Nieuwsbericht

Geslaagde Open Dag ZZ Leiden

10 september 2017

De Open Dag van Zorg en Zekerheid Leiden, die vandaag plaatsvond, was een groot succes. De drukte was overweldigend, zodanig dat de start iets uitgesteld moest worden. Er stonden nog rijen kinderen en ouders bij de ingang. Uiteindelijk namen 120 kinderen deel aan de clinic.

Toen iedereen uiteindelijk binnen was, verzorgde opperspreekstalmeester Martin Hooymans de introductie van de voltallige selectie die dit seizoen de kleuren van Zorg en Zekerheid Leiden gaat verdedigen. Mohamed Kherrazi, die aan zijn zevende opeenvolgende seizoen in Leidse dienst gaat beginnen, kon op meer applaus rekenen dan de meeste andere spelers. Slechts één uitzondering was er: Worthy de Jong. De international is terug uit Frankrijk en gaat ook aan zijn zevende seizoen bij Zorg en Zekerheid Leiden beginnen.

Daarna werden vijf stations aangewezen. Op elk station gaven spelers van Zorg en Zekerheid Leiden aanwijzingen aan de 120 kinderen die aan de clinic deelnamen. Per station kreeg iedereen tien minuten de tijd. Het was duidelijk te zien dat sommige kinderen al wat jaartjes basketbalervaring hadden. Bijzonder was een van de deelnemers met een echt shirt van Zorg en Zekerheid Leiden met op de rug de naam Kherrazi. Aan de maat van het shirt was wel te zien dat Kherrazi dat zelf nooit heeft gedragen. Na de clinic verzorgde coach Paul Vervaeck nog een speciaal ritmisch onderdeel.

Worthy de Jong had vervolgens nog iets leuks in petto. Hij wilde een selfie maken met alle deelnemende kinderen en medespelers achter hem. Het eerste selfie was er overigens eentje met alle ouders op de volgepakte tribune.

Terwijl de spelers daarna een plekje achter de tafel innamen, was er een quiz voor de deelnemers. Per vraag waren twee antwoorden mogelijk. Het ene antwoord betekende dat je links moest gaan staan, voor het andere antwoord ging je naar rechts. Stond je aan de verkeerde kant, dan was je af. Uiteindelijk bleef er één winnaar over. In dit geval was dat Ishan, die met zijn vriendje was meegekomen. De negenjarige Ishan vindt basketbal een leuke sport, maar heeft al voor hockey gekozen.

Vervolgens werden de spelers bestookt met vragen, uiteraard ingeleid door Spiekert Hooymans. Op welke leeftijd ben je begonnen met basketbal, wat is je favoriete kleur, wat vind je het lekkerste eten, wie heeft er een huisdier waren een paar vragen die gesteld werden; soms aan de hele groep, soms aan een bepaalde speler.

Toen ook dit onderdeel achter de rug was, konden de kinderen handtekeningen ophalen en high fives uitdelen met de spelers en coach Vervaeck. Natuurlijk maakten de vele aanwezige ouders, die enthousiast meeleefden vanaf de tribune, hier gretig gebruik van om hun kroost op de foto te zetten met hun meest favoriete speler. Een moeder maakte van de gelegenheid gebruik om haar kind met elke speler afzonderlijk te fotograferen. Ook Eric Jan Berendsen, die in de jaren zeventig en tachtig nog eredivisie in Leiden had gespeeld, nam de nodige foto’s van zijn zoontje, die volgens Berendsen zeker twee meter gaat worden. Tegen het einde kwamen er ook nog drie dames naar voren. Zij wilden graag op de foto met Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi. En dat kon natuurlijk ook.

Daarmee was de Open Dag ten einde. De kinderen vertrokken met een lekker ijsje in de hand. Het wachten is nu op de eerste oefenwedstrijd in eigen huis. Die is op woensdag 20 september. Dan neemt Zorg en Zekerheid Leiden het in de Vijf Meihal op tegen de nieuwkomer in de Dutch Basketball League, Den Helder Suns.