voor alle basketbalvolgers heeft hij wel een advies: laat aan iedereen weten dat basketbal de mooiste sport ter wereld is. Juist degenen die de sport al goed kennen, moeten er positief over zijn. Dan maak je ook de mensen positief, voor wie basketbal nog niet zo bekend is.

Nadat De Jong heeft uitgelegd waar zijn bijzondere voornaam vandaan komt (én, dat zijn vader deze pas bedacht, toen de geboorteaangifte al was gedaan!), moeten we nog één raadsel oplossen: De Broek. Ook daar heeft de international een duidelijke uitleg voor.

In 2019 is het WK 3x3 in Worthy's eigen Amsterdam. Ziet hij zichzelf door de lucht boven het Museumplein vliegen? Met net zulke block shots als hij ooit tegen NBA All*Star Paul George liet zien in Hilversum? De Jong sluit het niet uit, zolang 3x3 te combineren zou zijn met 5-tegen-5.

Voor het zover is, wil De Jong eerst Zorg en Zekerheid Leiden ver brengen in de play-offs, met als doel de finale. En als Zorg en Zekerheid Leiden eenmaal daar staat ... in 2011 heeft De Jong zelf laten zien, dat dan alles mogelijk is.

Genoeg geschreven, het is nu tijd om het drie kwartier durende interview te gaan bekijken en beluisteren. Dat kun je hier doen. Veel plezier!