Nieuwsbericht

ZZ Leiden uit op revanche

15 februari 2017

Te midden van al het nieuws rondom het Ziggo Sport DBL All*Star Gala zou je bijna vergeten dat er morgenavond (donderdag 16 februari) ook nog een volledige speelronde in de Dutch Basketball League is. Zorg en Zekerheid Leiden gaat op bezoek bij Apollo Amsterdam.

En met die ploeg heeft Zorg en Zekerheid Leiden nog een appeltje te schillen. Na twaalf opeenvolgende overwinningen tegen de Amsterdammers, kwam die zegereeks op 5 november tot een halt. De Leidse ploeg speelde een slechte eerste helft en kwam ver achter te staan. Uiteindelijk werd er nog wel een verlenging uitgesleept, maar daarin was Apollo Amsterdam net even wat secuurder: 88-86.

Anderhalve maand later haalde Zorg en Zekerheid Leiden haar gram in de Vijf Meihal (90-66), maar dat was op zich niet zo bijzonder. De laatste keer dat de Amsterdammers in Leiden met de winst aan de haal gingen, was op 3 april 2010. In de eerste ronde van de play-offs werd het toen 58-79.

Er is dus pas echt sprake van revanche, als je als ploeg je gram haalt in de Apollohal. Die gedachte zal zeker bij een paar spelers door het hoofd gaan. Bijvoorbeeld bij Mohamed Kherrazi, die een dijk van een wedstrijd speelde met 25 punten, 9 rebounds, 6 assists, 2 steals en 2 blocks. Kherrazi, die doorgaans altijd goed speelt in de Apollohal, miste echter zes van zijn elf vrije worpen. Twee daarvan kwamen in de laatste minuut van de verlenging, toen Zorg en Zekerheid Leiden nog met 83-86 voor stond. Na de Amsterdamse gelijkmaker was er nog een schot van Daviyon Draper. De bal had de ring niet geraakt, luidde het oordeel van de arbitrage, waardoor Apollo Amsterdam twaalf seconden voor de laatste aanval kreeg. Paul Vervaeck is niet iemand die excuses zoekt voor een nederlaag, maar was destijds na afloop ziedend.

Ook voor de rangschikking is het duel van belang. Doordat Landstede Basketbal afgelopen zaterdag onverwacht klop kreeg van hekkensluiter BSW, is Zorg en Zekerheid Leiden weer in bezit gekomen van de tweede plaats. Het onderlinge resultaat met Landstede is immers in het voordeel van de Leidse formatie. En toevallig is de ploeg uit Zwolle de eerstkomende tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden na het Ziggo Sport DBL All*Star Gala.

Nieuws vanuit de Leidse ziekenboeg is er ook. Jan Driessen stond afgelopen zondag met het DTL-team voor het eerst sinds 8 januari weer binnen de lijnen. Dat kan nog niet gezegd worden van Rens Butter (enkel), Leratho Biekman (schouder) en Siem Willems (enkel).

Bij Apollo Amsterdam komt veel gevaar van Aron Royé, Dimeo van der Horst en Sergio de Randamie. Max van Schaik was tot afgelopen weekend bezig aan een wat minder seizoen. Tegen New Heroes Basketbal noteerde hij pas zijn zevende score in de dubbele cijfers en zijn derde double double van dit seizoen: 20 punten en 10 rebounds. Er moet dus weer rekening gehouden worden met Van Schaik.

Het duel in de Apollohal begint om 20.30 uur.