Nieuwsbericht

De enige echte klassieker!

19 oktober 2016

Fans van het Zorg en Zekerheid Leiden van de laatste tien jaar zien wedstrijden tegen Donar als klassieker. Er zijn echter maar twee clubs die de vergelijking met Ajax en Feyenoord kunnen doorstaan. Dat is een echte klassieker, zoals wedstrijden tussen Leiden en Den Bosch dat bij het basketbal zijn. Zaterdag 22 oktober vindt er weer zo’n klassieker plaats in de Vijf Meihal.

Het had weinig gescheeld of die klassiekers waren er dit seizoen niet geweest. Den Bosch kampte met de nodige financiële problemen, maar is uiteindelijk toch bewaard gebleven voor het eredivisiebasketbal. Toch is er wel een verschil. Waar Zorg en Zekerheid Leiden na drie wedstrijden nog ongeslagen is, daar wacht Shooters Den Bosch nog op de eerste overwinning. Mogelijk pakken de Bosschenaren morgen (donderdag) hun eerste winstpunten als het sterke Landstede Basketbal naar De Maaspoort komt.

Er zijn na afloop van vorig seizoen nogal wat spelers uit Den Bosch vertrokken. Leon Williams koos voor een buitenlands avontuur in Duitsland, Dejan Kravic keerde terug naar Griekenland, Mike Schilder ging voor meet minuten bij Landstede Basketbal en Marcel Aarts hield het voor gezien. Voorwaar geen misselijke afzwaaiers.
Toch staat er nog een meer dan behoorlijke Nederlandse kern met Stefan Wessels, Kees Akerboom, Maarten Bouwknecht, Valentijn Lietmeijer en Ralf de Pagter. Pijnpunt is echter dat Akerboom nog geen enkele wedstrijd in actie is gekomen. Hierdoor moet een jonge speler als Pim de Vries in de basis van start gaan. De grote vraag voor coach Sander van der Holst, ooit uitkomend voor MSV Noordwijk, is dan ook wanneer Akerboom weer zijn driepunters door de ring mag gooien.

Nu is er ook al enkele weken een Amerikaan in Den Bosch, genaamd Antwan Scott. Je zou verwachten dat deze soepele guard zo onderhand wel eens mee mag spelen, maar tot nu toe is er vanuit Den Bosch nog geen melding gemaakt dat Scott in actie gaat komen. Het zou dus heel goed mogelijk zijn dat Scott morgenavond zijn debuut maakt voor Shooters Den Bosch.

Zorg en Zekerheid Leiden draait verdedigend prima. Met tegenscores van 53, 54 en 60 punten doe je het gewoon goed. Zoals een collega al stelde: Sixty is the new seventy, refererend aan het doel van Toon van Helfteren om tegenstanders niet meer dan zeventig punten te laten scoren. Dan kun je altijd winnen. De nieuwe coach Paul Vervaeck lijkt zestig als grens te hebben gesteld.

Aanvallend valt er nog veel winst te behalen voor Vervaeck. Tot nu toe wordt er tegen lage percentages afgewerkt. Van alle ploegen in de DBL heeft Zorg en Zekerheid Leiden het laagste percentage tweepunters. Nieuwe samenstelling, het wennen van spelers aan elkaar en de pijntjes die sommige spelers voelen dragen niet bij aan hogere schotpercentages. Vervaeck ziet het positief in. Het zal aanvallend langzaam beter gaan, voorspelt de Belgische oefenmeester.

Het zou mooi zijn als dat zaterdag al meteen het geval is. Vorig seizoen behaalde de Leidse ploeg eindelijk een positieve balans tegen de aartsrivaal uit Den Bosch. Van de vijf wedstrijden gingen er slechts twee verloren: een in de competitie en een pijnlijker verlies in de bekerfinale. Hoe dan ook, een wedstrijd tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Shooters Den Bosch is iets speciaals. Daar moet je gewoon bij zijn. Heb je nog geen kaartje? Ga dan snel hierheen en schaf dat kaartje aan. Zorg dat je erbij bent om je favoriete ploeg te steunen!