Nieuwsbericht

Worthy en France!

12 februari 2017

Vorig jaar rond deze tijd was Worthy de Jong een van de deelnemers aan het Ziggo Sport DBL All*Star Gala in Leiden. Dit seizoen vallen de acties van de swingman daar niet te bewonderen. De oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden komt tegenwoordig uit voor Boulogne-sur-Mer in de Franse Pro-B. Samen met drie andere basketbalgekken zocht Martin Hoekstra de 55-voudig international op.

Het is een bijzonder seizoen voor Worthy de Jong. Niet alleen vanwege het feit dat de oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst bij een club in het buitenland speelt, maar ook omdat hij sinds 18 januari vader is. De swingman en zijn partner Zoë van der Heijden zijn nu de trotse ouders van Maze James Gray de Jong, een feit dat ook in de regionale krant op de geboortepagina te lezen was.

Boulogne-sur-Mer is een stad in het Franse departement Pas-de-Calais. De plaats, die iets meer dan 42.000 inwoners telt, ligt aan de kust en het mag geen verrassing zijn dat de visserij een belangrijke inkomstenbron is. SOMB, zoals de club van Worthy ook wel genoemd wordt, speelt in de Pro-B, de een na hoogste competitie in Frankrijk. Op nog geen kilometer afstand bevindt zich de thuisbasis van Le Portel, een club die in de hoogste Franse klasse uitkomt. De plaats Le Portel maakt deel uit van het arrondissement Boulogne-sur-Mer.

Op 24 januari nam Boulogne-sur-Mer het op tegen Charleville-Mézières, de nummer drie van de Pro-B. De ploeg van Worthy doet het op dat moment niet goed. Boulogne-sur-Mer neemt de voorlaatste plaats in, met slechts vier zeges uit vijftien competitiewedstrijden. Een magere score voor de ploeg die vooraf als een van de kandidaten voor de play-offs werd gezien.

De ingang aan de achterzijde van de hal leidt naar een kantine die door clubmensen wordt gerund. Bier wordt in een plastic bekertje getapt en de frisdranken worden vanuit flessen van anderhalve liter ingeschonken. Lang hoeven we hier niet te blijven, want we mogen mee naar de VIP-ruimte. En dat is andere koek. Of liever gezegd, andere kaas. Als liefhebber van Franse kazen kom je hier niets tekort. Na de wedstrijd zouden we in deze ruimte ook nog Teddy Gipson ontmoeten, een van de medespelers van Worthy en voormalig speler van Astronauts Amsterdam.

Waar Le Portel over een gloednieuwe accommodatie beschikt (betaald door de gemeente!), werkt Boulogne-sur-Mer de wedstrijden af in een oude hal. Een hoempaorkest speelt de hele wedstrijd door, ook als spelers van de eigen ploeg vrije worpen moeten nemen. Worthy begint het duel, dat geleid wordt door twee goed fluitende scheidsrechters, op de bank. Er zijn zeker in het begin van het seizoen, toen er ook nog voor de beker werd gespeeld, basisplaatsen geweest voor Worthy, maar sinds de komst van de Amerikaanse guard Tyreek Duren heeft Worthy de rol van zesde man.

Pas bij aanvang van het tweede kwart komt Worthy binnen de lijnen. Natuurlijk veegt hij nog steeds zijn handen over de vloer. Binnen twee minuten weet hij twee schoten te blocken. Een daarvan leidt zelfs tot een break die afgerond wordt met een dunk. Het is opvallend hoe afstandelijk Worthy speelt. Hij wordt nauwelijks in het spel betrokken. Dat is ook te wijten aan de centers die de bal nooit meer uitpassen, maar zich op kracht een weg naar de ring banen. Aanvallend is het overigens toch al niet zo gestructureerd, ook niet bij de tegenstander.

Halverwege leidt SOMB verrassend met 48-35. Dat is vooral te danken aan de vier driepunters van Gipson. Hij mag dan 37 jaar zijn, zijn spel is nog niets veranderd ten opzichte van zijn jaren in Nederland. Aan het eind van het duel heeft Gipson 30 punten achter zijn naam staan, waaronder zes driepunters.

In de tweede helft krijgt Worthy iets meer minuten en komt hij ook wat vaker aan de bal. In de slotfase van het derde kwart speelt hij zelfs een belangrijke rol om het beslissende gaatje te slaan. Na het benutten van zijn tweede vrije worp pakt hij de bal uit de lucht bij de balinname en scoort meteen. Met zijn drives heeft Worthy net wat minder geluk. De ballen draaien geregeld de ring weer uit. SOMB wint de wedstrijd overigens wel. Na 69-48 na drie kwarten komt Charleville-Mézières nog even terug tot acht punten, maar uiteindelijk wordt het afgetekend 83-67. Dat de bezoekers terug konden komen, kwam door het gebrek aan structuur en de hang naar solistisch spel van bijna alle spelers. Een team met een degelijke aanvalsstructuur zou dit soort wedstrijden allemaal kunnen winnen. Worthy eindigt na 17 minuten speeltijd op 3 punten, 2 rebounds, 2 blocks, 1 steal, 1 balverlies en 3 persoonlijke fouten.

