Nieuwsbericht

Donar op komst

7 maart 2018

Zorg en Zekerheid Leiden krijgt komende zaterdag (10 maart) bezoek van regerend landskampioen en bekerwinnaar Donar. Een regelrechte clash in de Vijf Meihal. Maar voordat het zo ver is, treedt de Leidse ploeg donderdagavond nog aan in Leeuwarden.

Aris Leeuwarden is de enige ploeg die na de break voor de Orange Lions nog niet in actie is gekomen voor de Dutch Basketball League. Wel speelde de Friese formatie twee oefenwedstrijden. Zowel Red Giants (Meppel) en BV Groningen werden verslagen. Het gaf coach Tony van den Bosch ook de gelegenheid om de nieuwe aanwinst David Michaels te testen. De 2.01 meter lange Amerikaan speelde in het seizoen 2012/2013 ook al voor Aris Leeuwarden. Hij komt regelrecht uit de Zuid-Koreaanse competitie naar Nederland. Michaels speelt op amateurbasis, maar scheidsrechter Bert van Sloten, die de oefenwedstrijd in Groningen floot, liet weten dat Michaels fit is en voor Aris Leeuwarden een versterking betekent.

Zorg en Zekerheid Leiden had het in het eerste duel tegen de Friezen – 4 november 2017 – niet makkelijk. De Leidse ploeg zag Stefan Mladenovic de laatste driepunter missen, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden het duel met 64-66 wist te winnen. In de return in Leiden doet de eindstand van 77-55 vermoeden dat het een ‘makkie’ was voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar dat was zeker niet het geval. Tot ver in het derde kwart was er nauwelijks verschil tussen beide ploegen (48-46). In het laatste deel van het derde kwart en het slotkwart sloeg de Leidse ploeg alsnog toe.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat natuurlijk vol zelfvertrouwen richting Leeuwarden. Daar heeft het resultaat van de wedstrijd van dinsdag tegen New Heroes Den Bosch (80-60) en dan vooral het spel in het vierde kwart natuurlijk alles mee te maken. De Leidse ploeg speelde met energie, in een hoog tempo en als team.

Podium TV verzorgt voor Aris Leeuwarden de livestream. Deze is hier te bekijken. Voor de livestats kan men hier terecht.

En dan volgt zaterdag dus Donar. De Groningse ploeg doet het momenteel erg goed in de FIBA Europe Cup. In de negentiende Europese wedstrijd werd Cluj-Napoca met 103-76 verslagen. Een marge van 27 punten moet toch genoeg zijn om de kwartfinale van het FIBA Europe Cup toernooi te bereiken. Met de beker- en Europese wedstrijden meegeteld verschijnt Donar zaterdag al voor de 43ste keer dit seizoen aan de start. Een heel verschil met de andere ploegen in Nederland. Zorg en Zekerheid Leiden speelt zaterdag de 24ste wedstrijd van het seizoen. Oefenwedstrijden zijn niet meegerekend.

Zorg en Zekerheid Leiden is wel de enige tegenstander die in de competitie in een ‘echte’ wedstrijd van Donar heeft gewonnen. In het openingsduel van het seizoen werd het in Leiden 75-63 voor de ploeg van coach Paul Vervaeck. In de return in Groningen op 9 december was het andere koek. Donar vloog uit de startblokken: 21-2. Daarna wist Zorg en Zekerheid Leiden wel wat beter mee te spelen, maar de ploeg kon een 91-69 nederlaag niet meer voorkomen.

Niettemin gaat Zorg en Zekerheid Leiden het duel met een hernieuwde dosis zelfvertrouwen aan. Zoals gezegd heeft dat natuurlijk alles te maken met de bekerwedstrijd. Of dat genoeg is om Donar, dat beslist niet van plan is dit duel te laten lopen, zal zaterdagavond moeten blijken.

Druk gaat het zeker worden. Er waren in de voorverkoop al heel wat kaartjes verkocht. Na de winst tegen New Heroes Den Bosch werden meteen na afloop van het duel nog eens tachtig kaarten aan de man gebracht. Reden te meer om nu snel in actie te komen als je bij dit duel aanwezig wilt zijn. Ga hierheen om je kaartje aan te schaffen! Aarzel niet, want anders vis je achter het net.