Nieuwsbericht

Bekertoernooi gaat nu echt beginnen

30 januari 2017

Voor Zorg en Zekerheid Leiden gaat het bekertoernooi nu pas echt beginnen. In de vierde ronde werd Landslake Lions volgens verwachting verslagen. Deze week wordt er voor een plaats in de halve finale twee keer gestreden tegen Donar. Dinsdag in Groningen het eerste duel, de return in Leiden is komende donderdag.

Twee seizoenen geleden, in het eerste seizoen onder Eddy Casteels, had Zorg en Zekerheid Leiden voor de beker ook te maken met een dubbele confrontatie. In het eerste duel werd in Leiden in het derde kwart een ruime voorsprong weggegeven. De Leidse formatie won die wedstrijd wel (79-78), maar de marge was te klein om in Groningen vast te houden. Donar won dat duel met 85-80 en stoomde derhalve door naar de eindstrijd.

Dit keer is de situatie precies andersom. Zorg en Zekerheid Leiden opent met een uitwedstrijd in Martiniplaza en moet proberen om met een goede uitslag terug te keren. Met een goede uitslag wordt een zege bedoeld of een klein uitgevallen nederlaag, zodat er in de return nog iets te halen valt.

Afgaande op de eerste twee duels van dit seizoen in Groningen wordt dat een lastig verhaal. Eind oktober werd het 80-42 voor Donar, halverwege januari viel de nederlaag kleiner uit: 101-77. Daarbij mag aangetekend worden dat het verschil pas na rust werd gemaakt. Bovendien ontbrak Mohamed Kherrazi in die wedstrijd. Dat gold trouwens ook voor Rens Butter, Jan Driessen en Siem Willems. Beide ploegen hebben pas één keer in Leiden tegen elkaar gespeeld. Daar ging de winst in de laatste seconden naar Donar: 67-68.

Bekerwedstrijden zijn echter iets speciaals. Het bekertoernooi is immers de kortste weg naar succes. Het is tevens een mooi graadmeter om eens te kijken waar beide ploegen nu staan. Donar heeft met een voltallige ploeg een uitstekende Europese campagne achter de rug. In Leiden is er rond de jaarwisseling het nodige veranderd. Jonathan Michael Lee kwam al eind november naar Leiden, Leigh Enobakhare was de laatste speler die bij de selectie van Paul Vervaeck aansloot. Een en ander betekent wel dat de ontwikkeling van de ploeg wat minder snel verloopt.

Niettemin strijdt de Leidse formatie met Landstede Basketbal om de tweede plaats. Als beide ploegen niet ineens instorten, zal dat ook een koppeling zijn voor de halve finale van de play-offs. Zorg en Zekerheid Leiden heeft inmiddels een gat van zes punten geslagen met naaste belager New Heroes Basketball Den Bosch en die marge kan komende zondag zelfs groeien naar acht punten. Dat moet met dan nog tien wedstrijden te spelen voldoende zijn. Waarom is het zo belangrijk om niet vierde te worden, maar tweede of derde? Omdat je dan voor het eerst sinds 2013 eens een keer niet in de halve eindstrijd op de Groningers stuit.

Maar first things first, en dat is het tweeluik met Donar voor de beker. Ondanks dat het eerste duel nog niet eens is afgewerkt, is er nu al veel vraag naar kaartjes voor het duel van donderdag. Wedstrijden tegen topploegen als Donar zijn toch de krenten in de pap; duels die je beslist niet mag missen. Wacht niet te lang en schaf nu al een kaartje voor donderdag aan. Dat kun je hier doen.