Nieuwsbericht

Interviewserie met Mohamed Kherrazi (deel 1)

28 maart 2018

Arie in ’t Veld sprak kort geleden lange tijd met Mohamed Kherrazi, de aanvoerder van Zorg en Zekerheid Leiden. Net als in de eerdere serie met Paul Vervaeck en Sergio de Randamie, bestaat het interview met Mohamed Kherrazi uit drie delen. Het volgende deel wordt komende zaterdag geplaatst.

In deel 1 van dit uitgebreide gesprek met Mohamed Kherrazi beginnen we met zijn start in de DBL, bij Amsterdam. Daarna stappen we door naar Leiden, waar hij al bijna zeven jaar speelt. Wat is zijn rol in het team? Hoe vult hij het aanvoerderschap in? Mohamed legt uit hoe hij tegen het huidige team aankijkt en waar de verbeterpunten zitten. Hij omschrijft zichzelf als een typische teamspeler, die niet als eerste naar zijn eigen statistieken kijkt.

We praten over vriendschappen binnen het Nederlandse basketbal. Mohamed is dankbaar dat hij van zijn sport zijn beroep heeft kunnen maken: "Basketbal heeft mij gesaved."

We blikken uitgebreid terug op één van de hoogtepunten in zijn carrière, zijn cruciale steal op Zaza Pachulia tijdens het EK 2015. Coach Sam Jones wees hem aan om de beslissende verdedigende stop te maken. Mohamed: "Als het vertrouwen in je handen wordt gelegd, moet je er wat mee doen."

We gaan ook naar Marokko, waar Mohamed opgroeide. Hij keek op TV naar zijn broers die daar op het hoogste niveau speelden. Nu kijken zijn broers naar hem; ze geven hem kritische adviezen na elke wedstrijd.

Is profbasketbal een zwaar vak? "Niet als je de off-season serieus neemt", legt Kherrazi uit. "Mede daardoor ben ik nu topfit." Dat maakt hem ook weer kandidaat voor de Orange Lions. Hij stelt zich graag weer beschikbaar. Nu voelt hij zich machteloos, thuis kijkend vanaf de bank: "Waarom ga ik ze niet helpen?" Over bondscoach Toon van Helfteren kan hij kort zijn: "Hij is een winnaar".

Het eerste deel van het interview is hier te zien.