Nieuwsbericht

ZZ Leiden: Win or go home!

18 april 2017

Zorg en Zekerheid Leiden heeft aan de eerste voorwaarde om de halve finale van de play-offs te bereiken voldaan door in Amsterdam van Apollo te winnen. Nu komt alles aan op de wedstrijd van donderdag, die al om 19.30 uur begint. Als Zorg en Zekerheid Leiden wint, blijft de streak van minstens de halve finale bereiken intact. Daar heeft het team natuurlijk alle steun bij nodig, dus kom naar de hal om de spelers naar de halve finale te schreeuwen.

De laatste (en enige) keer dat het in de eerste ronde van de play-offs aankwam op een laatste duel, was voor Zorg en Zekerheid Leiden in het seizoen 2013/2014. De Leidse ploeg was als vierde geëindigd en moest het in de eerste ronde opnemen tegen de nummer vijf van de competitie Landstede Basketbal. De Leidse formatie, destijds nog onder leiding van Toon van Helfteren, won het eerste duel in de Vijf Meihal met 77-58, maar ging vervolgens in Zwolle nipt te onder: 78-77. In het beslissende duel in de Vijf Meihal zegevierde Zorg en Zekerheid Leiden met 61-57.

Die situatie doet zich nu weer voor, al was het wedstrijdverloop iets anders. Apollo Amsterdam won het eerste duel in Leiden met 79-82 en kwam daarmee op matchpoint te staan. Eén keer winnen in twee duels zou voor de Amsterdammers voldoende zijn. In de Apollohal werd de klus echter niet geklaard. De spelers van Zorg en Zekerheid Leiden zagen het belang van de wedstrijd in en knokten zich naar een 70-78 overwinning. Tot genoegen van coach Paul Vervaeck, die zijn ploeg nu veel beter zag rebounden en nauwelijks second chance punten weggaf. Dit in tegenstelling tot het eerste duel.

Pluspunt voor Zorg en Zekerheid Leiden was vooral de inbreng van Thomas Koenis en Mohamed Kherrazi. Het tweetal, dat in het All Defense Team was gekozen, kwam in het eerste duel nauwelijks voor. In Amsterdam was dat anders. Kherrazi had geen hinder van foutenlast en speelde meer dan 38 minuten om daarin 9 punten, 13 rebounds, 7 assists en 2 steals te noteren. Koenis kwam in dertig minuten tot 12 punten, 8 rebounds, 2 assists, 2 steals en 2 blocks. Voeg daarbij de twee spijkerharde dunks van Leigh Enobakhare die in nog geen tien minuten 5 punten, 3 rebounds, 2 assists en een block liet aantekenen. Het moge duidelijk zijn dat Zorg en Zekerheid Leiden onder de borden en inside heerste.

Dat Apollo Amsterdam tot het einde in de wedstrijd bleef zitten, was vooral te danken aan de vele driepunters. Van de 32 pogingen (dat zijn zes pogingen meer dan het totale aantal tweepuntschoten) gingen er maar liefst 14 door de ring. Waar Jessey Voorn in Leiden zes uit tien drietjes noteerde, was het nu zijn tegenstrever Aron Royé die zes bommetjes uit tien pogingen noteerde. Sergio de Randamie nam ook nog drie driepunters voor zijn rekening.

Wil Zorg en Zekerheid Leiden de halve finale bereiken, dan moet er dus niet alleen in de paint geheerst worden, maar moet ook het aantal driepunters van Apollo Amsterdam beperkt worden. Als de Leidse ploeg daar in slaagt, wordt Apollo wel heel erg afhankelijk van de solo’s van Dimeo van der Horst.

Wat zeker niet onvermeld mag blijven, was de steun van het Leidse legioen in Amsterdam. Voor het eerst waren er geen zitplaatsen meer te vinden in de Apollohal en moest zelfs de eerste ring geopend worden voor de supportersschare. Het deed de spelers en coaches van Zorg en Zekerheid Leiden meer dan goed. Met nog meer steun van de supporters moet het mogelijk zijn om door te stoten naar de halve finale. Het dak moet er donderdag af! Zorg dat de Vijf Meihal verandert in een hel voor welke tegenstander dan ook! Dat is in het verleden vaak gebeurd, het is nu tijd om de Vijf Meihal weer tot een kookpunt te brengen. Ga snel hierheen en schaf nu je kaartje aan. Het belooft druk te worden, dus zorg dat je niet achter het net vist. Bij deze finale van de eerste ronde van de play-offs moet je er gewoon zijn!