Nieuwsbericht

ZZ Leiden wacht zware taak

5 april 2018

Om uitzicht te houden op de tweede en de derde plaats weet Zorg en Zekerheid Leiden wat het te doen staat: winnen in Zwolle. Dat is geen eenvoudige taak, want Landstede Basketbal is in eigen huis erg sterk. Maar met de juiste focus en scherpte liggen er toch mogelijkheden voor Zorg en Zekerheid Leiden. Zoveel ontlopen beide ploegen elkaar niet.

Van de dertien thuiswedstrijden in de competitie is het pas twee keer voorgekomen dat de Zwolse basketballers de tegenstander moesten feliciteren. Beide keren werden de Zwollenaren slachtoffer van de dadendrang van Donar.

Zorg en Zekerheid Leiden ging begin januari ook ten onder in Zwolle. In een dramatisch gespeeld derde kwart noteerde de Leidse ploeg slechts vijf punten. Daarmee werd een voorsprong, die vlak na rust tien punten bedroeg (34-44) in één keer weggegeven. In de slotfase kwam Zorg en Zekerheid Leiden nog terug tot één punt, maar twee vrije worpen waren niet aan Clayton Vette besteed, waarna het 69-65 werd.

Landstede Basketbal leed weliswaar een nederlaag in Leiden (74-64), maar de Leidse ploeg kon dat in het tweede duel niet herhalen. Zorg en Zekerheid Leiden keek na één kwart tegen een 12-22 achterstand aan en wist de schade niet meer te repareren: 64-71. Met name verdedigend slaagde de Leidse ploeg er niet in om de pick & roll tussen Noah Dahlman (23 punten) en Jordan Gregory af te stoppen. Wanneer dat wel lukte, was daar Franko House (19 punten) die Zorg en Zekerheid Leiden onder borden pijn deed.

In de rangschikking staat Zorg en Zekerheid Leiden momenteel derde. Beide ploegen hebben 40 punten, maar Landstede Basketbal, dat donderdag met 84-68 van Donar verloor, heeft een wedstrijd meer gespeeld. Vanuit Leids oogpunt naar boven gekeken: New Heroes Den Bosch heeft twee punten meer dan Zorg en Zekerheid Leiden en een wedstrijd minder gespeeld. Overigens moet New Heroes het zaterdag in eigen huis opnemen tegen Donar.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat het zo goed als zeker zonder Jessey Voorn moet stellen, is het van belang om meteen scherp en met de juiste focus aan de wedstrijd te beginnen. Zoals afgelopen dinsdag in Weert, waar Basketball Academie Limburg meteen een 14-0 run om de oren kreeg. Nu is Landstede Basketbal wel andere koek dan de Limburgers. De ploegen van Herman van den Belt spelen al jaren hetzelfde type basketbal met veel beweging en positiewisselingen in de aanval. En met Amerikanen die precies in datzelfde systeem passen.

Vorig seizoen waren de ontmoetingen in de play-offs ware clashes. De vraag is wat het zaterdag gaat worden. De wedstrijd zal overigens te volgen zijn via een livestream en livestats.