Nieuwsbericht

Orange Lions revancheren zich

3 september 2016

De Orange Lions hebben de vieze smaak van de nederlaag in eigen huis tegen Oostenrijk in Horsens weggespoeld. Door een uitstekende start van de Orange Lions kwam Denemarken er totaal niet aan te pas: 72-90.

Van begin af aan namen de Orange Lions een voorsprong. Die was vooral te danken aan de driepunters van Voorn en Worthy de Jong (ieder twee stuks). Na vier minuten spelen stond er dan ook een riante 16-2 voorsprong op het scorebord en hadden de Denen al één time-out genomen. De Orange Lions speelden frank en vrij. Dankzij de scores van Voorn en Worthy de Jong (allebei 8 punten in het eerste kwart) denderden de Orange Lions door naar een 13-28 kwartstand.

In het tweede kwart haperde de oranje machine toch enigszins. De Orange Lions hadden moeite met de zoneverdediging van Denemarken. Dankzij een groot aantal aanvallende rebounds wist de Nederlandse formatie de Denen wel op afstand te houden. Met name Schaftenaar verzette veel werk. De noeste big man toonde zich een ware leider door te scoren, aanvallende rebounds te pakken, assists uit te delen en steals te pakken. Als er een iemand de titel man of the match verdiende, was het Schaftenaar wel. Met iets meer dan vier minuten was Denemarken wel teruggekomen tot 24-32. Van Helfteren greep naar de time-out om de Deense run te stoppen. Met succes, want de marge werd door een score van Kloof en een vrije worp van Nicolas de Jong weer boven de tien getild. Halverwege genoten de Orange Lions dan ook een 29-40 voorsprong.

Die marge van acht punten was meteen het kleinste verschil. De Orange Lions kwamen furieus uit de kleedkamer en via driepunters van Worthy de Jong en Voorn na een steal van Schaftenaar was het binnen een halve minuut 29-46 en moest Denemarken weer een time-out nemen. Veel maakte het allemaal niet uit, want na iets meer dan zeven minuten zette Kloof met twee rake vrije worpen het grootste verschil op het bord: 38-65, een gat van 27 punten. Denemarken perste er nog wel een 6-0 run uit, maar Van der Mars zette aan het eind van het derde kwart 44-67 op het bord.

In het vierde kwart bleef het verschil telkens zo rond de twintig punten schommelen. Denemarken speelde wel een press, maar die werd eenvoudig opgerold door de Orange Lions en leidde zelfs tot dunks van Thomas Koenis en Van der Mars. In de laatste drie minuten kwam Denemarken na twee verre driepunters van Adam Darboe en Alan Voskuil nog terug tot veertien punten: 67-81. Geen nood, want meteen daarop antwoordde Arvin Slagter met een driepunter. Met nog twee seconden te spelen, bepaalde Dimeo van der Horst de eindstand op 72-90. Een lekkere opsteker voor de Orange Lions, die het nu woensdag in Oberhausen mogen opnemen tegen Duitsland.

Jessey Voorn stelde na afloop dat het geen makkelijke zege was geweest. “Denemarken speelde met veel energie, maar onze verdediging zat goed in elkaar. 72 punten tegen is niet veel. Aanvallend viel het schot en konden we inside-outside spelen.” Over de kansen tegen Duitsland was Voorn duidelijk: “We kunnen daar winnen als we ons beste spel spelen.”