Nieuwsbericht

Veertig minuten controle tegen Aris

19 januari 2008

LEIDEN - Als je simpel naar het verschil op de ranglijst kijkt, dan moet Zorg en Zekerheid wedstrijden als die tegen Aris Friesland gewoon winnen. Maar zo werkt dat niet in teamsporten. Als Excelsior van Ajax en Feyenoord kan winnen, dan heb je ook als  ‘onderste middenmoter' in de eredivisie basketball geen zekerheid als je tegen een ploeg speelt, die eigenlijk alleen nog door een wonder de playoffs kan halen. Dat wonder moet weer ietsje groter worden, want ZZ Leiden won met 82-70, maar gemakkelijk ging dat niet.

De ploeg van Ivo Boom staat - net als ten opzichte van Den Helder - nu op 3-0 tegen de Friezen en dat kan belangrijk worden, wanneer de beide teams gelijk zouden eindigen. Daar lijkt het niet op uit te draaien, maar je weet maar nooit. Wil Aris Friesland nog in de buurt van ZZ Leiden komen, dan zal de Leeuwarder formatie zich nog vijftig procent moeten verbeteren. Althans in de ogen van coach Tony Vandenbosch.

De Belg nam in november het stokje over van André Roorda en trof, om het in zijn eigen woorden te zeggen, een zooitje aan, een team met veel spelers die het woord discipline niet in hun vocabulaire hebben staan. De resultaten waren er dan ook naar. Vandenbosch zag het als zijn eerste taak de veelal (vooral) jonge Amerikanen gedisciplineerd te laten spelen. Daar had en heeft hij even voor nodig, waarbij het onlangs aantrekken van routinier Mike Nahar leek te kunnen helpen, maar daags na de wedstrijd tegen Leiden meldde de center zich definitief af in Leeuwarden, omdat hij de motivatie niet meer kon opbrengen.

Antwerpenaar Tony Vandenbosch heeft er heel wat voor over om iets neer te zetten in Leeuwarden. Hij wil nu eenmaal om voor hem goede redenen zijn baan als loods in de haven niet opzeggen en pendelt daarom heen en weer tussen de Belgische havenstad en de hoofdstad van Friesland. Dat is ruim vier uur treinen of eenzelfde tijd in de auto.

Vandenbosch schets een ‘normale' werkdag, nadat hij er soms al een shift in de haven op heeft zitten... ‘Ik pak dan de trein van tien uur in Antwerpen en ben dan om twee uur tien in Leeuwarden. We trainen in de middag twee uur. Om acht uur pak ik dan weer de trein en ben na middernacht thuis om door mijn vrouw verwelkomd te worden met ‘Hallo, vreemde man...' en ja, soms moet ik de bakker en de beenhouwer wegjagen... Maar ja, ik kies hiervoor. Het liefst zou ik twee keer per dag trainen, maar dat is niet haalbaar. Eigenlijk is deze job niet te doen in combinatie, maar goed...'

Een beter bewijs dat Tony Vandenbosch een echt basketballdier is, lijkt niet voorhanden. Hij koos eind vorig jaar voor Leeuwarden, terwijl hij ook een aanbod kreeg van Gent op minder dan een uur van zijn huis. Maar hij had ‘ja' gezegd tegen Aris en een man een man, een woord, een woord.

Vast staat dat hij Aris inmiddels beter heeft leren basketballen. Dat ervoer ZZ Leiden zaterdag in vergelijking met de eerste twee wedstrijden dit seizoen. Zijn grootste probleem lijkt echter nog steeds Roy Booker. Dat klinkt misschien vreemd als je naar de cijfers van de kleine Amerikaan kijkt. Hij is topscorer van Nederland en gooide er zaterdag tegen ZZ Leiden ‘gewoon' weer 26 punten in. Maar Booker heeft het beroemde boek van Hector Malot meerdere malen gelezen. Als hij eenmaal de bal heeft, dan staat er verder niemand meer op het veld en al helemaal geen teamgenoten. Aris won recent echter een paar keer met een geblesseerde Booker op de bank en dat zegt wel iets.

Gelukkig voor Aris is niet hij, maar Jesse Kimbrough de man die de lijnen uitzet en die heeft wel oog voor bijvoorbeeld de lange mannen onder het bord, al wordt Mike Nahar nog niet ten volle benut in de aanvallen. Maar dat heeft - hopelijk voor Aris - te maken met het feit dat de door de wol geverfde ex-international pas een paar weken in Leeuwarden is.

Voor ZZ Leiden was het zaak om van meet af aan druk te zetten op het backcourt van Aris. En dat lukte perfect. Het duurde drie en een halve minuut, voordat Booker de Friese nul van het scorebord schoot. ZZ Leiden stond toen al op acht en gleed soepel door naar een eerste kwartstand van 24-12. Met name de start van Johan Kuijper (foto) was van grote klasse. Binnen de minuut had hij al een keer Dillion Sneed en ‘P' Martins geblokt en kwam ook door met scores en rebounds in het eerste kwart.

Kuijper was - net als eerder tegen Den Helder - met Mick Burger door Boom in de startende vijf gezet ten koste van Nick Curtis en Donald Wilson, die overigens beiden, komend van de bank, een belangrijk stempel op de wedstrijd zouden drukken. Ivo Boom over zijn keuze: ‘Johan en Mick werken keihard op de training en verdienen het gewoon om te mogen starten. Bovendien komen Nick en Donald goed van de bank.' De twee Amerikanen kwamen aan hun gebruikelijk speeltijd en scoorde respectievelijk vijftien en elf punten.

Maar zoals winnen van ploegen als Aris Friesland niet ‘zo maar even' iets is, kan en mag ZZ Leiden het zich niet permitteren om nonchalant en zelfs wat overmoedig te gaan spelen. Dat is voorbehouden aan teams, die twee, drie klassen beter zijn dan hun tegenstander en dat is ZZ Leiden (nog...?) niet. Het gevolg was dat de voorsprong kleiner werd en er vlak voor de rust nog maar twee puntjes over waren van wat er bij 19-5 maximaal veertien waren geweest. Het verschil van vier halverwege (42-38) bood dan ook nog lang geen zekerheid.

Vier minuten in de tweede helft werd het zelfs gelijk (48-48). Maar tot hier en niet verder was het toen voor Aris. Met nog één kwart te gaan was het gaatje vijf, maar daarna had ZZ Leiden nog maar vijf minuten nodig om bij 70-54 de wedstrijd in het slot te gooien en te finishen op 82-70.

Na de ‘kleintjes' uit de eredivisie wacht ZZ Leiden nu weer de pittige reeks tegen de betere ploegen, een serie die voor de kerst veel succes opleverde. Zaterdag komt MyGuide naar de Vijf Meihal, drie dagen later volgt de uitwedstrijd tegen Hanzevast, waarna Upstairs en Matrixx nog op het programma staan met daar tussendoor op 2 februari de bekerwedstrijd tegen EiffelTowers.

JAN VAN DER NAT