Nieuwsbericht

Tweede seizoenshelft van start

13 januari 2017

De helft van de competitie zit er inmiddels al weer op. Zorg en Zekerheid Leiden begint morgenavond in Groningen aan het derde kwart van de competitie. In MartiniPlaza neemt de Leidse formatie het op tegen koploper Donar.

In de twee eerdere ontmoetingen dit seizoen ging de winst telkens naar Donar. In Groningen kreeg Zorg en Zekerheid Leiden eind oktober nog met 80-42 klop. Erik Braal, de coach van Donar, gaf toen al aan dat hij weinig waarde hechtte aan deze uitslag, die hij geflatteerd noemde. Zorg en Zekerheid Leiden miste destijds Cashmere Wright en belangrijke spelers als Mohamed Kherrazi kregen weinig speeltijd.

Hoe anders was dat 10 december. Donar had toen een score in de laatste seconde nodig om Zorg en Zekerheid Leiden op de knieën te krijgen. Dit keer reageerde de Leidse ploeg wel alert op een snelle demarrage van Donar aan het begin van het eerste kwart. Met Jonathan Michael Lee als spelleider (12 punten, 8 assists) en de makkelijk scorende Jessey Voorn (20 punten) en Daviyon Draper (15 punten) hield Zorg en Zekerheid Leiden gelijke tred met de regerend landskampioen.

In die wedstrijd werd eens te meer duidelijk dat Thomas Koenis het inside niet alleen kan. Reboundend hield de 2.10 meter lange center zich wel staande, maar aanvallend liep het niet zo lekker. Wat dat betreft is de komst van Leigh Enobakhare een welkome aanvulling. Met de Nigeriaanse Belg heeft coach Paul Vervaeck nog een lange man die de strijd onder de borden aan kan. Het heeft alleen nog wat tijd nodig eer Enobakhare helemaal ingespeeld is.

Extra centimeters zijn overigens tegen Donar geen overbodige luxe. Met Drago Pasalic, Chase Fieler en Drew Smith beschikken de Groningers over de nodige lengte. Het is zeker niet uitgesloten dat Vervaeck overweegt om zijn twin towers tegelijk in het veld te zetten. Een en ander zal ook afhankelijk zijn van het meespelen van Mohamed Kherrazi. De robuuste forward heeft last van zijn rug en bleef uit voorzorg in de bekerstrijd tegen Landslake Lions aan de kant. Qua bezetting op de bank is Zorg en Zekerheid Leiden ook wat beperkt. Door blessures zijn Jan Driessen, Rens Butter en Siem Willems niet tot nauwelijks inzetbaar.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden zich woensdag plaatste voor de kwartfinale van het bekertoernooi (tegen datzelfde Donar), daar boekte Donar in Krasnojarsk een indrukwekkende zege op het sterke BC Enisey. Daardoor blijft Donar kans houden om het Europese avontuur te verlengen. Maar Krasnojarsk ligt wel 6500 kilometer van Groningen vandaan plus dat je door diverse tijdzones heen moet. Wat dat aangaat, is het voor Donar een zware week geweest. Maar of dat morgen merkbaar is, valt te betwijfelen. Beide ploegen hoeven voor dit soort duels eigenlijk niet meer gemotiveerd te worden. De naam van de tegenstander zegt genoeg.

Het duel begint om 19.30 uur en is via Podium.tv te volgen, voorzien van deskundig commentaar van Hink Jan Apotheker.