Nieuwsbericht

Olah staat garant voor inside power

22 januari 2018

De keuze voor de Roemeense center Alexandru Lucian Olah kwam voor de vele volgers van Zorg en Zekerheid Leiden als een grote verrassing. Geen Amerikaan, maar een Europeaan. De 2.13 meter lange Olah moet de big presence in the paint bij Zorg en Zekerheid Leiden worden.

Helemaal onbekend met Zorg en Zekerheid Leiden is Olah niet. De 24-jarige Roemeen kwam vorig seizoen in een tweetal oefenwedstrijden al tegen de Leidse ploeg uit. Op 20 september 2016 was Belfius Mons-Hainaut in eigen huis met 85-68 te sterk voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat nog zonder Thomas Koenis, Jessey Voorn en Mohamed Kherrazi aantrad. In 27 minuten speeltijd noteerde Olah prima cijfers: 20 punten via 5 uit 9 schot en 10 uit 10 vrije worpen. Hij was niet alleen topscorer in dat duel, maar ook nog eens toprebounder met 11 stuks.

Vijf dagen later was de Open Dag van Zorg en Zekerheid Leiden. Belfius Mons-Hainaut was opnieuw de tegenstrever. Olah zette dus al eerder voet op de vloer van de Vijf Meihal. Zorg en Zekerheid Leiden speelde dit keer in de sterkste opstelling, maar dat maakte weinig indruk op de Belgen die met een 52-81 overwinning aan de haal gingen. In het wedstrijdverslag van die dag staat nog te lezen dat vlak na het begin van het tweede kwart Daviyon Draper met een drietje voor een stand van 20-21 zorgde. Daarna was het gebeurd met de Leidse ploeg. Olah en zijn teamgenoot John Stuart Mann waren voor rust samen goed voor 25 punten. Geen individuele hoogstandjes of moeilijke acties, maar gewoon door effectief teamspel. Olah kwam 20 minuten binnen de lijnen en tekende voor 13 punten (6 uit 9 schot, 1 driepunter) waarmee hij tweede scorer van zijn ploeg was. Daarnaast pakte hij ook nog eens 5 rebounds.

Nederlands basketbal

Over het Nederlandse basketbalweet Olah wel het een en ander. “Teamgenoten van mijn collegeploeg bij Northwestern wisten me wel wat te vertellen over Nederlands basketbal.” Via Joey van Zegeren, die uit de jeugdopleiding van Rotterdam Basketbal naar Amerika is getrokken, leerde Olah veel over de Nederlandse clubs en de competitie. “Van hem heb ik veel goede dingen over Zorg en Zekerheid Leiden gehoord”, vertelt de Roemeen voor aanvang van het competitieduel tegen New Heroes Den Bosch.

Olah is die zondagochtend aangekomen in Nederland, maar zit nog niet in speeltenue op de bank. Hij staat echter wel te popelen om in actie te komen. “De coach van Cluj Napoca kon geen rotatie vinden waarin ik paste. Ik zou in zijn ogen niet in het team passen. Ik ben nog jong en heb een plek nodig waar ik me verder kan ontwikkelen. Dat is voor mij een reden om naar Zorg en Zekerheid Leiden te komen.”

Tot december trainde Olah nog met de selectie van Cluj Napoca mee, daarna was hij op zichzelf aangewezen. Met conditietrainingen en schieten probeerde hij om zoveel mogelijk in shape te blijven. Voor als een andere club van zijn diensten gebruik wilde maken.

Inside presence

Als het over zijn spel gaat, begint Olah met een understatement. “Zoals je wel ziet, ben ik lang en zwaar. Mijn doel voor dit team is om een big presence in the paint te zijn. Protect de basket!” Het speltype van Zorg en Zekerheid Leiden staat hem wel aan. “De ploeg wil graag up tempo spelen. Vroege pick & rolls en veel schieten van buiten. Daar houd ik wel van.”

Aanvallend staat de Timisoara geboren Olah zijn mannetje. In Leiden zal hij vooral vanuit de post met zijn rug naar de basket moeten spelen. De Roemeen heeft echter ook een midrange schot en een driepunter in zijn arsenaal zitten. “Ik kan het spel goed lezen en in de aanval de juiste beslissingen nemen. Voor een coach is het een groot voordeel dat ik op meerdere manieren tegen een tegenstander gebruikt kan worden.”

Als Roemeen heeft Oli, een bijnaam die hij in de Verenigde Staten kreeg, niet te maken met oponthoud vanwege een werkvergunning. Hij is meteen inzetbaar in het team van Paul Vervaeck. Het is dan ook niet ondenkbaar dat Olah donderdag in het bekertreffen tegen Solar-systemen Grasshoppers zijn eerste minuten gaat pakken.