Nieuwsbericht

Het tweede kwart gaat beginnen

6 december 2017

Na het eerste seizoenkwart ongeslagen te zijn doorgekomen, begint zaterdag voor Zorg en Zekerheid Leiden het tweede kwart van het seizoen. En met niet zo maar een wedstrijd: de koploper in de Dutch Basketball League gaat op bezoek bij regerend landskampioen Donar.

Het tweede kwart van het seizoen wordt voor Zorg en Zekerheid Leiden erg belangrijk. In het eerste deel van de competitie speelde de ploeg van Paul Vervaeck louter thuiswedstrijden tegen de drie andere concurrenten, maar nu is het schema precies andersom. Zorg en Zekerheid Leiden gaat op bezoek bij Donar, New Heroes Den Bosch en Landstede Basketbal. Voorwaar geen licht programma.

Dit kwart zal ook een beter beeld geven waar Zorg en Zekerheid Leiden nu echt staat. Natuurlijk is het knap om acht wedstrijden lang ongeslagen te blijven, maar juist in de topwedstrijden zal het Leidse publiek nu eens geen belangrijke factor zijn. De druk komt nu geheel en al bij de ploeg zelf te liggen. Welke spelers gaan in deze topwedstrijden zich manifesteren als echte mannen en zich onderscheiden van de rest van het team? Of is het teamgevoel, wat door Vervaeck zo gepredikt wordt, zo ver doorgedrongen dat er een hecht team staat als het om de knikkers gaat.

Op 7 oktober opende Zorg en Zekerheid Leiden de competitie met een 75-63 zege tegen Donar. Clayton Vette (24 punten en 7 rebounds) en Carrington Love (15 punten, 10 rebounds, 12 assists en 4 steals) toonden meteen aan uit het juiste hout gesneden te zijn. Beide ploegen konden niet compleet aan de start verschijnen. Donar moest het stellen zonder Arvin Slagter, bij de Leidse formatie bleef Mohamed Kherrazi vanwege een blessure aan de kant. Beide spelers zullen er zaterdag gewoon staan in een ongetwijfeld goed gevuld MartiniPlaza.

Donar heeft wel een zwaarder programma achter de rug door de vele wedstrijden voor de FIBA Europe Cup, waarin de Groningers zich knap plaatsten voor de tweede groepsfase door in een heksenketel Telenet Giants Antwerp na verlenging voor te blijven.

Zorg en Zekerheid Leiden kreeg afgelopen seizoen tot drie keer toe flink klop in Groningen. Na 80-42 voor de competitie volgden nog eens twee ruime nederlagen: 101-77 opnieuw voor de competitie en 80-49 voor de beker. Voor de laatste Leidse zege in Groningen moeten we teruggaan naar 13 november 2014. Op een doordeweekse avond bleef Zorg en Zekerheid Leiden met 70-72 net aan overeind. In het team van coach Eddy Casteels waren in MartiniPlaza toen belangrijke rollen weggelegd voor Jeroen van der List, Joe Willman en Will Felder. Van die ploeg zijn zaterdag nog drie spelers actief: Mohamed Kherrazi, Worthy de Jong en Floris Versteeg. Voor Donar zijn dat er maar twee, namelijk Sean Cunningham en Thomas Koenis.

De wedstrijd in MartiniPlaza begint om 19.30 uur. Wie dit duel via een livestream wil volgen, kan terecht op Podium TV en RTV Noord. Uiteraard zullen er ook weer livestats worden verzorgd. Die kun je hier vinden.