Nieuwsbericht

Wekker gaat precies op tijd af

16 januari 2008

‘Het wordt tijd dat we opstaan', liet Ivo Boom dinsdag in het Leidsch Dagblad optekenen. Maar voordat je kunt opstaan, moet je eerst wakker zijn en dat duurde bij sommige spelers 's avonds tegen Den Helder Seals erg lang. Té lang bijna, want er was een uiterst krachtsinspanning nodig om de wedstrijd tegen de hekkensluiter van de eredivisie binnen te halen. Pas op 5:55 van het einde kwam voor Zorg en Zekerheid bij 69-67 de voorsprong op het scorebord, die tot het einde kon worden vastgehouden.

Het was typerend dat uitgerekend Donald Wilson met een driepunter op assist van Nick Curtis die score verzorgde. Het waren juist deze twee die zich de wake up call van Ivo Boom het meest mochten aantrekken. Zij gaven een paar dagen eerder niet thuis tegen Landstede en konden ook tegen Den Helder lange tijd niet imponeren. Het waren de hondstrouwe supporters - zo'n achthonderd op de doordeweekse dinsdag - die voor oom de wekker opwonden en in een orgie van lawaai lieten afgaan. Geen mens kan daar doorheen slapen. Ook Wilson en Curtis niet, die door Boom buiten de basis waren gehouden en bij het begin van de wedstrijd en direct na de rust werden vervangen door Mick Burger en Johan Kuijper.

Maar opeens was het er weer. Wilson schoot zijn driepunters raak (vier in totaal en allemaal in het vierde kwart) en Curtis begon een serie van drie dunks (ook in het vierde kwart) met een doordunk op een halve misser van Wilson. Het kwam dus allemaal nog op zijn pootjes terecht en het is te hopen dat deze overwinning (80-75) ervoor zorgt dat er vanaf nu weer alert wordt gespeeld. Want er moet natuurlijk komende zaterdag ook worden gewonnen van Aris Friesland, zodat de ploeg klaar is voor de nieuwe serie tegen MyGuide, Hanzevast, Upstairs en Matrixx, de returns van het zo succesvolle vroege kerstfeest.

De wedstrijd tegen Den Helder bewees dat ZZ Leiden nog een lange weg te gaan heeft. Eerder dit seizoen werd twee keer in de Marinestad gewonnen, maar de afgelopen weken werd al duidelijk dat de ploeg van coach Peter van Noord snel leert, al is de 94-voudig international zelf van mening dat het een lang en moeizaam proces is. ‘Met name het leren omgaan met de druk in het laatste kwart is iets dat ze moeten leren. Tegen Matrixx ging het goed, maar dit keer weer niet. Maar ik ben blij dat ik die jonge jongens kon laten spelen. Dat is de winst van vanavond.'

Den Helder is een ploeg die qua structuur wel wat weg heeft van ZZ Leiden. Ook bij de Seals vormen de Amerikanen natuurlijk de kern van het team. Met Dane Bradshaw heeft Van Noord een uitstekende guard binnengehaald en in de afwerking worden de taken prima opgepakt door J.R. Duffy en Bradley Strickland. Het was echter vooral Bradshaw, die voor de problemen zorgde in de Leidse defensie. Hij heeft goed oog voor zijn teamgenoten, maar scoort zelf ook heel gemakkelijk. Als Den Helder het zich kan veroorloven, zou hij een zogenoemde franchisespeler kunnen zijn, die een aantal jaren de lijnen uitzet, terwijl het team dan kan groeien.

Bradshaw scoorde veelal van dichtbij, omdat hij met zijn driepunters niet scherp was (0 op 6 zelfs). Maar Duffy (vijf stuks) en met een dodelijk schot begiftigde Olaf Petersen waren van ver wél succesvol. Het waren deze twee die ZZ Leiden in het derde kwart onder schot namen en het verschil naar boven de tien tilden in Helders voordeel.

De wedstrijd was voor ZZ Leiden wat dat betreft een kopie van het duel tegen Landstede. Ook toen werden de Leidse stellingen succesvol aangevallen in de derde periode. Net als de Zwolenaren leken de Noord-Hollanders een ‘Vorentscheidung' te bewerkstellingen. Natuurlijk is er bij een verschil van tien, elf punten en nog dik tien minuten te gaan geen man over boord, maar net als drie dagen eerder leek het er - ondanks het harde werken van David Chiotti, het prima spel van JS Nash en de nuttige bijdragen van anderen - niet in te zitten. Maar er werd geknokt en goed verdedigd.

Overigens ging dat verdedigen niet hard genoeg in de ogen van Ivo Boom. Het mag best wat steviger. Persoonlijke fouten zijn niet voor niets uitgevonden. En als er dan zeven minuten voor tijd pas vier op het wedstrijdformulier staan en je staat op achterstand, dan mag je de conclusie trekken, dat de tegenstander niet hard genoeg is afgestopt. Nu pakte het goed uit tenslotte, maar speel je te soft tegen een ploeg als Amsterdam, dat zelf graag de botte bijl hanteert, dan wordt er - zoals een schaatsverslaggever afgelopen weekeinde wist te melden - met boter en suiker gehakt van je gemaakt. En je hoeft geen keukenprins te zijn om te begrijpen dat dat niet te eten is.

ZZ Leiden zou afsluiten op zes persoonlijke fouten. Den Helder kwam aan het dubbele, maar maakte er in het vierde kwart te weinig, waardoor het geen zin meer had om in de slotminuut p's te maken. Den Helder zat namelijk niet in de penalty, zodat Leiden de bal aan de zijlijn kreeg. Dat, en omdat de batterij bij Bradshaw en zijn mannen leegliep, leverde ZZ Leiden een zwaarbevochten, maar belangrijke zege op.

JAN VAN DER NAT