Nieuwsbericht

Orange Lions doen goede zaken

10 september 2016

Met nog twee thuiswedstrijden voor de boeg gaan de Orange Lions na vandaag alleen op kop in Groep B. De Lions voldeden aan de opdracht door in Oostenrijk met minimaal vier punten verschil te winnen: 61-75. In Denemarken ging Duitsland na drie verlengingen met 106-102 onderuit.

De Orange Lions hebben zich verzekerd van een prima uitgangspositie. De weg naar EuroBasket 2017 ligt nu helemaal open. De Orange Lions hebben alles in eigen hand. Twee keer een volle bak in de Vijf Meihal zou een mooie beloning zijn nadat de Nederlandse ploeg de road trip van drie wedstrijden zonder kleerscheuren is doorgekomen. Als Nederland woensdag van Denemarken wint, dan eindigt de ploeg minimaal als tweede in Groep B en dan moeten de zakjapanners weer worden getrokken. Daar zit niemand op te wachten, dus moet er zowel van Denemarken als van Duitsland gewonnen worden.

Er is nog één ander scenario. Als Oostenrijk woensdag in Duitsland wint en de Orange Lions winnen van de Denen, dan is woensdag plaatsing voor EuroBasket 2017 al een feit en doet die laatste wedstrijd er helemaal niet meer toe. Zo ver is het natuurlijk nog niet.

De Orange Lions kenden een goede start door binnen drie minuten een 3-9 voorsprong te nemen. Na een tweede bom van Jessey Voorn werd het zelfs 7-12. Halverwege het kwart nam Oostenrijk een time-out, waarna de thuisploeg binnen anderhalve minuut langszij kwam: 18-15. Dankzij zes punten van Worthy de Jong bleef de schade na tien minuten beperkt tot 23-21.

Ook in het tweede kwart waren de eerste schermutselingen voor de Orange Lions. Worthy de Jong en Yannick Franke gingen de ploeg voor (28-32), maar via driepunters namen de Oostenrijkers weer de leiding: 38-35. Voorn en Worthy de Jong (twee vrije worpen) zorgden echter dat de Orange Lions met een 38-39 voorsprong gingen rusten.

In het derde kwart lieten de Orange Lions even zien hoe je moet verdedigen. Van 43-47 in de vierde minuut duurde het tot 24 seconden voor het einde van het kwart voor er weer een Oostenrijkse score te noteren viel. Door een 0-11 run (scores van Worthy de Jong, Roeland Schaftenaar en Charlon Kloof) werd het 43-58, en aan het eind van het kwart dus 45-58. Slechts zeven punten lieten de Orange Lions. De spelers voerden de opdrachten van de coaches Toon van Helfteren en Sam Jones prima uit. Deze sterke verdedigende periode zorgde voor een behoorlijk gat.

Oostenrijk probeerde nog wel aan te dringen, maar werd niet echt gevaarlijk meer. Halverwege het kwart was het 52-62 en kreeg Oostenrijk één kans om binnen de tien punten te komen. Het werd echter een overtreding van de schotklok, waarna Voorn aan de andere kant een driepunter binnen knalde. Toen Franke in de achtste minuut een driepunter met bord raak schoot, was het gebeurd: 56-70. Oostenrijk probeerde het nog met het maken van fouten, maar dat had geen enkel effect: 61-75.

Het mooie van dit team is dat er elke wedstrijd weer andere mensen opstaan. Woensdag waren vooral Charlon Kloof, Nicolas de Jong en Yannick Franke belangrijk. Kloof en Nicolas de Jong waren vanavond in Schwechat vrij onzichtbaar, maar dit keer bepaalden Voorn en Worthy de Jong de toon en verzette Thomas van der Mars veel nuttig werk in de rebound. Dat moet een weelde zijn voor de twee coaches van de Orange Lions.