Nieuwsbericht

Spectaculaire zege in Weert

12 december 2007

WEERT - Wanneer je als ploeg uit het ‘rechterrijtje' een serie voor de kiezen krijgen met tegenstanders als Hanzevast, MyGuide, Rotterdam, Upstairs en Matrixx dan hoop je normaal gesproken om er zonder al te veel kleerscheuren doorheen te komen. Maar op 80 procent van die trip, met alleen nog de thuiswedstrijd tegen Matrixx te gaan, staat Zorg en Zekerheid op drie uit vier. Dinsdagavond kregen de thuisoverwinningen op Hanzevast en Rotterdam en prachtig vervolg met een sensationele zege op Upstairs in Weert: 75-94.

Sensationeel vooral vanwege de manier waarop die winst tot stand kwam. ZZ Leiden stond geen seconde achter en dat mag je toch bijzonder noemen tegen de nummer drie van de eredivisie. Upstairs, toch gezegend met vijf goede Amerikanen, die zoals gebruikelijk de basis vormden, stond met de ogen te knipperen, toen ZZ Leiden als een furie uit de startblokken ging. Voordat de ‘Limburgers' in de gaten hadden dat de wedstrijd was begonnen, stond Leiden via vijf punten van Nick Curtis (foto) en twee van Donald Wilson al op 1-7. Upstairs scoorde niet uit het veld in die beginfase, hetgeen duidelijke overeenkomsten vertoonde met het eerste  kwart van Leiden zaterdag tegen Rotterdam.

De afwisselende verdediging - en dan vooral de zone - werkte prima. Upstairs scoorde moeizaam en heel geleidelijk bouwde Leiden de voorsprong uit tot 12-24 aan het einde van het eerste kwart. Het feit dat de Weerter ploeg pover speelde, verraste een insider van het Limburgse basketball niet. Wie de geschiedenis zou nalopen, zou ontdekken dat er altijd een terugval is in november/december. Dat zou komen door - in vergelijking met de andere ploegen - betrekkelijk weinig trainen en het feit dat er altijd met verse collegespelers wordt gewerkt, die niet gewend zijn om zo veel wedstrijden in korte tijd te spelen.

Daar zou wel eens waarheid in kunnen schuilen, want Ashley Champion onttrok zich als enige van de Amerikanen aan de malaise en hij speelde vorig seizoen ook al in Weert. Zijn teamgenoten Trey McDowell, Derek Coleman en Jermaine Green haalden niet de vorm, die Upstairs eerder dit seizoen zelfs even aan de kop van de ranglijst deed belanden en al een tijdje stevig op de derde plaats staat. Of liever gezegd: stond, want na dit verlies zijn de Limburgers inmiddels vijfde. Nu was het ook de verdienste van de Leidse verdediging dat bijvoorbeeld McDowell met acht punten bleef steken op de helft van zijn gebruikelijke aantal en dat Drek Coleman voor het eerst in een maand geen enkele driepunter maakte.

Maar ZZ Leiden had natuurlijk geen boodschap aan de misschien dan wat mindere dag van de Limburgse ploeg. De mannen van Ivo Boom begrepen van meet af aan dat er iets te halen viel in de met 500 toeschouwers gevulde sporthal Boshoven. Ook toen het in het begin van het tweede kwart na een driepunter van Maarten Esveldt (dat kon zijn vader Jelle ook al) en een score van Champion 23-28 werd. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, vloog ZZ Leiden er andermaal vandoor en stond met de rust in zich al weer op elf punten afstand: 31-42. Toen de kleedkamers werden opgezocht was het gat zelfs nog een paar punten groter: 34-48.

Maar hoe overtuigend het ook was, een verschil van veertien punten geeft in een basketballwedstrijd nog geen enkele zekerheid. Die die kwam er echter razendsnel. ZZ Leiden kwam als een raket uit de catacomben van Boshoven en kreeg het publiek in precies twee minuten stil. Nash, Chiotti, Wilson en Krieger trokken het gat in één ruk naar 34-56 en vanaf dat moment kon ZZ Leiden eigenlijk niet meer verliezen. Er werd met nóg meer overtuiging gespeeld en bij Upstairs zakte het laatste beetje geloof in een positief resultaat in de sneakers.

Upstairs-coach Olivier van Kempen probeerde nog even met een zoneverdediging de Leidse aanvallen te ontregelen, maar schijnbaar moeiteloos vonden de mannen van Boom de gaatjes in die muur en er overheen schieten lukte ook prima, want driepunters van Wilson en Krieger vlogen feilloos door het netje. Het verschil aan het einde van het derde kwart was met 22 punten (49-71) dan ook vrijwel onoverbrugbaar voor de Limburgse ploeg.

Upstairs begon dan het laatste kwart wel met een 4-0, maar toen ook Burger en Royé een driepunter raak schoten was het laatste beetje verzet gebroken. Ivo Boom wenste echter geen verslapping te zien en riep zijn ploeg naar de kant, toen Upstairs er een 9-2 runnetje uitperste. Maar tegen de in totaal tien driepunters van ZZ Leiden was geen kruit gewassen. Pas één keer eerder dit seizoen kwam Leiden aan dat totaal, maar toen werd er wel met 84-64 verloren in Rotterdam.

Een ander record was het vrije-worppercentage, maar dan negatief, want dat bleef steken op een voor elk niveau, laat staan dat in de eredivisie, treurige dertig (!) procent. Met het toch ook bepaald niet hoge seizoenmoyenne zou ZZ Leiden voor het eerst in de historie de honderd zijn gepasseerd. Die blamage bleef Upstairs bespaard, omdat veertien van de twintig pogingen vanaf 4.60 meter niet aan ZZ Leiden waren besteed.

Tegelijk geeft dat ook aan, hoe groot het verschil tussen beide ploegen in feite was, want Upstairs kwam met de 75-94 in feite nog goed weg.

JAN VAN DER NAT