Nieuwsbericht

Zet ZZ Leiden langste zegereeks door?

8 februari 2017

Zorg en Zekerheid Leiden komt morgenavond (donderdag 9 februari) weer in actie. In Rotterdam wordt de strijd aangebonden met Forward Lease Rotterdam. Blijft de reeks van opeenvolgende overwinningen, die nu dertig bedraagt, in tact?

Om de laatste nederlaag van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Rotterdam terug te vinden, moeten we teruggaan naar 2009. Op 21 maart werd het destijds 77-51 voor de Maasstedelingen. Daarna heeft deze ontmoeting nog dertig keer op het programma gestaan en telkens ging de winst naar Zorg en Zekerheid Leiden. Geen andere club in de Dutch Basketball League staat al zo lang droog tegen de Leidse formatie.

Ook dit seizoen hebben de ploegen elkaar al weer twee keer bestreden. In het eerste duel, de openingswedstrijd van het seizoen op 8 oktober, was de strijd al na drie minuten beslist. Zorg en Zekerheid Leiden opende met een 0-13 run en daarmee was het feitelijk al gedaan. Het werd toen uiteindelijk 54-74. Het verschil bedroeg na drie kwarten 29 punten, maar door een 18-9 kwart wisten de Rotterdammers de schade nog enigszins te beperken.

Op 19 november eindigde de ontmoeting in de Vijf Meihal in opnieuw een zege voor Zorg en Zekerheid Leiden: 76-58. In dat duel werden de Amerikanen La’Shard Anderson en de inmiddels vertrokken Anthlon Bell geplaagd door buikgriep. Ties Theeuwkens (enkel) was in die wedstrijd ook niet van de partij.

Forward Lease Rotterdam mag dan tegen Zorg en Zekerheid Leiden nog niet zo succesvol zijn, de Rotterdammers zitten wel in een goede flow. De ploeg van coach Armand Salomon deelt met New Heroes Basketball de vierde plaats, op acht punten achterstand van Zorg en Zekerheid Leiden. Bovendien plaatsten de Rotterdammers zich voor de halve finale van de beker. Dat was twee weken terug eigenlijk al een zekerheidje, want BSW vertrok met een 89-62 nederlaag uit de Maasstad. De return, afgelopen dinsdag, werd met 74-73 gewonnen door de Limburgers, maar dat zegt niets over de kracht van Forward Lease Rotterdam. La’Shard Anderson, Ties Theeuwkens en Robert Krabbendam kwamen niet in actie, Jermaine Marshall speelde slechts één helft mee.

Met het noemen van Marshall komen we direct uit op een vrij unieke prestatie. De 1.93 meter lange forward tekende in het met 52-99 gewonnen duel tegen Apollo Amsterdam voor 24 punten en 21 rebounds. Ongehoorde cijfers die de laatste jaren maar zelden voorkomen in de Dutch Basketball League. Marshall is sinds de winterstop de vervanger van Bell en dus nog onbekend voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Dat geldt ook voor Gregory Lydell Mays. Deze 2.03 meter lange forward speelt morgenavond namelijk voor het eerst mee. Het meeste gevaar moet toch verwacht worden van Anderson. De Amerikaanse guard is momenteel de topscorer in de DBL en voert ook de klassementen van steals én turnovers aan.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat het zonder Jan Driessen, Rens Butter en Siem Willems moet stellen, blijft het van belang om dit soort wedstrijden naar zich toe te trekken. Op die manier wordt het veilig stellen van de derde plaats steeds meer zeker. Bovendien blijft de ploeg dan in de race voor de tweede plaats en thuisvoordeel in de halve finale van de play-offs.

Het duel begint om 20.00 uur. Ziggo Sport (kanaal 14) zendt de wedstrijd live uit.