Nieuwsbericht

Zware dobber voor ZZ Leiden

8 november 2016

Landstede Basketbal veroverde afgelopen zondag de eerste plaats in de Dutch Basketball League door in een spannend duel Donar te verslaan. Laat nou uitgerekend Landstede Basketbal zaterdag te gast zijn in de Vijf Meihal om de strijd aan te binden met Zorg en Zekerheid Leiden.

In de voorbereiding troffen beide ploegen elkaar al eens. Na een 35-35 ruststand ging de zege naar Zorg en Zekerheid Leiden: 84-66. Cashmere Wright was topscorer met 19 punten. Daviyon Draper, Rogier Jansen en Thomas Koenis kwamen tot 14 punten. Bij de bezoekers ontbraken Clayton Vette en Olaf Schaftenaar. Laatstgenoemde zal zaterdag nog niet in actie komen. Het meespelen van Mike Schilder is nog een vraagteken. In die oefenwedstrijd was Zorg en Zekerheid Leiden overigens heer en meester onder de borden.

J.T. Tiller, die van 2013 tot en met 2015 al eens de kleuren van Landstede Basketbal verdedigde, was afgelopen zondag van onschatbare waarde voor de Hammers. Waar nog geen één ploeg in slaagde, ook niet de Europese tegenstanders van Donar, daar was Tiller wel succesvol om de motor van Donar, Lance Jeter, vrijwel lam te leggen. Jeter kwam niet verder dan 5 punten en 3 assists. Tiller daarentegen scoorde 23 punten, pakte 5 steals en deelde ook nog eens 8 assists uit. In het reguliere seizoen vinden we Tiller op de derde plaats terug bij de topscorers (18.0 punten), eerste bij de tweepunters (71,1%), gedeeld eerste bij de steals (3.0) en gedeeld eerste bij de assists (5.5.)

Ook de inbreng van Clayton Vette kwam goed van pas voor Landstede Basketbal. De 2.02 meter lange center tekende voor 24 punten en 9 rebounds. In de oefenwedstrijd tegen Zorg en Zekerheid Leiden gaf J.T. Yoho zijn visitekaartje af met 24 punten, 5 rebounds en 5 assists. Zowel Vette (vierde) als Yoho (negende) zijn te vinden in de top-10 van de topscoorderslijst.

Tegen Apollo Amsterdam werd Cashmere Wright node gemist. De kwikzilveren spelverdeler had altijd iets extra’s in huis en als er een score nodig was, was hij de aangewezen persoon om iets te forceren. Toch deed de Leidse guardlijn het in Amsterdam naar behoren. Rogier Jansen speelde beter dan de paar wedstrijden voorafgaand aan dit duel, terwijl Rens Butter een prima invalbeurt afleverde. Ook Marijn Ververs hield zich in de hem gegunde speeltijd staande.

Het probleem lag dit keer in de verdediging. Waar Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste vier – gewonnen – wedstrijden kon leunen op een sterke verdediging, is daar in de laatste twee duels weinig van te merken. Donar tekende voor 80 punten, terwijl Apollo Amsterdam tot 88 punten (in de reguliere speeltijd 79 punten) kwam.

Vooral het verdedigen van de driepunter vraagt een aanpassing. Donar was tien keer succesvol van downtown, terwijl Apollo Amsterdam maar liefst veertien bommen door de Leidse basket dropte. Opvallend genoeg is Landstede Basketbal van alle ploegen de formatie die de minste driepunters heeft gescoord.

Voor de ranglijst is dit ook een belangrijke pot. De achterstand op Landstede Basketbal bedraagt vier punten, op Donar twee punten. Een winstpartij zorgt ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden kans blijft maken op een top-3 notering. Bij een nederlaag wordt het dringen geblazen in de middenmoot, want Apollo Amsterdam kan Zorg en Zekerheid Leiden dan passeren, terwijl New Heroes Basketball Den Bosch met de nodige nieuwe Amerikanen er ook aan lijkt te komen.

De wedstrijd tegen Landstede Basketbal wordt zaterdag, zoals gebruikelijk, in de Vijf Meihal gespeeld. De sprongbal vindt om 20.00 uur plaats. Heb je nog geen kaartje bemachtigd? Ga dan snel hierheen en schaf daar je ticket aan. Kom in het blauw en ga als één blok achter de ploeg staan. De spelers kunnen die steun goed gebruiken.