Nieuwsbericht

Op verplaatsing naar Leeuwarden

17 oktober 2016

Zorg en Zekerheid Leiden speelt morgenavond – dinsdag 18 oktober – de tweede uitwedstrijd van het nog jonge seizoen. Om 20.00 uur wordt in het Kalverdijkje aangetreden tegen Aris Leeuwarden. Duels tussen beide clubs leveren doorgaans een hoge score op.

Aris Leeuwarden is het seizoen begonnen met een 100-99 overwinning op BSW. De Friezen hadden hier wel twee verlengingen voor nodig. Gisteren ging de formatie van coach Klaas Stoppels in Zwolle met 75-54 onderuit tegen Landstede Basketbal.

Aris heeft een behoorlijk Noord-Amerikaans gezicht. Jordan Gregory was tegen BSW goed voor 39 punten. De guard neemt momenteel de tweede plaats in op de topscorerslijst met een gemiddelde score van 24 punten per wedstrijd. Op de vijfde plaats vinden we de andere Amerikaans guard George Marshall terug met 20.50 punten per wedstrijd. Daarnaast beschikt de ploeg nog over forward Denton Koon en de Canadese center Meshack Lufile. De Nederlandse inbreng komt vooral van in Leeuwarden teruggekeerde spelers, zoals Dexter Hope, Craig Osaikhwuwuomwan en Patrick Frimpong.

Aan de maand maart 2014 bewaart Zorg en Zekerheid Leiden slechte herinneringen. Op 4 maart kwam de ploeg van toen nog Toon van Helfteren in de halve finale van de bekerstrijd in Friesland niet verder dan een 78-78 gelijkspel. Twee weken later was Aris Leeuwarden in het Kalverdijkje met 83-71 te sterk voor Zorg en Zekerheid Leiden. Dat was meteen de laatste nederlaag tegen de Friezen, al kwam Aris Leeuwarden afgelopen seizoen in de laatste ontmoeting tussen beide ploegen, enkele dagen voor de bekerfinale, nog dichtbij: 83-90. Vooral Javier Duren was in dat duel onhoudbaar met maar liefst zeven driepunters.

Zorg en Zekerheid Leiden zal beter moeten spelen dan afgelopen zaterdag. Die geluiden werden al geuit door coach Paul Vervaeck, maar ook Jessey Voorn liet al weten dat het beter kan en vooral beter moet. Dat zal vanavond zeker moeten, want een in een hoog tempo spelend Aris Leeuwarden kan voor veel gevaar zorgen als de schoten vallen. En na Aris stuit de Leidse ploeg achtereenvolgens op Shooters Den Bosch, Donar, Apollo Amsterdam en Landstede Basketbal. Wedstrijden waarin pas duidelijk gaat worden waar Zorg en Zekerheid Leiden zich nu bevindt.

Rens Butter zal de wedstrijd van morgenavond nog aan zich voorbij moeten laten gaan. Door een overstrekte knie op de training zit er nog vocht in zijn knie. De verwachting is dat hij komende zaterdag weer inzetbaar is. Thomas Koenis is morgenavond gewoon van de partij. De center kreeg zaterdag een behoorlijke tik op zijn neus, maar gelukkig is er geen sprake van een gebroken neus.