Nieuwsbericht

Sensationele zege Orange Lions

7 september 2016

De Orange Lions hebben de zaken in Groep B volledig op zijn kop gezet. De oranjehemden boekten een sensationele zege op Duitsland. In Oberhausen werd het 71-75 voor de Hollanders. De Orange Lions staan nu opeens bovenaan in Groep B.

De Orange Lions openden met Worthy de Jong, Nicolas de Jong, Jessey Voorn, Charlon Kloof en Roeland Schaftenaar. Via Danilo Barthel kwamen de Duitsers meteen op een 3-0 voorsprong. Het verdedigen van de driepunter bezorgde Nederland veel problemen. In het eerste kwart trof Duitsland al vijf keer van buiten de grote cirkel raak. Na vier minuten spelen keek Nederland al tegen een 13-4 achterstand aan. Reden voor Toon van Helfteren om in een time-out te vluchten. Een nuttige minuut rust, want de Orange Lions kwamen als herboren terug in het veld. Door een 0-10 run, met onder andere nuttige inside scores van Nicolas de Jong en een driepunter van Voorn, namen de Orange Lions de leiding over: 13-14. Voor heel even, want Johannes Voigtmann kreeg twee keer op rij de gelegenheid om een driepunter door het netje te laten glijden. Yannick Franke bepaalde de kwartstand op 19-16. De Orange Lions waren de eerste dreun te boven gekomen en zaten nog goed in de wedstrijd.

De start van de tweede periode was wederom voor Duitsland. De Orange Lions hadden moeite om de Duitse forward Daniel Theis af te stoppen. Na een alley-oop dunk van Chicago Bull Paul Zipser was de marge na vier minuten opgelopen tot 29-22. Duitsland zette vervolgens een zone neer, maar Franke antwoordde met een driepunter. Daarna was het tijd voor de one-man show van Kloof. Drives, schoten, alles viel. De kwikzilveren guard produceerde zelfs een zeldzame 4-point play om de Orange Lions in de achtste minuut op voorsprong te zetten: 31-33. Kloof had weer de vorm die hij tijdens EuroBasket 2015 had. In de verdediging namen de Orange Lions de driepunters bij de Duitsers weg. Alleen Theis kwam nog door met een aantal rake vrije worpen.

Maar het was niet alleen Kloof die goed werk deed. Thomas van der Mars had een goede invalbeurt. Eerst bediende hij Nicolas de Jong op maar voor een dunk, daarna liet hij zelf een hoekschotje door de ring glijden voor een 35-40 voorsprong bij rust.

Net als in de eerste twee kwarten waren het de Duitsers die het beste uit de startblokken kwamen. Na de tiende Duitse driepunter, dit keer van Zipser, was het halverwege het derde kwart weer een gelijke stand: 46-46. De onverzettelijke Nicolas de Jong, die zijn beste wedstrijd in dienst van de Orange Lions speelden, bracht de Lions echter weer op voorsprong. Toen Franke in korte tijd vijf punten scoorde, liepen de Orange Lions weer weg om het derde kwart met een 52-57 voorsprong af te sluiten.

In het laatste kwart lieten de Orange Lions in de honderdste coachwedstrijd van Toon van Helfteren zich niet opzij zetten. Franke, die een sterke wedstrijd speelde (18 punten), pakte een belangrijke tip-in mee. Nicolas de Jong werd een aantal keren op de vrije worplijn en faalde daar niet. Even leek Duitsland momentum te krijgen na een mokerdunk van Patrick Heckmann over Kloof heen. Duitsland zette wederom een zone neer. Via een klutsbal kreeg Schaftenaar opeens een vrije score in de schoot geworpen. In de daaropvolgende aanval knalde Franke een driepunter binnen om de Orange Lions een voorsprong van twaalf punten te bezorgen: 60-72 met nog twee minuten te gaan. Toch werd het nog billen knijpen. Arvin Slagter, Kloof en Franke leden balverlies. Duitsland kwam nog terug tot 68-72. Kloof maakte met elf seconden te gaan twee vrije worpen voor 68-74. Binnen zes seconden scoorde Maodo Lo nog een driepunter, waarna Franke vanaf de lijn de eindstand op 71-75 zette. Een belangrijke vrije worp, want hierdoor delen de Orange Lions de eerste plaats met Oostenrijk. Duitsland is op onderling resultaat gezakt naar de derde plaats.

Worthy de Jong viel overigens uit met een enkelblessure. Mohamed Kherrazi kreeg een elleboog op zijn hoofd en viel ook uit. Kherrazi heeft zijn neus gebroken en keert terug naar Nederland om een masker aan te laten meten. Hopelijk kunnen beide heren zaterdag gewoon meespelen tegen Oostenrijk.