Nieuwsbericht

NBA-schema voor ZZ Leiden

26 februari 2018

Het einde van het tweede window voor de Orange Lions (en Roemenië) zit er na vanavond weer op. Dan gaat alle aandacht weer uit naar de Dutch Basketball League. Zorg en Zekerheid Leiden speelt met ingang van aankomende zaterdag zeven wedstrijden in vijftien dagen tijd. Het lijkt de NBA wel.

Vier van die zeven duels zijn thuiswedstrijden en niet tegen de minste clubs. Achtereenvolgens Landstede Basketbal (zaterdag 3 maart), New Heroes Den Bosch voor de beker (dinsdag 6 maart), Donar (zaterdag 10 maart) en Forward Lease Rotterdam (donderdag 15 maart) komen op bezoek in de Vijf Meihal. Dan zijn er ook nog drie uitwedstrijden in het razend drukke schema: donderdag 8 maart uit in Leeuwarden tegen Aris, dinsdag 13 maart de tweede bekerwedstrijd tegen New Heroes in Den Bosch en tot slot zaterdag 17 maart uit tegen Apollo Amsterdam. Daarna wordt het schema weer wat rustiger.

Door de prachtige overwinning op New Heroes Den Bosch (10 februari) is Zorg en Zekerheid Leiden op de ranglijst weer terug te vinden op de tweede stek, al hebben beide ploegen wel hetzelfde aantal verliespunten. Landstede Basketbal neemt met drie nederlagen meer de vierde plaats in, al worden de Zwollenaren op de hielen gezeten door Forward Lease Rotterdam.

Wedstrijden tegen Landstede Basketbal worden de laatste jaren op het scherp van de snede gespeeld. Wie herinnert zich nog die spannende serie tussen beide ploegen van afgelopen seizoen? Maar wat te denken van het laatste seizoen van Toon van Helfteren. Zorg en Zekerheid Leiden moest de laatste competitiewedstrijd van de Zwolse formatie winnen om in de play-offs het thuisvoordeel te krijgen. Dat lukte en door thuis twee keer te winnen van Landstede Basketbal stroomde de Leidse ploeg door naar de halve finales. Of die knotsgekke wedstrijd waarin Eddy Casteels werd weggestuurd, Zorg en Zekerheid Leiden het publiek achter zich kreeg en met playing-coaches Rogier Jansen en Worthy de Jong een achterstand wegpoetste om alsnog te winnen.

Wedstrijden en series waar je gewoon bij moest zijn. Komende zaterdag is er dus weer een editie van Zorg en Zekerheid Leiden versus Landstede Basketbal. De Leidse spelers hebben nog wel een appeltje te schillen met de ploeg van coach Herman van den Belt. Na de winterstop ging Zorg en Zekerheid Leiden in Zwolle immers onderuit. Niet bepaald de manier waarop Clayton Vette in zijn oude thuishaven had gerekend.

Landstede Basketbal is een ploeg waar het gevaar van vele kanten kan komen. De vier buitenlandse krachten (Sherron Dorsey-Walker, Jordan Gregory, Franko House en Noah Dahlman) scoren gemiddeld allemaal in de dubbele cijfers. Maar de punten kunnen net zo makkelijk komen van het trio Olaf Schaftenaar (driepunters), Ralf de Pagter (linkshandige hoekjes) en Mike Schilder. Daarnaast deelt Nigel van Oostrum altijd wel een lading assists uit.

Deze wedstrijd is dus zeker de moeite van het bezoeken waard. Kaartjes voor dit duel kun je hier kopen.

Minstens zo interessant is de bekerwedstrijd tegen New Heroes Den Bosch. De geschiedenis van deze clubs gaat nog veel verder terug, tot in de jaren zeventig. Spanning, spektakel, sensatie; allemaal ingrediënten die van deze dinsdagwedstrijd (6 maart) een heerlijk te verteren maaltijd maken.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de laatste zes thuiswedstrijden tegen New Heroes Den Bosch allemaal in winst omgezet. De laatste nederlaag dateert van 11 maart 2015 toen het 65-69 werd. Winst alleen is niet genoeg om de voor de vijfde keer in de historie van Zorg en Zekerheid Leiden de bekerfinale te bereiken. Er moet met enige afstand gewonnen worden, want er volgt 13 maart nog een return in Den Bosch.

Voor het NBB-bekertoernooi hebben beide ploegen zes keer de degens met elkaar gekruist. Op 2 februari 2008 vond de eerste ontmoeting plaats. De Bossche formatie won in Leiden met 89-98. Twee jaar later stuitte Zorg en Zekerheid Leiden in de kwartfinale op de Bosschenaren. Deze tweestrijd leverde twee zeges op voor de Leidse ploeg (75-85 in Den Bosch en 76-66 in Leiden). Zorg en Zekerheid Leiden legde in dat seizoen beslag op de beker (de eerste hoofdprijs als Zorg en Zekerheid Leiden) en kreeg het recht om Europa in te trekken.

In 2013 troffen beide ploegen elkaar in de halve finale. De Bosschenaren wonnen in eigen huis met 76-59. Zorg en Zekerheid Leiden probeerde in het thuisduel die achterstand weg te werken, maar slaagde niet in die missie. De 69-61 zege was niet ruim genoeg.

De laatste onderlinge bekerontmoeting vond op 27 maart 2016 plaats. Lange tijd leek Zorg en Zekerheid Leiden op rozen te zitten, maar in de sloffase ging het alsnog mis. De winnende score van Mohamed Kherrazi bleek na het bekijken van televisiebeelden net na het eindsignaal van zijn hand te schieten. Met als gevolg dat de Bosschenaren dit bekertreffen met 58-57 wisten te winnen.

Hoe dan ook, wedstrijden tegen New Heroes Den Bosch mag je gewoonweg niet missen. Daarin gebeurt zo veel, dat moet je echt live meemaken. Het zijn toch de snoepjes van het seizoen. Dat weten de Leidse fans ook al jaren. Wil je bij deze topper niet achter het net vissen, ga dan snel hierheen en koop nu je kaartje voor deze regelrechte klassieker! Doe het snel, want het aantal verkochte kaarten neemt met de minuut toe.