Nieuwsbericht

Op jacht naar eerherstel

3 november 2016

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een week de tijd gehad om te herstellen van de fikse nederlaag die in Groningen tegen Donar werd geleden. Tegen Apollo Amsterdam gaat de formatie van coach Paul Vervaeck zaterdagavond op jacht naar eerherstel.

Apollo Amsterdam kende een moeilijke start van de competitie, met achtereenvolgens Landstede Basketbal en Donar op het menu. Daarna heeft de ploeg van coach Patrick Faijdherbe zich goed hersteld met zeges tegen BSW Weert en toen nog Shooters Den Bosch. Hierdoor nemen de Amsterdammers de vierde plaats in de Dutch Basketball League in, één plaatsje lager dan Zorg en Zekerheid Leiden.

De hoofdstedelijke formatie heeft maar liefst vijf spelers die gemiddeld in de dubbele cijfers scoren, aangevoerd door de op het oude nest teruggekeerde Sergio de Randamie (derde op de topscorerslijst met gemiddeld 18.75 punten). Ook Dimeo van der Horst (13.67), Aron Royé (13.00), Max van Schaik (11.25) en Stefan Mulder (11.00) zitten in de dubbele cijfers.

Nu is dat ook weer niet zo verwonderlijk want deze vijf spelers krijgen samen met Gian Slagter verreweg de meeste speeltijd. Daar ligt ook een probleem voor Apollo Amsterdam, de bank is niet breed bezet. Jesse Markusse en Joël Brandt vullen de speeltijd vanaf de bank in. Om dat probleem te counteren maken de Amsterdammers weer gebruik van Hicham Kherrazi, die dus zaterdag de strijd mag aanbinden met zijn broer Mohamed.

Zorg en Zekerheid Leiden beschikt voor topwedstrijden ook niet over een brede selectie, zeker niet nu Cashmere Wright is uitgeschakeld. Als de Leidse ploeg de zegereeks tegen Apollo Amsterdam naar dertien wil brengen (er werd voor het laatst van Apollo Amsterdam verloren op 3 februari 2013, die bekende druilerige zondagmiddag), dan zal de aanvoer naar de belangrijkste aanvallende wapens beter moeten verlopen dan dribbelen, screentje pakken en zelf schieten. Juist door de bal snel en goed rond te spelen, komen er makkelijke scoringskansen. En daar hebben Rogier Jansen (op dit moment 4 uit 33 driepunters) en Jessey Voorn (9 uit 35 driepunters) ook baat bij.

Als er van buiten namelijk tegen een hoger percentage wordt afgewerkt, ontstaat er binnenin meer ruimte voor Thomas Koenis, Mohamed Kherrazi en de drives van Daviyon Draper. Tegen Donar waren er gedurende het grootste deel van de wedstrijd slechts vier spelers die een score hadden laten aantekenen.

De wedstrijd in de Apollohal begint zaterdag om 20.00 uur. Voor de meereizende supporters: let op, want het is betaald parkeren bij de hal.