Nieuwsbericht

Klassieker aan de horizon

7 februari 2018

De klassieker in het Nederlandse basketbal doemt weer op aan de horizon. Zorg en Zekerheid Leiden neemt het zaterdag in de Vijf Meihal weer op tegen New Heroes Den Bosch. Maar voordat het zo ver is, speelt Zorg en Zekerheid Leiden donderdag eerst nog een uitwedstrijd tegen Den Helder Suns.

Dat je de zogenaamde kleintjes niet moet onderschatten, bleek afgelopen zaterdag maar weer eens. Zorg en Zekerheid Leiden was niet scherp en liet Basketball Academie Limburg haar eigen spelletje spelen. Uiteindelijk ging het nog niet mis voor de Leidse formatie, maar de spelers mogen deze waarschuwing wel ter harte nemen.

Komende donderdag moet in de praktijk blijken of de boodschap ook daadwerkelijk is aangekomen. Zorg en Zekerheid Leiden ontmoet dan immers hekkensluiter Den Helder Suns. Niet voor het eerst. In de voorbereiding troffen beide ploegen elkaar al twee keer en ook in de competitie stond deze onderlinge ontmoeting al twee keer op de rol. Zorg en Zekerheid Leiden won het kwartet wedstrijd telkens met ruime cijfers, uiteenlopend van 22 punten verschil tot 38 punten verschil.

Die uitslagen geven aan dat Zorg en Zekerheid Leiden de betere ploeg is, wat op zich geen verrassing genoemd mag worden. Maar die marges vertellen niet het hele verhaal. De eerste competitiewedstrijd in Den Helder is daar een mooi voorbeeld van. Halverwege was er nog geen centimeter verschil ontstaan tussen beide ploegen: 49-49. Na rust schakelde Zorg en Zekerheid Leiden een tandje bij om alsnog met 78-100 te winnen.

In hoeverre de Suns compleet zijn, is nog maar de vraag. Tom Koopman heeft na 13 januari vanwege een blessure niet meer gespeeld en afgelopen zaterdag ontbrak ook Tjoe de Paula. Goed voor de ontwikkeling van jonge spelers als Boyd van der Vuurst de Vries en Nick Thran, maar het levert geen winstpunten op. Het duel in Den Helder is via een livestream te volgen.

Twee dagen later (zaterdag 10 februari, aanvang 20.00 uur) staat dan de kraker Zorg en Zekerheid Leiden-New Heroes Den Bosch op het programma. In de eerste ontmoeting was Carrington Love de grote man. Met een serie verre scores voorkwam hij een nederlaag in de Vijf Meihal: 83-81. Op 21 januari van dit jaar namen de Bosschenaren in eigen huis revanche: 68-60. Voor rust (28-35) had de Leidse ploeg nog het beste van het spel, maar in de tweede helft waren de bordjes verhangen en greep New Heroes Den Bosch alsnog de winst.

Elke wedstrijd tussen deze twee rivalen mondt steevast uit in een fikse strijd binnen de lijnen. Er valt altijd wel wat te genieten, of het nou een wedstrijd is met veel scores of juist weinig. Beide ploegen willen niet voor de ander onderdoen. En om het menu nog smakelijker te maken: Zorg en Zekerheid Leiden en New Heroes Den Bosch gaan ook nog eens twee keer de degens kruisen in de halve finale van het NBB-bekertoernooi (data volgen weldra).

New Heroes Den Bosch komt met een imposante winning streak naar Leiden. De Bossche formatie heeft inmiddels elf wedstrijden op rij gewonnen. Als Zorg en Zekerheid Leiden in Den Helder wint, klimt de Leidse ploeg naar de tweede plaats, maar wel met twee wedstrijden meer. Voor Zorg en Zekerheid Leiden is het zaak om ook zaterdag te winnen, want dan staan beide ploegen in verliespunten weer naast elkaar, alleen is het onderling resultaat 2-1 in het voordeel van de Leidse formatie.

Het is natuurlijk nog niet zo ver, maar het publiek kan bij wedstrijden in Leiden een doorslaggevende rol spelen. Haal je blauwe kleren uit de kast, neem ratels en zorg dat je stembanden klaar zijn om een avond lang Zorg en Zekerheid Leiden naar de winst te schreeuwen. De Vijf Meihal moet weer een ouderwetse hel worden voor tegenstanders! Spelers en coaches hopen dat het voor de fans ook duidelijk is dat alle steun en aanmoedigingen geboden zijn. Zij rekenen op jullie! Zorg dus dat je erbij bent en schaf hier je kaartje aan. Het belooft weer een drukke avond te worden, dus sla snel je slag!