Nieuwsbericht

Kansloze missie in Bergen op Zoom

6 januari 2008

BERGEN OP ZOOM - Je hebt van die wedstrijden, die eigenlijk al voorbij zijn, voordat ze goed er wel zijn begonnen. West-Brabant Giants tegen Zorg en Zekerheid Leiden was er zo eentje. Hoewel de ploeg van Ivo Boom in het begin nog aanhaakte (tot 19-15) lag er een soort waas over de ploeg, die niet veel goeds voorspelde. En dat kwam uit. Het werd bij het einde van de eerste periode nog 26-15 en dat bleek toen eigenlijk al de nekslag voor Leiden, dat kansloos met 90-64 zou verliezen.

Naar de oorzaak van het slappe spel van een aantal spelers zal de technische staf nog eens goed moeten zoeken, maar het was van meet af aan duidelijk dat dragende spelers als Nick Curtis en JS Nash niet lekker in hun vel zaten. Tel daarbij op dat Vincent Krieger alleen in noodgevallen inzetbaar was, omdat zijn enkelblessure nog niet helemaal genezen is, en de problemen tegen een prima team als de West-Brabant Giants kunnen worden ingevuld.

Hoewel Aron Royé als startende pointguard goed functioneerde, liepen de aanvallen niet lekker. Er werden te weinig mensen echt vrij gespeeld om een bedreiging te vormen voor de thuisploeg. Aan de andere kant deed niet iedereen wat van hem werd gevraagd in verdedigend opzicht en daardoor kwamen de anderen in moeilijkheden. Gevolg was bijvoorbeeld dat West-Brabant er halverwege de wedstrijd al zeven driepunters in had liggen.

Daar stonden er drie tegenover van ZZ Leiden. Bij alle drie speelde Aron Royé overigens een rol. De eerste maakte hij zelf en bij de beide andere (JS Nash en Sjors Besseling) leverde hij de assist. Sjors Besseling zou er overigens later in de wedstrijd nog twee maken, was een van de weinige spelers, die zich aan de malaise onttrok en toonde daarmee aan dat hij weer de waarde kan zijn van vorig seizoen.

Aanwinst Nenad Cvjetkovic maakte in het tweede kwart zijn debuut. Na vier minuten in het tweede kwart mocht hij het veld in, maar had zich uiteraard een betere start voorgesteld. Als nieuwkomer is het bepaald niet lekker om een niet goed draaiend team in te stappen bij een achterstand van achttien punten. Hij mocht ruim vijf minuten aan zijn nieuwe omgeving wennen, maar kon daarop in deze wedstrijd natuurlijk niet worden beoordeeld.

Omdat je speelt, zoals je tegenstander het toelaat, kwam West-Brabant in de eerste helft misschien wel tot het beste basketball dat er in de ploeg van Erik Braal zit. En als dan alles ‘valt' gaat het hard. Veel te hard voor ZZ Leiden in elk geval, dat de kleedkamer opzocht met een in feite hopeloze 57-35 achterstand.

Nu is basketball soms een raar spelletje en hoeft zo'n gat nog niet beslissend te zijn. Ivo Boom haalde in de onderbreking alles uit de kast om zijn team op scherp te krijgen. Met David Chiotti en Donald Wilson in het voorste span probeerde ZZ Leiden alles wat het in de macht had. Chiotti deed aanvallend goed werk, maar moest aan de andere kant te veel gaten repareren, waardoor de Amerikaanse luchtmacht van de Giants veel kon scoren. Wilson kreeg een opleving, knalde drie driepunters raak, maar moest met de anderen toezien, hoe - na een goede 0-6 start en vier minuten zonder Brabantse score - het gat toch niet kleiner werd dan zestien punten (67-51).

Daarmee was het over en sluiten. De twee knappe driepunters van Besseling - beide op assist van Nash - ten spijt, was er voor ZZ Leiden niets meer te halen. Wel voor Bart Jilesen, de 24-jarige center, die na Amerikaanse omzwervingen terugkeerde in Bergen op Zoom. Hij mocht met een dunk zijn eerste punten van het seizoen laten noteren. Het waren de laatste twee van de wedstrijd (90-64). Punten, waarvoor de ruim honderd Leidse fans (wat heerlijk toch zo'n fanatieke fanschare) geen aandacht meer hadden.

JAN VAN DER NAT