Voor aanvang van de competitie speelde Worthy in het bekertoernooi de pannen van het dak. In zeven bekerwedstrijden kwam hij bijna 30 minuten binnen de lijnen en tekende gemiddeld voor 14.1 punten, 5.7 rebounds en een efficiency van 15.9. Zijn beste bekerwedstrijd was er eentje met 20 punten, 10 rebounds, 5 steals en 5 assists. In het regulier seizoen gaat het iets minder met de Nederlandse international.

“Ik struggle momenteel best wel een klein beetje”, geeft Worthy na de wedstrijd te kennen. “Ik zoek wel naar mijn acties, maar ik neem op dit moment een andere rol aan omdat ik niet lekker in mijn spel zit. Dan ga ik geen dingen doen die momenteel niet echt lekker vallen. Ik mis best veel. Ik weet niet precies waaraan het ligt. Het is zoeken.” Misschien heeft het te maken met de komst van een nieuwe spelverdeler en een nieuwe coach? “Overall zou het daar niet aan mogen liggen.”

Spijt van zijn overstap van Leiden naar Boulogne-sur-Mer heeft hij allerminst. “Het spelen in Frankrijk bevalt me goed. Het is een hele nieuwe ervaring. De teams hebben veel atleten. Het is even wennen, maar daarna is het een interessante competitie om in te spelen.”

Ook het leven in Frankrijk bevalt hem wel. “De stad zelf is niet echt spannend, maar overall vind ik het wel gezellig. Het is anders dan in Leiden. Het team is anders, de fysio’s, de manier waarop iedereen met elkaar omgaat. Het is net een beetje anders, maar wel leuk.” Inmiddels wordt er ook al gesproken over de toekomst. “Er loopt wel iets voor volgend seizoen, maar het is nog niet officieel.”

Of Worthy zich ook beschikbaar stelt voor de kwalificatiewedstrijden voor de WK-kwalificatie, eind van de zomer, is nog even afwachten. “Daar moet ik nog even goed naar kijken. Misschien een keertje overslaan? Het is wel een belangrijke zomer voor de Orange Lions. Ik moet daar een keer goed over praten.”

Olivier Bourgain, de coach van SOMB, is enthousiast over Worthy. “Hij is een goede basketbalspeler. Hij heeft alles. Hij kan schieten, dribbelen, driven en verdedigen. Je moet hem gewoon zijn gang laten gaan op het veld. We weten nooit wat er kan gebeuren. Hij ademt basketbal. Ik coach hem graag.”

Toch begrijpt Bourgain wel dat het spel van Worthy wisselvallig is. “Vergeet niet dat hij voor het eerst in het buitenland speelt. De verwachtingen kunnen dan nog wel eens te hooggespannen zijn. Het is moeilijk om daar dan aan te voldoen. In deze competitie wordt heel fysiek gespeeld en er wordt ook zeer intens verdedigd. En hij is net vader geworden. Als je als man voor het eerst een baby hebt, verandert je leven. Je moet je levensstijl daarop aanpassen. Ik heb echter geen twijfels, deze jongen gaat zeker slagen.”

Vlak na ons bezoek aan Frankrijk komt Boulogne-sur-Mer alweer in actie. In een uitwedstrijd wordt middenmoter Boulazac met 60-61 verslagen. Worthy, die in de basis vertrekt, speelt een prima wedstrijd met in 31 minuten 12 punten, 3 rebounds, 3 assists, 2 steals en 2 blocks.

Afgelopen vrijdag leed Boulogne-sur-Mer een 82-78 nederlaag bij het eveneens laag geklasseerde Rouen. In 30 minuten kwam Worthy tot 16 punten (waaronder 3 uit 3 driepunters), 2 rebounds, 2 steals, 1 block en 1 assist. Daarmee brengt hij zijn gemiddelde score-inbreng weer boven de 10 punten, namelijk 10.3. Het lijkt erop alsof hij zijn dip weer te boven is. Met zes overwinningen uit achttien duels neemt SOMB nog steeds de voorlaatste plaats in, maar de verschillen zijn uiterst gering. Met twee zeges extra zou de ploeg zomaar kunnen klimmen van de zeventiende naar de negende plaats.