Nieuwsbericht

Alles of niets in Zwolle

10 mei 2017

Zorg en Zekerheid Leiden speelt morgenavond (donderdag) voor de vierde keer in deze serie in Zwolle tegen Landstede Basketbal. De winnaar van dit duel gaat door naar de finale, de verliezer kan vakantie gaan vieren. Voor de Leidse ploeg kan het de eerste finale worden sinds 2013, het tweede kampioensjaar.

In de afgelopen maand hebben beide ploegen zelfs al vijf keer in Zwolle tegen elkaar gespeeld. Immers, op 8 april was Zorg en Zekerheid Leiden in het Landstede Sportcentrum met 73-80 te sterk voor Landstede Basketbal. Dit was de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen. Ook de eerste play-offwedstrijd in Zwolle pakte in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden uit. De twee daaropvolgende duels in de oude Hanzestad gingen naar Landstede Basketbal, al was dat afgelopen zaterdag eigenlijk op het nippertje.

Zorg en Zekerheid Leiden kan in het duel van donderdag weer beschikken over Leigh Enobakhare. Met de Belgische Nigeriaan weer binnen de lijnen heeft coach Paul Vervaeck een extra lange man om het lengteoverwicht van Landstede Basketbal te neutraliseren. Vooral de laatste twee duels maakte Enobakhare een goede indruk met achtereenvolgens 8 punten/11 rebounds en 4 punten/10 rebounds.

Het is in de veertigjarige geschiedenis van de play-offs slechts tien keer eerder voorgekomen dat een zevende duel nodig was. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de eerste best of seven serie pas in 1993 plaatsvond. Negen van die tien allesbeslissende duels werden overigens gewonnen door de thuisploeg. Ricoh Astronauts was in 2002 de uitzondering op de regel door de beslissende zevende wedstrijd tegen Eiffel Towers Nijmegen in winst om te zetten. Zorg en Zekerheid Leiden heeft zelf één keer een zevende en beslissende wedstrijd moeten spelen. Dat was die gedenkwaardige finale die in 2011 na drie verlengingen het kampioenschap opleverde.

De geschiedenis van zeven wedstrijden spreekt dan weliswaar niet in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden, aan de andere kant heeft de Leidse ploeg nog nooit een play-offserie van Landstede Basketbal verloren. In 2012 werd het in de halve finale 3-1 voor Zorg en Zekerheid Leiden, twee jaar later in de eerste ronde 2-1. In beide gevallen lag het thuisvoordeel wel bij de Leidse formatie.

Er zal ongetwijfeld op het scherp van de snede gespeeld gaan worden. Dat een van de twee ploegen twee dagen later de finale in Groningen tegen Donar mag beginnen, doet niet ter zake. Het gaat om het hier en nu en dat is het winnen van deze halve finale. In het vorige duel in Zwolle was J.T. Tiller de motor bij Landstede Basketbal. Geplaagd door een snelle foutenlast speelde de Amerikaan gisteravond in Leiden geen rol van betekenis.

Gezien de wedstrijden tussen beide ploegen tot nu toe verdient deze serie ook zo’n apotheose van een allesbeslissende zevende wedstrijd. Wie blijft onder deze omstandigheden cool en kan zijn ploeg meehelpen aan een finaleplek? Voorspellingen zijn niet te maken, want die houden toch geen stand. Het is, om met de woorden van Paul Vervaeck te spreken, een best of one serie geworden.

Deze zevende wedstrijd begint donderdag om 19.00 uur. De wedstrijd wordt rechtstreeks uitgezonden door Ziggo Sport. Voor wie geen Ziggo Sport heeft, verzorgt Landstede Basketbal een livestream.