Nieuwsbericht

Orange Lions aan de bak

20 november 2017

De Orange Lions beginnen vrijdag aan hun eerste wedstrijd voor kwalificatie voor het WK van 2019 in China. Worthy de Jong en Jessey Voorn – de twee vertegenwoordigers van Zorg en Zekerheid Leiden bij de Orange Lions - en hun teamgenoten nemen het vrijdag in Almere op tegen Kroatië. Twee dagen later wordt er in en tegen Roemenië aangetreden.

De weg naar het WK is een lange. Afgelopen zomer moesten de Orange Lions zich eerst nog door een pre-WK-kwalificatietoernooi heen worstelen. Oostenrijk en Albanië waren de tegenstanders. Een plaats bij de eerste twee was genoeg voor kwalificatie. Door een enorm ruime overwinning in Albanië (37-111) wist Nederland alsnog de eerste plaats te bemachtigen. Een scenario dat niemand meer voor mogelijk hield nadat de Orange Lions in Amsterdam met een te ruim verschil van Oostenrijk hadden verloren.

Vervolgens werd de formatie van hoofdcoach Toon van Helfteren ingedeeld in een groep met Kroatië, Italië en Roemenië. De Orange Lions moeten bij de eerste drie zien te eindigen om door te gaan naar de tweede kwalificatieronde. Daar komen dan drie ploegen uit een andere poule bij, terwijl de resultaten tegen de landen uit de eerste kwalificatieronde door blijven tellen. Als Nederland in de tweede kwalificatieronde opnieuw bij de eerste drie eindigt, is plaatsing voor het WK in China een feit.

Allereerst staat dus Kroatië op het menu. Met in Ivica Skelin een wel heel bekende bondscoach. De oud-coach van Donar nam na EuroBasket 2017 het bewind over de nationale ploeg over. Hij begon met een groep van 30, maar inmiddels is zijn selectie teruggebracht naar 16. Tegen Nederland feitelijk eentje minder, want de in Turkije spelende Krunoslav Simon – een hele goede speler – sluit pas bij de ploeg aan na de wedstrijd tegen Nederland. Verder ontbreken natuurlijk de vijf Kroatische NBA-spelers. In de Europese toplanden Duitsland, Italië, Spanje en Turkije spelen 29 Kroaten, maar slechts drie zijn opgeroepen door Skelin.

Het Kroatische basketbal staat hoger aangeschreven dan het Nederlandse basketbal, maar met zoveel afwezigen mogen de Orange Lions hopen op een stunt. Een Nederlandse zege zou een uitstekende start van de eerste kwalificatieronde betekenen.

Daarom doen de Leidse internationals een beroep op de fanatieke Leidse aanhang. Kom allemaal naar Almere om de Orange Lions een enorme steun in de rug te geven door te fungeren als een echte zesde man. Kaarten voor deze interland kun je hier bestellen. De wedstrijd begint om 20.00 uur. Trek je oranje kleren uit de kast en zorg dat je erbij bent!