Nieuwsbericht

Must win wedstrijd voor ZZ Leiden

16 april 2017

Zeven keer op rij wist Zorg en Zekerheid Leiden minimaal de halve finales van de play-offs te bereiken. Twee keer leverde dat zelfs een landstitel op. Die succesvolle streak staat inmiddels flink op de tocht. Zorg en Zekerheid Leiden moet morgen (maandag) in de Apollohal winnen om de serie terug naar Leiden te halen.

Sinds de invoering van het Belgische systeem voor de play-offs (nu drie jaar geleden) is het nog niet voorgekomen dat een van de series uit de eerste ronde meer dan twee wedstrijden telde. Het is ook nog nooit voorgekomen dat een bezoekende ploeg in het eerste duel bij de hoger geklasseerde formatie met een overwinning aan de haal ging. Daar slaagde Apollo Amsterdam nu dus wel in. Hierdoor staat Zorg en Zekerheid Leiden nu met de rug tegen de muur. Er moet dus gewonnen worden, want anders kunnen de Leidse spelers zo vroeg in de play-offs alvast op vakantie.

De winst van Apollo Amsterdam in Leiden was zonder twijfel meest verrassende uitslag van de eerste wedstrijden van de play-offs. Patrick Faijdherbe had zijn manschappen op scherp staan. In de rebound hadden de Amsterdammers hun zaakjes op orde, zeker als het gaat om aanvallende rebounds. De 10 aanvallende rebounds leverden 19 punten op, een hoog percentage. Zorg en Zekerheid Leiden pakte maar één aanvallende rebound minder, maar kwam slechts tot zes second chance points. Cijfers die coach Paul Vervaeck woedend maakten.

Apollo Amsterdam slaagde er ook in om het gevaar van Thomas Koenis en Mohamed Kherrazi te neutraliseren. De beide Leidse spelers kwamen in het spel niet voor en kampten al snel met foutenlast. Juist tegen een ploeg met minder lengte moet Zorg en Zekerheid Leiden de inside krachten benutten en niet te veel blijven leunen op de driepunter. Zeker tegen de match-up zone van de Amsterdammers is er in the paint de nodige ruimte. Zorg dat de juiste spelers in het gebied rond de vrije worplijn vrij komen te staan en pak het vrije schot of val de basket aan.

Eigenlijk de enige Leidse speler die zich aan de malaise onttrok, was Jessey Voorn. De international noteerde 31 punten tegen 60%, waaronder ook zes driepunters. Kenmerkend voor het zwakke spel van de Leidse ploeg waren misschien wel de vrije worpen van Rogier Jansen, doorgaans een zekerheidje vanaf de lijn, maar dit keer slechts één keer succesvol uit vier pogingen.

In het seizoen 2008/2009 sneuvelde Zorg en Zekerheid Leiden, als lager geklasseerde ploeg, in twee duels tegen de latere kampioen EclipseJet-MyGuide Amsterdam. Sindsdien heeft de Leidse ploeg altijd minimaal de halve finales van de play-offs gehaald. Wil Zorg en Zekerheid Leiden voor de achtste keer op rij de laatste vier bereiken, dan moet de ploeg maandag in de Apollohal uit een heel ander vaatje gaan tappen.

De wedstrijd, die om 16.00 uur begint, is hier live te volgen.