Nieuwsbericht

ZZ Leiden uit op eerherstel

6 december 2016

Wedstrijden tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar zijn krakers. Het zijn doorgaans duels op het scherp van de snede. Dat was op 29 oktober, zeker na rust, niet het geval en dat leverde een dikke nederlaag op. Dat zit bepaald niet lekker bij de Leidse spelers die met steun van de zesde man uit zijn op eerherstel.

In Groningen kreeg Zorg en Zekerheid destijds met 80-42 een dik pak slaag. Nu is Donar een goede ploeg, die het Europees ook uitstekend doet. Toch hoort het verschil niet zó groot te zijn. Daar was iedereen het na afloop van dat duel over eens.

Erik Braal, de coach van het winnende Donar, gaf meteen aan niet te veel waarde aan deze uitslag te hechten. “De uitslag was geflatteerd. Zij misten hun point guard en lieten hun belangrijke spelers ook niet veel spelen. Mohamed Kherrazi kwam maar twintig minuten in actie.”

Braal had gelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden een belangrijke pion miste. Cashmere Wright ontbrak immers in het hoge Noorden. Ook andere spelers waren bepaald niet fris en werden geplaagd door de nodige kwaaltjes. Het was toen ook lang onzeker of Mohamed Kherrazi en Jessey Voorn zouden spelen.

Het probleem op de spelverdelerspositie is inmiddels opgelost met de komst van Jonathan Michael Lee. De Amerikaanse guard gaat met de wedstrijd beter spelen. Hij is balvast en heeft overzicht en dat zou tegen Donar wel eens goed van pas kunnen komen.

Met vrijwel alle spelers weer terug van blessures heeft Vervaeck de nodige wissels tot zijn beschikking. Voorn toonde aan dat hij zich hersteld heeft van een fase waarin zijn schot amper viel en dat kan Zorg en Zekerheid Leiden goed gebruiken. Ook Daviyon Draper is een stuk beter gaan spelen dan in de eerste weken van het seizoen, hoewel juist hij tegen Donar een goede fase had in het tweede kwart. Hierin wist de Leidse ploeg de in de openingsfase hoog opgelopen achterstand enigszins te beperken. Met een ruststand van 34-27 was er nog van alles mogelijk, maar in het derde kwart vloog Donar er vandoor.

In andere wedstrijden is inmiddels ook gebleken dat de Groningers in het derde kwart het duel naar hun hand zetten. Zorg en Zekerheid Leiden zal hier zeker rekening mee moeten houden.

Paul Vervaeck sprak tijdens de persconferentie na afloop van dat duel tegen Donar, dat overigens donderdag nog in Den Bosch voor de beker aantreedt tegen New Heroes Basketball, nog over een negatieve wedstrijd van zijn ploeg. “We misten veel open shots en we namen te vaak geforceerde schoten. We zijn vandaag met de neus tegen de muur gelopen. Daaruit zullen wij lessen moete trekken. Zowel collectief als individueel.” Of dat gelukt is, zal zaterdagavond (aanvang 20.00 uur) moeten blijken.

Dit is eigenlijk een wedstrijd die je niet mag missen. Heeft Vervaeck zijn ploeg op scherp gekregen, zijn de spelers klaar om een topwedstrijd te spelen? Dan is er nog één andere factor en dat zijn de supporters. Sta als één man achter je ploeg en help de ploeg naar een goed resultaat. Koop snel hier je kaartje, want in de voorverkoop gaan de tickets al als zoete broodjes over de toonbank.