Nieuwsbericht

All*Star Gala één groot feest

19 februari 2017

Het Ziggo Sport DBL All*Star Gala is uitgemond in een groot basketbalfeest. Ruim 1700 belangstellenden genoten van diverse facetten van de basketbalsport. Tijdens de hoofdschotel, de DBL All*Star Game, gingen de Orange Lions er met de winst vandoor. Voor de derde keer op rij moesten de DBL All*Stars het onderspit delven.

“Wie heeft er een pen voor mij?”, vroeg de jeugdige Alexander. Hij had het begin van het Gala gemist, maar wilde toch nog wel de nodige handtekeningen verzamelen. In het programmaboekje was daarvoor ook ruimte gemaakt. Uiteindelijk kreeg Alexander toch een pen te pakken en kon hij handtekeningen gaan hamsteren.

Om half drie begon het Ziggo Sport DBL All*Star Gala, met rook, een lichtshow en een eerste optreden van de Dunking Devils. In no time kregen de Slovenen de handen van de supporters op elkaar met krachtige dunks. Zelfs twee cheerleaders van Donar werden op de schouders genomen om de bal aan de dunkers te presenteren, die dan ook zonder moeite over de meisjes heen sprongen voor hun dunks.

Het eerste onderdeel was de Spalding 3-point shoot-out. Acht deelnemers kwamen aan de start om uit te maken welke drie spelers doorgingen naar de finale. Jessey Voorn bereikte samen met Maarten Bouwknecht en J.T. Yoho de eindstrijd. Deze vond later op de dag plaats, in de pauze tussen het eerste en tweede kwart van de DBL All*Star Game. Voorn schoot van de eerste twee posities alle ballen raak, waaronder ook de twee dubbel tellende money balls. Uiteindelijk voegde Voorn nog zes scores toe om op 18 punten te eindigen. Daarmee overtrof hij de 15 punten van Bouwknecht. Ook Yoho kwam niet aan dat totaal. De schutter van Landstede Basketbal bleef steken op 11 punten.

De Zorg en Zekerheid Skills Contest leverde een zege voor Kasper Averink op. Marijn Ververs werd in de eerste ronde uitgeschakeld door Pim de Vries. Voor Averink een prettige zege, want de Vijf Meihal was natuurlijk zijn oude thuishaven.

Naast de Dunking Devils en de mascottes van de clubs en de Orange Lions, leverde het Legacy Dance Team, de cheerleaders van Donar, een goede bijdrage aan het evenement. Uiteindelijk kan een All*Star Gala niet zonder show, zoals dunks, verre driepunters, muziek en dans. Maar ook pizza's laten bezorgen en uitdelen op de tribunes!

In het programma was ook ruimte gemaakt voor een 3x3 demo. Amsterdam mag in de zomermaanden het EK 3x3 basketbal organiseren en in 2019 ook het WK. Het Nederlands team, dat op het EK als derde eindigde, trad in Leiden aan tegen een selectie van spelers van de Orange Lions. Het 3x3-team, dat bestond uit Joey Schelvis, Jesper Jobse, Sjoerd van Vilsteren en Bas Rozendaal, nam het op tegen Maarten Bouwknecht, Stefan Mladenovic, Mohamed Kherrazi en Olaf Schaftenaar. Het ongetrainde gezelschap van de Orange Lions kon in het begin van de demonstratiewedstrijd nog wel aanhaken, maar kreeg uiteindelijk met 15-10 klop. Supporters die beweerden dat de bal kleiner was dan een normale wedstrijdbal, hadden gelijk. Maar het gewicht van de bal is wel gelijk.

Schieten basketballers beter dan korfballers? Of is het juist andersom? Voor het eerst op een All*Star Gala werd een korf op het veld geplaatst. De basketballers werden vertegenwoordigd door Arvin Slagter en Sean Cunningham. Namens de korfballers kwamen twee toppers van TOP/Quoratio het veld op: Mick Snel, meervoudig korfballer van het jaar en standaard een van de topscorers van de Korfbal League, en Mart Hortensius, winnaar van de schuttersbokaal bij TOP Quoratio. Nadat alle spelers hun schoten hadden genomen, zowel op een basket als een korf, bleek vooral Arvin Slagter verborgen korfbaltalenten te hebben. Hij scoorde twee keer op een korf, nadat Sean Cunningham dat ook al een keer had gedaan. Dat was voldoende voor de twee spelers van Donar om de twee korfballers van de landskampioen met 11-8 te verslaan.

