Nieuwsbericht

Vijfde bekerfinale in de historie

21 maart 2018

Voor de vijfde keer in de prille historie staat Zorg en Zekerheid Leiden in de finale van het NBB-bekertoernooi. Komende zondag bindt de Leidse ploeg in het Groningse MartiniPlaza de strijd aan met de regerend bekerhouder Donar.

Zorg en Zekerheid Leiden bereikte voor het eerst in 2010 de bekerfinale. De 88-63 winst op ABC Amsterdam leverde de eerste prijs op voor de Leidse club. Bij rust was het al 48-31 en leek de strijd reeds beslist. Ronny LeMelle werd met 22 punten topscorer voor het team van coach Toon van Helfterem. De andere scores kwamen van: Danny Gibson 18, Monta McGhee 13, Seamus Boxley 12, Connor Grace 8. Jeroen Slor 5, Johan Kuijper 5, Joey Schelvis 3 en Youri van der Linden 2. Bij het Amsterdamse team speelden drie spelers die thans voor Zorg en Zekerheid Leiden uitkomen: Jessey Voorn (12 punten), Mohamed Kherrazi (5 punten) en Sergio de Randamie (4 punten).

Twee jaar later stond Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw in de finale. In Almere werd Magixx Playing For Kids Rights met 88-74 verslagen. Ook hier viel de beslissing eigenlijk al in de eerste helft: 42-31). Seamus Boxley gooide er 25 punten in, Jevohn Shepherd kwam tot 21 punten. De andere scores werden op naam geschreven van: Thomas Jackson 9, Arvin Slagter 7, Sean Cunningham 7, Patrick Hilliman 6, Gabe Kennedy 5, Worthy de Jong 4 en Mohamed Kherrazi 4.

Geheel volgens de traditie sloeg Zorg en Zekerheid Leiden in 2013 weer een jaartje over. In 2014 moest de Leidse ploeg voor het eerst in een bekerfinale de tegenstander feliciteren. Donar was met 79-71 te sterk. Halverwege was het 47-35 voor de Groningers. DeJuan Wright noteerde 28 punten. De rest van de scores werd verdeeld over Whit Holcomb-Faye 10, Sean Cunningham 10, Kevin Thompson 8, Joshua Duinker 6, Mohamed Kherrazi 5, Worthy de Jong 2 en Mike Schachtner 2. Jessey Voorn droeg met 6 punten zijn steentje bij voor het winnende team.

In 2016 speelde Zorg en Zekerheid Leiden een memorabele finale tegen SPM Shoeters Den Bosch. Mohamed Kherrazi leek in de buzzer de winnende score te maken. Vreugde alom, totdat uit de televisiebeelden bleek dat het winnende schot een fractie van een seconde te laat was losgelaten. Met 57-58 ging de zege alsnog naar de Bosschenaren. Worthy de Jong werd topscorer met 23 punten. De andere scores kwamen van: Rogier Jansen 14, Cashmere Wright 7, Mohamed Kherrazi 5, Thomas Koenis 4, Jeroen van der List 3 en Marquise Simmons 1.

Het beeld volgend van iedere twee jaar een finale betekent dat Zorg en Zekerheid Leiden ook nu weer in de eindstrijd staat. Tegenstander is Donar, dat van de laatste vier bekertoernooien er drie heeft gewonnen. In de competitie hebben beide ploegen elkaar reeds drie keer getroffen. In het openingsduel van het seizoen hield de Leidse ploeg met 75-63 de punten in eigen huis. In december werd het in Groningen 91-69 voor Donar. Bijna twee weken gelden werd het in de Vijf Meihal ook winst voor Donar: 61-85.

Dit zegt op zich nog niet al te veel voor komende zondag. De strijd om de beker wordt in één duel beslecht. Zorg en Zekerheid Leiden kan zich in alle rust voorbereiden op de finale en zal, zoals het er nu uitziet, dit keer wel compleet tegen Donar aantreden. De Groningers komen deze woensdag eerst nog in actie in Montenegro, wanneer de ploeg voor de kwartfinale van de FIBA Europe Cup aantreedt tegen Mornar Bar.

De NOS brengt rechtstreekse beelden van de bekerfinale, die om 14.00 uur begint, op de beeldbuis.