De Schelde Sports Dunk Contest viel enigszins in het water, doordat er bij aanvang maar vier deelnemers klaar stonden. Vooraf werd nog een filmpje van Jeroen van der List getoond die vanuit Japan iedereen een plezierige middag toewenste. Daviyon Draper liet bij het publiek de beste indruk achter en mag zich de opvolger van viervoudig winnaar Van der List noemen.

In de rust van de DBL All*Star Game kreeg een toeschouwer de kans om een jaar lang in een KIA Rio te mogen rijden, waarbij Autohaag Zeeuw alle kosten voor haar rekening neemt, met uitzondering van benzine en boetes. De kandidaat slaagde er echter niet in om het Autohaag Zeeuw Half Court Shot te benutten. Ook de achterwaartse worp van de mascotte van de Orange Lions trof geen doel.

De wedstrijd zelf was typisch een All*Star Game. Er werd niet echt verdedigd en iemand die ruimte nodig had voor een dunk, kreeg ruim baan. Natuurlijk ook niet zo vreemd, want in beide teams liepen spelers van dezelfde clubs rond. Er werd dan ook vriendelijk gelachen als een actie lukte of juist niet lukte. Van spierballen basketbal was geen sprake, wat ook blijkt uit de twee persoonlijke fouten die in de hele wedstrijd gefloten werden. Thomas Koenis bleef geblesseerd aan de kant, maar Jessey Voorn, Mohamed Kherrazi en Daviyon Draper (bij de DBL All*Stars) balden lekker mee, waarbij vooral Voorn van ver met scherp schoot. Net als MVP Olaf Schaftenaar schoot Voorn zes bommetjes raak. In het vierde kwart vielen de DBL All*Stars stil en ging de winst met 109-100 weer naar de Orange Lions.

Marcel Verburg, voorzitter van het organiserende Zorg en Zekerheid Leiden en van de DBL, toonde zich na afloop een tevreden man. Liefst 1700 toeschouwers waren op het Gala afgekomen. “Natuurlijk gingen er nog wel wat dingetjes fout, maar daar heeft bijna niemand wat van gemerkt. De meeste mensen die vandaag aanwezig waren, hebben een prachtige dag gehad, met veel facetten van de basketbalsport. Daar gaat het toch om.”

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat het All*Star Gala ook komend seizoen weer in Leiden plaatsvindt. “We hebben vorig jaar het All*Star Gala georganiseerd, op voorwaarde dat we dat dan wel twee jaar in Leiden zouden doen, op onze eigen manier. Het is goed wanneer het Gala volgend jaar ergens anders wordt gehouden. Dan kunnen ook andere mensen kennismaken met deze spectaculaire sport.”

Verburg betreurde het wel dat nog niet iedereen meewerkt. Zo telde de Schelde Sports Dunk Contest slechts vier deelnemers, terwijl de DBL toch acht ploegen telt. Ook bij de Zorg en Zekerheid Skills Contest ontbrak een vooraf aangemelde deelnemer. Toch zag Verburg met genoegen dat de meeste teams compleet op kwamen dagen voor de handtekeningen- en fotosessies met fans. Iets waar overigens gretig gebruik van werd gemaakt door veelal jeugdige fans. Hoewel Anjo Mekel, assistent-coach van Donar en vandaag de DBL All*Stars na afloop poseerde met een wat oudere fan die graag een selfie met Mekel wilde.

“Vorig jaar hebben we veel druk moeten uitoefenen om spelers en coaches hierheen te krijgen”, herinnert Verburg zich. “Dat ging dit jaar stukken beter. Maar we moeten ons met z’n allen realiseren dat de DBL alleen kan groeien als we allemaal meedoen.”